Om skolmaten

Det finns två menyer att välja på varav den ena menyn är vegetarisk. Till varmrätten serveras ett rikligt råkostbord med olika säsongsanpassade grönsaker, bönsallader, en matig sallad och ibland någon frukt.

Pastasallad

Vissa dagar finns det dagens soppa som alternativ. Som måltidsdryck serveras mjölk och vatten och det finns alltid några olika knäckebrödssorter att välja på till maten. Måltiderna ska ha en bra balans mellan fett, mättat fett, kolhydrater och proteiner. I måltiderna ingår därför ofta fullkorns-produkter som fullkorns-pasta och fullkorns-bröd, alltid lättmargarin till brödet, nyckelhålsmärkta livsmedel och flytande margarin eller olja i matlagningen.

Specialkost

De elever som behöver specialkost ska lämna ett intyg till skolans kök. Specialkost av medicinska skäl ska även kunna styrkas med ett läkarintyg. Blanketten finns att få på skolan eller ladda ner som pdf härExcel på webbplatsen. 

Menytavla

Menyn

När matsedeln skrivs tar man hänsyn till följande faktorer:

  • Fördelningen av olika livsmedel under veckan (kött, fisk, fågel, ägg)
  • Maträtter som eleverna gillar
  • Näringsvärde
  • Pris
  • Att tillagningen fungerar i storhushåll
  • En blandning av traditionella och moderna rätter
tallriksmodellen

Tallriksmodellen

n näringsmässigt bra lunch har en god balans mellan olika livsmedel.
Tallriksmodellen är en bra grund för skollunchen.
Där delas livsmedlen in i tre grupper:

  • Kolhydratrika (potatis, ris, pasta, bulgur, couscous)
  • Frukt och grönt
  • Proteinrika (kött, fisk, ägg, baljväxter, mjölk och mjölkprodukter)

Lunchen ska innehålla en hel portion av var och en av de tre grupperna och ger då en balanserad måltid.

Köttfri dag i veckan

I skolan och förskolan serveras vegetariska måltider en gång i veckan för att lyfta fram alternativa rätter till kött och på sikt förbättra vår klimatpåverkan genom att minska konsumtionen av kött. Genom att ändra på hur vi äter skulle vi kunna minska utsläppen av växthusgaser och samtidigt få ett bättre näringsintag.

Visste du att...
- Om alla svenskar avstår från en portion kött i veckan minskar koldioxidutsläppet med 1,5 miljon ton/år. Det är lika mycket som ett års utsläpp från 233 000 bilar!

Bra mat i förskolan och skolan är viktigt både för hälsan och för att barnen ska orka med hela dagen på förskolan och för elevernas prestationer i skolan. Att maten som serveras är vällagad, god och näringsrik är lika viktigt som att miljön den serveras i upplevs bra och att de som äter där kan göra det i lugn och ro.

Både i förskolan och i skolan ska barnen och eleverna uppmuntras till bra matvanor och erbjudas mat som ger god hälsa på sikt. Måltiderna ska innehålla mycket grönsaker och rotfrukter, en låg halt av mättat fett och det ska vara sparsamt med sockerrika livsmedel. Lunchmåltiden i skolan och förskolan ska täcka en tredjedel av dagsbehovet av energi och näringsämnen.

Varför serveras lättmjölk i förskolan och skolan?

För att få i sig tillräckligt med bland annat kalcium rekommenderas barn att dricka en halv liter mjölk och mjölkprodukter per dag. Därför serveras mjölk i skolan och förskolan som alternativ till vatten som måltidsdryck.

För att mängden mättat fett som barnen får i sig inte ska bli mer än rekommendationerna följer vi livsmedelsverkets riktlinjer och serverar lättmjölk. En fyraåring som äter och dricker en halv liter 3-procentiga mjölkprodukter får i sig 15 g fett varav 10 gram är mättat.

Det är mer än två tredjedelar av den rekommenderade mängden mättat fett per dag för barn i den åldern. Det blir då inte mycket utrymme kvar för ost, korv, grädde med mera som innehåller mycket mättat fett. En halv liter lättmjölk innehåller knappt 2 gram mättat fett.

De flesta barn äter i dag lagom mycket fett men en del av det behöver bytas mot fleromättat fett. I spalten i höger under länkar hittar du Livsmedelverkets webbsida. Där kan du läsa mer deras rekommendationer.

Fakta om förskolans kostpolicy

I kommunens finns en gemensam kostpolicy för förskoleverksamheter. Syftet är att: - erbjuda alla barn i förskoleverksamheten samma utgångspunkt och möjligheter till att lära sig hälsosamma matvanor tidigt i livet. - all berörd personal inom verksamheten ska känna till och arbeta efter riktlinjerna i kostpolicyn.

Sidan granskad 2017-07-03
Sidansvarig: Monika Larsson

Nynäshamns kommun  ●  Stadshusplatsen 1  ●  149 81 Nynäshamn  ●  växel: 08-520 680 00  ●  fax: 08-520 140 08  
e-post: kontaktcenter@nynashamn.se  ●  Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterJournummerOm webbplatsen ● RSS

Nynäshamns kommun
Stadshusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

växel 08-520 680 00
fax 08-520 140 08

kontaktcenter@nynashamn.se

Journummer
Hitta hitlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Om webbplatsen

twitterfrågeln i blått

Följ oss på Twitter @Nynashamnkommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Logotyp för RSS
Kommunens logotyp