Val i kommunen

På den här sidan hittar du information om allmänna val i kommunen. Nästa allmänna val hålls i juni 2024, då är det val till Europaparlamentet.

Söndag 9 juni är det val till Europaparlamentet, även kallat EU-valet. Då röstar du som är medborgare i EU:s medlemsländer om vilka som ska representera dig i parlamentet de kommande fem åren. I samband med EU-valet kommer det också att hållas en folkomröstning i Nynäshamns kommun. Frågan som du som bor i kommunen ska rösta om handlar om hur hemtjänsten ska vara organiserad.

Vill du göra en insats för demokratin?

Just nu söker vi dig som vill vara röstmottagare i valet till Europaparlamentet den 9 juni 2024. Vi behöver både röstmottagare för själva valdagen och till förtidsröstningen som pågår mellan 22 maj till 9 juni. Läs mer om uppdraget nedan och lämna en intresseanmälan.

Som röstmottagare har du en viktig roll i att bidra till att valet genomförs på ett rättssäkert, tryggt och tillgängligt sätt. Innan du börjar ditt uppdrag måste du genomföra en obligatorisk utbildning. Som ersättning för ditt genomförda uppdrag får du ett skattepliktigt arvode.

För att kunna genomföra valet behöver vi vara många som hjälper till. Vi räknar med att rekrytera cirka 220 röstmottagare och önskar en blandning i ålder, kön och bakgrund.

För att passa som röstmottagare tänker vi att du:

  • har fyllt minst 18 år senast första dagen för tjänstgöring
  • är serviceinriktad och noggrann
  • inte kandiderar för något politiskt parti till EU-valet eller har förtroendeuppdrag i kommun, region eller riksdag.

Är du intresserad? Då tycker vi att du ska anmäla ditt intresse på knappen nedan. Valnämndens kansli går igenom alla intresseanmälningar och sköter rekryteringen. Det är sedan Valnämnden som formellt beslutar om vilka som får vara röstmottagare. Vi räknar med att påbörja arbetet med bemanningen i februari 2024. Men anmälan är öppen redan nu.

Beskrivning av uppdrag och ersättning

Vi rekryterar både röstmottagare, ordförande och vice ordförande till våra vallokaler, samt röstmottagare till förtidsröstningen.

Uppdragsbeskrivning förtidsröstning

Som röstmottagare i förtidsröstningen ansvarar du för att upprätthålla god ordning i röstningslokalen och ta emot röster. När röstningslokalen har stängt ansvarar röstmottagaren för att sammanställa inkomna röster.

Arvode
Röstmottagare: 300 kronor i timmen samt 500 kronor för obligatorisk utbildning.

Arbetstider
Röstningslokalerna har öppet från 22 maj till och med 9 juni både vardagar och helger och finns över hela kommunen. Öppettiderna i de olika röstningslokalerna varierar och kan ha öppet mellan 08.00 och 21.00. Röstmottagare får i god tid ett schema för när de ska tjänsgöra under perioden.

Uppdragsbeskrivning vallokal

Som röstmottagare, ordförande och vice ordförande ansvarar du för att upprätthålla god ordning i vallokalen, ta emot röster och pricka av i röstlängden samt efter vallokalens stängning granska och räkna rösterna.

Ordförande och vice ordförande har övergripande ansvar att leda och fördela arbetet i vallokalen.

Arvode
Röstmottagare på valdagen: 2 400 kronor
Ordförande: 4 000 kronor
Vice ordförande: 3 400 kronor.
I arvodet ingår den obligatoriska utbildningen.

Arbetstider
På valdagen den 9 juni arbetar du från klockan 07.30 på morgonen till dess att vallokalerna stänger på kvällen och rösterna är räknade, vilket kan bli sent. Under dagen kommer du att ha planerade pauser och matrast.

Dagen före valet, den 8 juni, kommer du att hjälpa till med att iordningställa vallokalen.

Det svenska valsystemet bygger på allmän och lika rösträtt samt att valen ska vara fria, hemliga och direkta. Vid sidan av dessa val kan det även förekomma folkomröstningar som riksdagen, region- och kommunfullmäktige bestämmer om. En folkomröstning kan äga rum i samband med övriga val eller hållas självständigt.

Val till riksdagen

Riksdagen består av 349 ledamöter och ​är den högsta beslutande församlingen i landet. Riksdagen är landets lagstiftande organ och har ansvaret att fastställa statsbudgeten, det vill säga besluta om landets utgifter och inkomster.

Val till regionfullmäktige

I regionfullmäktige beslutar de förtroendevalda ledamöterna om frågor som i första hand rör hälso- och sjukvård och kollektivtrafik. Nynäshamns kommun tillhör region Stockholm som har 149 ledamöter.

Val till kommunfullmäktige

De förtroendevalda ledamöterna i kommunfullmäktige beslutar om den mesta samhällsservicen som finns där du bor. Det handlar till exempel om förskola, skola, socialtjänst, äldreomsorg, bygglov samt frågor som rör vatten och avlopp. I Nynäshamns kommfunfullmäktige finns 41 ledamöter.

Läs mer om allmänna val

Val till Europaparlamentet

Val till Europaparlamentet hålls i april, maj, juni eller juli vart femte år under en period som Europaparlamentet beslutar. Valet genomförs enligt respektive EU-lands nationella vallag och i Sverige säger vallagen att valdagen alltid är på en söndag. Nästa gång det blir val till Europaparlamentet är år 2024. I parlamentet finns 705 ledamöter.

Läs mer om Europaparlamentet

Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du behöver alltså inte anmäla dig till röstlängden för att få rösträtt.

Röstlängden innehåller de personer som har rösträtt vid ett aktuellt val. Om du har rösträtt finns du upptagen i röstlängden.

För att ha rösträtt måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Det gäller vid alla val. Dessutom finns det särskilda regler för de olika valen.

Riksdagen

Du har rösträtt till riksdagen om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och
  • är eller har varit folkbokförd i Sverige.

Region- och kommunfullmäktige

Du har rösträtt till region- och kommunfullmäktige om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen, regionen, eller
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen och regionen, eller
  • medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan, eller statslös, och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen, samt är folkbokförd i kommunen eller regionen.

Europaparlamentet

  • 18 år senast på valdagen, och
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast 30 dagar före valdagen.

Utlandssvenskar

En utlandssvensk är en svensk medborgare som har utvandrat från Sverige och någon gång varit folkbokförd i Sverige. Som utlandssvensk har du rösträtt i riksdagsval och val till Europaparlamentet.

Som utlandssvensk behöver du anmäla dig till röstlängden vart tionde år för att finnas kvar i den. För att anmäla dig till röstlängden måste du fylla i en blankett och skicka den till Skatteverket.

Rösta i vallokalen på valdagen 9 juni

På ditt röstkort står det vilken vallokal du ska rösta i. Röstkortet får du hem i brevlådan. Du behöver ha med dig en giltig ID-handling när du röstar. Har du ingen ID-handling kan en annan person som fyllt 18 år intyga din identitet. Personen som intygar måste kunna visa sin ID-handling.

Förtidsrösta från 22 maj till 9 juni

Du kan förtidsrösta från 22 maj till 9 juni. I folkomröstningen kan du enbart förtidsrösta i en vallokal i Nynäshamns kommun. När du förtidsröstar ska du ta med legitimation och röstkort.

När du förtidsröstar har du rätt att ångra dig fram till valdagen. Det kallas att ångerrösta. Du ångerröstar genom att rösta en gång till på valdagen. Det är alltid rösten på valdagen som räknas och du kan bara rösta en gång på valdagen. När du ångerröstar ska du kunna få tillbaka din förtidsröst i vallokalen. Undantaget är om du har förtidsröstat så nära valdagen att din röst inte hunnit skickas till vallokalen ännu. Då kontrolleras den hos valnämnden istället.

Andra sätt att rösta

  • Rösta med bud: Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller till en lokal för förtidsröstning. För att rösta med bud behöver du ett bud, ett vittne och ett särskilt bud-material. Materialet kan du beställa från Valmyndigheten, från kommunen eller hämta vid ett röstmottagningsställe.
  • Ambulerande röstmottagare: Du som på grund av sjukdom, ålder eller funktionsvariation har svårt att själv ta dig till en vallokal eller röstningslokal kan rösta med bud eller ambulerande röstmottagare. Då kan du kontakta kommunen och boka röstning med ambulerande röstmottagare. Då kommer två röstmottagare hem till dig så att du kan rösta från ditt hem.
  • Rösta från utlandet: I folkomröstningen kan du inte rösta från utlandet.

På Valmyndighetens hemsida finns information om det svenska valsystemet på lättläst svenska och på teckenspråk samt på andra språk.

Valmyndigheten provides information about the election in other languages.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: