Aktuellt om köken

Här finner du aktuell information om köken. Det kan vara rena händelser eller viktig information som är av stor vikt att du känner till.

Laga mat från grunden

Kostenheten försöker minska på hel och halvfabrikat så mycket som möjligt. Köttgrytor, såser, soppor, grönsaksrätter och många fisk och köttfärsrätter är mat som tillagas från grunden. I köken försöker de också att bjuda på hembakat bröd tex. till soppa.

Pia Bergström gör köttfärslimpa i långa rader.

Nu ska det bjudas på nybakat frukostbröd på Vansta skolan!

Inspirations eftermiddag Kostenheten ordnade en eftermiddag med information från leverantörer, tillfälle att prova nya rätter, få tips och idéer och framförallt en trevlig stund tillsammans. Eftermiddagen började med ett kort föredrag sedan lagade man tillsammans ett antal rätter som sedan provsmakades.

Full aktivitet i köket på Vansta skolan när flera nya rätter ska provlagas.

Tallrik med lite smått och gott.

Provsmakning och diskussion.

Brödbak på gång i köket på Vanstaskolan

När det är soppadag tycker kökspersonalen att det är extra trevligt att kunna servera bröd som de har bakat själva.

Positivt resultat med Plate Waste Tracker

Kostenheten har nu en speciell våg Plate Waste Tracker till hjälp för att mäta och visa hur mycket mat som kastas. Vågen är kopplad till en bildskärm som visar hur mycket mat som kastas och ett mattroll som blir glad eller ledsen beroende på om du kastar mat eller inte. Vi jämförde de mätningar vi gjort av mat som kastats i den vanliga hinken och mat som slängts i Plate Waste tracker. Det visade sig att det är nästan hälften så mycket matsvinn när den vägdes direkt och man får se resultatet på en gång på en bildskärm. Målet är att minska på matsvinnet i alla kök. Vågen kommer att flyttas runt till de olika köken.


Kökets egna färsbiffar

Alla kockar i våra kök har utbildning, erfarenhet och bra kunskap om matlagning. Därför vill de gärna själva tillaga sina rätter från grunden. Hel- och halvfabrikat används så lite som möjligt. På bilderna nedan tillagar Pia Bäckström kökschef på Sunnerbo Grekiska biffar med fetaost och soltorkad tomat och helstekt fläskkarré.

Öka andelen ekologiska livsmedel

Kommunen har 2015 satsat extra på maten i förskolan och skolan för att det ska vara möjligt att öka andelen ekologiska livsmedel i måltiderna. Det innebär att vi serverar ekologisk mjölk, att andelen ekologiska grönsaker och frukt har ökat och att inköpen totalt av ekologiska produkter har ökat.

Laga mat från grunden

Kockarna i våra kök strävar efter att laga så mycket som möjligt från grunden. Här tillagas blomkålsplättar till vegetariska menyn på Gymnasiet och Viaskolan.

Fisk på menyn

Fisken som tillagas i våra kök kommer från hållbart fiske och är miljömärkt.

Sidan granskad 2017-09-19
Sidansvarig: Monika Larsson

Om

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.

» Läs mer om cookies (kakor)

Nynäshamns kommun 

Stadshusplatsen 1

149 81 Nynäshamn

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kommunstyrelsen@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp