2017-09-01

Regeringens val föll på Nynäshamn - Nynäshamns kommun och regeringen inleder förhandlingar om hållbar stadsdel med tusentals bostäder

Regeringen satsar på att utveckla hållbara stadsdelar i sex kommuner runt om i landet. Nu står det klart att Nynäshamn är en av kommunerna som regeringen inleder förhandlingar med för att stadsdelarna ska bli verklighet. Totalt handlar det om
7 000 – 10 000 nya bostäder i Segersäng i Nynäshamns kommun.

Segersäng är ett av nio utpekade områden som regeringen anser som lämpliga för anläggande av nya hållbara stadsdelar som ska lösa delar av framtidens bostadsbrist. Det innebär att regeringen och Nynäshamns kommun inleder förhandlingar med ambitionen att skriva en överenskommelse innan årets slut. Överenskommelsen handlar om vilka åtaganden staten respektive kommunen har när den nya stadsdelen utvecklas.

– Om den hållbara stadsdelen blir verklighet betyder det otroligt mycket för
Nynäshamns kommun. Satsningen skulle innebära en kraftig befolkningsökning, ökade skatteintäkter, fler jobb, bättre infrastruktur såsom tåg, bussar och vägar och ett större socialt och kulturellt utbud, säger kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn Patrik Isestad (S).

I närheten av pendeltågsstationen i Segersäng finns det 400 hektar exploaterbar mark som är lämplig för bostäder. Totalt handlar det om uppförande av 7 000 - 10 000 nya bostäder med en blandning av hyresrätter, bostadsrätter, radhus och villor som ska attrahera en mångfald av människor med olika bakgrunder.

– Segersäng blir förebild för hållbar stadsutveckling. Den nya stadsdelen ska vara ekologiskt, socialt och ekonomiskt hållbar. Med tydliga inslag av ny teknik och innovationer ska de boende kunna leva klimatsmart och nära naturen men samtidigt med storstaden inom räckhåll. Det är viktiga grundpelare när vi utvecklar framtidens modellområde, säger Patrik Isestad.

-------------------------------------------------------------------------------------
För mer information kontakta:
Patrik Isestad (S), kommunstyrelsens ordförande i Nynäshamn,
076-125 80 60, patrik.isestad@nynashamn.se
Mikael Gustafsson, planeringschef Nynäshamns kommun,
076-125 84 35, mikael.gustafsson@nynashamn.se

Flygbild över delar av Segersäng väster om järnvägen.

Majoriteten av de nya bostäderna kommer att byggas väster om järnvägen. Foto: Drönarfotografen.

Flygbild över delar av Segersäng öster och väster om pendeltågsstationen.

Det planeras också för ny bebyggelse i ett område norr om Segersäng by samt i anslutning till pendeltågsstationen på östra och västra sidan. Det kommer inte att byggas fler bostäder inne i nuvarande Segersäng by, däremot kan byn komma att expandera i sydvästlig riktning. Foto: Drönarfotografen.

Sidan granskad 2017-09-01
Sidansvarig: Åsa Eriksson

Viss information sparas om ditt besök när du besöker den här webbplatsen.