Sophie Jarl

Sophie, lärare i samhällskunskap och historia

Sophie Jarl undervisar i samhällskunskap och historia på Nynäshamns gymnasium. Som lärare strävar hon efter att skapa en arbetsmiljö i klassrummet där det är trivsamt att vara.

Vad tycker du är utmärkande för Nynäshamns gymnasium?
– Det första som möter en är ett otroligt lugn - inte på ett tråkigt utan på ett trivsamt sätt. Stämningen påverkas ju av alla i skolan, men vi lärare har en stor del i att skapa öppenhet och att möta alla med ett leende.

Hur är relationen mellan lärare och elever?
– Eleverna känner att de har nära till oss lärare, tror jag. Att vi vill dem väl. Jag som lärare litar på att varje elev kan och har förtroende för att de ska göra sitt bästa. De vill ju att det ska bli bra också. Jag tror att man bygger bra relationer genom att få eleverna med sig och genom att göra saker tillsammans. Inte genom att skälla.

– Jag trivs som bäst när jag får vara med eleverna, i klassrummet – gärna med en kopp kaffe! Jag vill skapa en arbetsmiljö i klassrummet där det är trivsamt att vara. Alla ska känna: ”Här vill jag vara, här mår jag bra”.

Hur var din egen skoltid?
– Hm, jag var nog själv inte lika ambitiös som jag tycker mina elever ska vara, haha! Men jag hade tur att ha en del gratis, jag hade det lätt för mig. Jag var engagerad i olika aktiviteter, som elevråd, skolkör och lucia. Kanske jag inte alltid hade de bästa betygen, men jag hade det alltid bra och kul i skolan!

Finns det något fler borde känna till om den här skolan?
– Som elev här får man det utrymme man behöver – man får vara sig själv och lyckas på sitt sätt. Det är väldigt bra för många elever. Ändå väljer en del bort oss, för de vill ha något nytt.

– Kanske tycker man att gymnasiet hemma i Nynäshamn inte är lika flashigt som att gå i innerstan. Men jag tror ärligt att många skulle få bättre resultat om de gick här. För hur mycket orkar man med själva utbildningen när man ska pendla tre timmar om dagen? Det kanske man ska fundera lite på.

Vad skulle du själv vilja lära dig mer om?
– Åh, jag önskar jag hade jättemycket mer tid, kanske för den där spanskkursen som min man och jag har talat om … lusten finns! Jag skulle också vilja läsa böcker, fixa hemma, hålla på med inredning och trädgård som jag älskar. Juridik inom skolvärlden är också intressant. Det finns så mycket man vill lära sig!

När är du som mest stolt som lärare?
– Hela tiden! Men extra stolt blir jag när vi klarar av uppgifter tillsammans, som när en elev lyckas med något vi kämpat för, trots att det är svårt. Då blir jag glad för deras skull. Det handlar ju om deras framtid.

Vad gör du själv på fritiden?
– Med två barn på sju och nio år, en dvärgschnauzer, hus och trädgård blir det mycket umgänge med familjen. Jag promenerar i skogen, tränar på gym och spelar också en del padel just nu.

Vad lyssnar du helst på?
– Jag gillar musik, men lyssnar mer på olika poddar, som Fredagspodden eller Kompaniet. Och på Anders Lundins historiapodd om människors vardagsliv förr. En del ljudböcker blir det också, jag har svårt att läsa egna böcker under terminerna – man tar in så mycket text ändå.

Vilken är din favoritfilm/tv-serie?
– Jag ser mycket svenska serier, som Björnstad, Kärlek och anarki. Just nu ser jag mest på lättsamma filmer på Netflix, haha! De funkar att koppla av med när man är trött. Det är inte ovanligt att jag somnar mitt i – men det gör inget om man missar en kvart …

Varför blev du just lärare?
– Det är en härlig kombination av att jobba med ämnen som är intressanta och att få vara med ungdomar. Egentligen var det inte alls min dröm. Jag pluggade andra saker – som språkvetenskap och Europaprogrammet – men efter att ha vikarierat lite i skolan kände jag att det var en härlig miljö att vara i. Så jag läste på den pedagogiska delen. Nu tycker jag att det är världens bästa jobb!

– Det är varierande, utmanande ibland och ingen dag är den andra lik. Men det är också därför jag har stannat i 15 år. Tycker väldigt mycket om den här arbetsplatsen. Jag tänker aldrig: ”Åh vad jobbigt, nu är det måndag...” Det är alltid kul och full fart!

Kontakt

Ola Karlsson

studie- och yrkesvägledare
08-520 683 28
ola.karlsson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad: