2017-05-24

Norvik ger tusentals arbeten enligt ny undersökning

Stockholm Norvik hamn kan ge uppemot 4 100 arbetstillfällen i Nynäshamn under de närmaste 18 åren. Det visar en helt ny undersökning om effekterna av Stockholm Norvik hamn och  Norvik logistik- och företagspark.

Illustrationsbild över Norvikområdet.

Stockholms Hamnars illustrationsbild för Norvikområdet.

– Prognosen är viktig. Nynäshamns kommun behöver veta vilken påverkan hamnen har på Nynäshamn så vi vet hur vi ska jobba framöver när det
gäller bostäder, verksamhetsmark, näringslivsutveckling, med mera, säger Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn.

Jobb, befolkning och bostäder

Det är företaget WSP som har gjort undersökningen på uppdrag av Nynäshamns kommun. Undersökningen innehåller bland annat beräknad
ökning av arbetstillfällen och befolkning samt förväntat behov av bostäder. Varje kategori innehåller en mini- samt maxsiffra.

Prognosen visar att befolkningen kan stiga med uppemot 900 personer under de närmaste 13 åren (till år 2030) och att uppemot 270 bostäder kan behöva byggas under samma period för att klara befolkningsökningen. Arbetstillfällena
kan bli uppemot 4 100 under de närmaste 18 åren (till 2035). Utöver detta
tillkommer den redan beräknade årliga befolkningsökningen på cirka 1 procent
samt sedan tidigare planerade byggnationer av bostäder.

Intervjuer med företagare

Undersökningen innehåller även intervjuer med företagare i Nynäshamn. Resultatet av intervjuerna visar bland annat att företagarna är nöjda med etableringen av hamnen och att de vill kunna expandera och därför är i behov av verksamhetsmark.

– Nu har vi svart på vitt var vi ska lägga krutet. För att lokala företagarna ska kunna växa och för att vi ska lyckas locka nya företagare till kommunen behöver vi bland annat jobba ännu intensivare för att få fram mer verksamhetsmark, säger Nynäshamns kommuns näringslivschef Jonas
Karlsson.

Text: Åsa Ericsson

Fakta

Stockholms Hamnar bygger en ny hamn i utkanten av Nynäshamn. Intill hamnen bygger NCC Norvik logistik- och företagspark. Hamnen beräknas öppna och ta emot de första fartygen år 2020. Målet för logistik- och företagsparken är att kunna erbjuda lokaler för inflyttning samtidigt som hamnen öppnar.

Undersökningen är en oberoende rapport där WSP använt en erkänd modell för beräkningar av sysselsättning, befolkningsutveckling, bostadsbehov, med mera.

Tipsa någon om den här sidan via:

Sidan granskad 2017-06-02
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Om

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.

» Läs mer om cookies (kakor)

Nynäshamns kommun 

Stadshusplatsen 1

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp