Om mat till våra äldre

Bra mat är nödvändigt för oss alla för att vi ska må bra oavsett om vi är unga eller gamla. Ett fint dukat bord, väldoftande tillagad mat, trevligt sällskap vid måltiden ger livskvalité. Det är något som vi verkligen vill unna våra äldre.

Mat till äldre måste hålla en hög kvalitet. Det ska vara mycket näring per portion det vill säga,  maten ska vara näringstät så att även små portioner ger tillräckligt med näring. Det är viktigt med många små väl spridda måltider över dagen och att det är allsidig och varierad mat så att kroppen kan få så mycket näring som möjligt.  Med stigande ålder ökar risken för sjukdomar eller funktionsnedsättningar vilket kan begränsa den gamla människans möjligheter att äta och få i sig den näring kroppen behöver. Med stigande ålder minskar också behovet av energi medan näringsbehovet förblir detsamma.

Tomatsallad

Menyn

Menyn till våra äldre består till största delen av husmanskost men även lite nyare rätter serveras ibland som, lasagne, moussaka, paj, pasta med skaldjurssås. Till lunch serveras en varmrätt med efterrätt. Till middag serveras en lite lättare måltid som omelett, soppa, kalvsylta rödbetor, potatis. Frukosten består av välling eller gröt, smörgås, juice, kaffe te. På förmiddagen ges ett mindre mellanmål, på eftermiddagen är det kaffe med bröd och på kvällen ett litet kvällsmål. Det är viktigt att nattfastan inte blir för lång, högst 11 timmar.

Kommunens äldreboende

Kostenheten har två tillagningskök inom äldreomsorgen, ett på Sunnerbo och ett på Rosengårdens äldreboende. De tillagar tillsammans till äldreomsorgen cirka 450 portioner per dag. De båda köken tillagar och serverar lunch och middag. De mindre måltiderna såsom frukost, eftermiddagsfika och kvällsmål har avdelningarna på äldreboendet själva hand om. På Rosengårdens avdelningar har man även valt att göra efterrätterna själva på vardagarna. Rosengårdens kök levererar även mat till Tallåsens äldreboende och matlådor till hemtjänsten. Sunnerbo köket levererar förutom lunch och middag till äldreboendet lunch till Sunnerby skolan och Kyrkskolan.


Förätt med skagenröra

Måltid med guldkant!

På Rosengårdens äldreboende vill man förgylla vardagen med något lite extra ibland.
Det kan tex. vara en lite festligare måltid med fint dukat bord och en trevlig gemensam stund tillsammans. Då dukas det upp långbord i samlingssalen med finporslin, vinglas och servetter. Lite festligare meny med tre rätter serveras.

Sidan granskad 2017-06-30
Sidansvarig: Monika Larsson

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp