Sommarjobb för ungdomar

Under sommaren har du möjligheten att få ett jobb i en kommunal verksamhet, hos en ideell förening eller organisation i Nynäshamns kommun. Exempel på arbetsplatser är förskolan, omsorgen eller ett kultursommarjobb. Du får möjligheten att prova på olika arbetsuppgifter samtidigt som du får med dig bra erfarenhet i arbetslivet.

Ansökan och Mina sidor

Du kan göra din ansökan under perioden 3 februari till 23 februari. Ansökan gör du via "Mina sidor" i FerieBas. För att få söka ska du vara skriven i Nynäshamns kommun och född 2004 eller 2005. 

Du som har fyllt 16-17 år under året har möjlighet att få ett jobb i Nynäshamns kommun. Sommarjobbsgarantin gäller för ungdomar som fyller 16 år under 2021. 17-åringar får söka men har ingen sommarjobbsgaranti utan erbjuds ett jobb i mån av ledig plats. Om du inte har sommarjobbat tidigare i kommunen kommer du att prioriteras framför dem som gjort det.

För att öka dina möjligheter till ett sommarjobb måste du:

  • Ansöka om sommarjobb i tid.
  • Vara född 2004 eller 2005.
  • Vara folkbokförd i Nynäshamns kommun.
  • Inte sommarjobbat under två tidigare år.
  • Deltar på den obligatoriska gruppinformationen.
  • Ha arbetstillstånd eller undantag för arbetstillstånd om du är asylsökande. Benämningen AT-UND som betyder ”Arbeta under tiden som asylsökande” ska då stå angivet på ditt LMA-kort, det plastkort med foto som visar att du är asylsökande.

Mina sidor i FerieBas

När du är klar med din ansökan kommer du få en mejlbekräftelse med ett lösenord som du använder tillsammans med ditt personnummer för att logga in på din personliga sida som kallas "Mina sidor".

På Mina sidor ser du en sammanfattning av din ansökan. Dina kontaktuppgifter kan du ändra när som helst. Dina övriga val i ansökan till exempel geografiskt område, arbetsområde och period, kan du bara ändra fram till sista ansökningsdagen.

Om du har blivit erbjuden ett sommarjobb via kommunen men får ett annat sommarjobb som du har ordnat själv, då måste du meddela det till din handledare så fort som möjligt och kontaktar sommarjobbssamordnaren. Då går chansen till sommarjobb från kommunen vidare till någon annan istället och erbjudandet till dig plockas bort.

Glöm inte att fråga efter ett arbetsintyg efter avslutad anställning. Det är ett bevis på att du varit anställd och utfört arbete på din arbetsplats.

Tidplan för sommarjobb


Skriv tabellbeskrivning här

Vecka

Aktivitet

6-8

Start för ansökan om sommarjobb – 3 februari

8

Sista ansökningsdag - 23 februari

9-13

Matchning

14-22

Obligatoriska informationsträffar för ungdomar som tackat ja till erbjudande. Viktig och nödvändig information kommer att skickas på mejl samt finnas tillgänglig på hemsidan.

25-27

Sommarjobbsperiod 1 pågår - 15 juni till 3 juli (dock inte på midsommarafton).

28-30

Sommarjobbsperiod 2 pågår - 6 juli till 24 juli.

31-33

Sommarjobbsperiod 3 pågår - 27 juli till 14 augusti.

Lön och villkor

Du kommer att ha din anställning i Nynäshamns kommun oavsett vilken arbetsplats du jobbar på. Kommunen har kollektivavtal som reglerar dina anställningsvillkor. Det kan finnas undantag. Du kommer då bli informerad om det.

Arbetstiderna kan variera beroende på vilken arbetsplats du kommer till. Information om just dina arbetstider får du när du kontaktar arbetsplatsen du blir erbjuden att vara på. Du får arbeta totalt 75 timmar under din arbetsperiod, det vill säga cirka 5 timmar om dagen.

Kommunens löneutbetalningsdag är den 27:e varje månad. Du kommer få din lön den 27:e månaden efter arbetsperiod.

Löner för sommarjobb

Löner för sommarjobb

Skriv tabellbeskrivning här

Ålder

Ersättning

Ungdomar som är eller fyller 16 år under året

62 kr/tim+15:40 kronor i semesterersättning

Ungdomar som är 17 år

67 kr/tim+15:40 kronor i semesterersättning

Ungdomar som fyller 18 år under året

75 kr/tim+15:40 kronor i semesterersättning

Lönen insatt på rätt konto

Alla löner från kommunen betalas ut genom Nordea. Om du redan har ett bankkonto hos Nordea behöver du inte göra något.Om du har ett baknkonto i en annan bank än Nordea gör du enklast din anmälan digitalt via länken till Nordea. Ange arbetsgivarnumret 630485.

Timrapport är grunden för rätt lön

Det är timrapporten som ligger till grund för löneutbetalningen och det du själva som ska skicka in den, ifylld och påskriven. Är du under 18 år ska även målsman underteckna. Det är viktigt att du skickar in din timrapport tillsammans med blanketten Lön utan skatteavdrag, som du hittar under rubriken Relaterad information, om du inte vill att det dras skatt på din lön.

Timrapporten skickas till:
Lön och förmåner
Nynäshamns Kommun
Stadhusplatsen 1
149 81 Nynäshamn

Frågor och svar om sommarjobb

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om sommarjobb. Listan uppdateras löpande med nya frågor. Hittar du inte ditt svar här är du välkommen att kontakta sommarjobbs-samordnaren.

Om ansökan, mötesbokning och bekräftelse

Hur ansöker jag om sommarjobb?

Du söker i ett speciellt ansökningsformulär här på sommarjobbshemsidan genom att klicka på rutan Mina sidor. Du kan bara ansöka under ansökningsperioden som 2020 är 3 februari till 23 februari. Vi tar inte emot ansökningar via e-post.

Varför kan jag bara söka sommarjobb på webben?

Det är många ansökningar som kommer in och för att det ska bli både enklare och säkrare för oss att hantera alla ansökningar måste dem registreras på samma sätt. De flesta jobb söks idag via webbplats och för att kunna ge dig bra erfarenhet och kunskap om hur det går till i ditt fortsatta arbetsliv, vill vi att du gör det även i sommarjobbsansökan. 

Hur gör jag om jag bytt mejladress, mobilnummer eller andra kontaktuppgifter? 

Du kan när som helst göra ändringar i dina personuppgifter. Ändringarna gör du genom att logga in på ”Mina sidor” och går in under dina personuppgifter. Glöm inte att du alltid måste spara när du gjort dina ändringar. Annars finns det stor risk att du inte får viktig information när vi försöker nå dig.  

Hur gör jag om jag vill ändra i min ansökan?

Under ansökningstiden (3 februari – 23 februari) kan du göra ändringar i din ansökan under ”Mina sidor”. Du loggar in på ”Mina sidor” och klickar vidare till ansökan, gör dina ändringar och skickar dina uppdaterade uppgifter genom att klicka på ”skicka ansökan”. Efter att ansökningstiden gått ut kan du endast ändra dina kontaktuppgifter.

Hur kommer jag få mitt sommarjobbserbjudande?

Du kommer att få ett mejl till den mejladress du angett i din ansökan. Meddelandet informerar dig om att du från och med nu kan logga in på ”Mina sidor” och se ditt sommarjobbserbjudande. Du måste svara på ditt erbjudande innan sista svarsdatum som står i mejlet. Om du inte svarar på ditt erbjudande i tid förlorar du din chans till sommarjobb.

När och var kommer alla obligatoriska informationsmöten för ungdomar att vara?

Alla obligatoriska informationsmöten kommer att genomföras under vecka 14 – 19, när du fått ditt erbjudande och tackat ja till det. Exakt datum för just ditt informationsmöte kommer att finnas med i bekräftelsen efter du tackat ja till ditt erbjudande om sommarjobb. Vi kommer inte kalla till några informationsmöten under lov. Informationsmötena kommer att hållas i kommunens lokaler och tid och adress kommer också att stå i bekräftelsen.

På informationsmötet ska jag skriva ett personligt brev. Varför ska jag göra det?

För att din arbetsplats och handledare ska kunna planera och förbereda sig inför just din sommarjobbperiod på bästa sätt vill vi att du skriver ett personlig brev. För att kunna ge stöd till de som behöver det har vi valt att lägga det på gruppintervjun.   

Om jobb och placering

Om en arbetsgivare ringer och erbjuder mig att sommarjobba innan jag fått ett erbjudande från kommunen, kan jag tacka nej till det utan att förlora min chans till sommarjobb?

En del arbetsgivare har önskemål att få ringa eller träffa dig som ska sommarjobba hos dem innan de bestämmer sig. Om de bestämmer sig för dig och erbjuder dig en plats och du tackar nej, förbrukar du din chans att få ett sommarjobb genom kommunen. Ett muntligt erbjudande är detsamma som ett skriftligt erbjudande. Kolla alltid med sommarjobbssamordnaren om du är osäker.

Varför har inte jag fått ett erbjudande om sommarjobb när min kompis fått det?

Meddelandena skickas ut i flera omgångar och eftersom det är många som sökt kan det ta olika lång tid innan just du får ditt erbjudande. Har du under ansökningstiden bytt mobilnummer måste du gå in på ”Mina sidor” och uppdatera med det nya.  

Om sommarjobben generellt

Varför erbjuder kommunen sommarjobb till ungdomarna i Nynäshamn?

Det är för att så många ungdomar som möjligt ska få möjlighet att komma in i arbetslivet oavsett föräldrarnas nätverk. De ska få tjäna egna pengar och även få ett arbetsintyg som de kan visa upp när de söker andra jobb i framtiden. De får erfarenhet från arbetslivet och kunskap om olika yrken.

Hur många ungdomar kan söka jobb i år?

Nynäshamn har sommarjobbsgaranti för alla ungdomar 16 år, 17-åringar kan också söka men erbjuds bara en ledig plats om det är möjligt inom budgetramen. Det är cirka 600 ungdomar som har möjligheten att söka 2020.

Regler för att få sommarjobb

Varför får inte jag som är 18 år ansöka om sommarjobb genom kommunen?

Du som är 18 år anses ha åldern inne för att söka sommarjobb på egen hand. 

Om jag får ett jobb jag inte vill ha, kan jag få byta jobb då?

Nej, du kan inte byta. Det finns ett begränsat antal jobb vilket innebär att det inte finns möjlighet till byten.

Kan jag byta jobb med min kompis?

Nej! Ditt erbjudande om sommarjobb är personligt och gäller endast för dig.

Kan jag välja period jag vill sommarjobba?

Ja! När du fyller i din ansökan ber vi dig välja minst två perioder som du kan arbeta. Under pågående ansökningsperiod kommer du kunna gå in på ”Mina sidor” och ändra period.

Kan jag byta erbjuden period?

Nej, erbjuden arbetsperiod går inte att byta  efter att ansökningstiden har gått ut. Kontakta projektledaren för sommarjobben via mejl sommarjobb@nynashamn.se om du vill tacka nej till erbjuden placering.

Vilka jobb kommer att erbjudas?

Tidigare år har det varit jobb bland annat inom förskola, äldre- och omsorgsboende, parkskötsel, restaurang, turistnäring, butiker, städ-och fastighetsskötsel, kiosk, café med mera. Från och med 2018 finns alla jobb inom kommunens egna förvaltningar samt hos ideella föreningar och organisationer. Det innebär att ingen kommer att placeras genom kommunens sommarjobb hos en privat arbetsgivare.

Om arbetsplatserna får välja, innebär det att inte alla får jobb?

Alla ungdomar som är eller blir 16 år under det här året och som ansöker om sommarjobb och går på informationsmöte erbjuds ett sommarjobb. Den som fyllt 17 år kan fortfarande söka men erbjuds endast om/när en plats blir ledig inom budgetram. Förutsättningen är att övriga regler följs.

Vad innebär ett annat jobb?

Kommunens sommarjobb är till för att ungdomar mellan 16 – 17 år ska få hjälp och möjligheten att komma in på arbetsmarknaden. Är du redan anställd hos en annan arbetsgivare och kommer fortsätta att vara det under sommaren har du på egen hand fått möjligheten om arbete och har därför inte rätt till ett sommarjobb genom kommunen. 

Lön och villkor

Vad är ett kollektivavtal?

Kollektivavtal är ett avtal om allmänna anställningsvillkor som till exempel lön, arbetstid, försäkring med mera och innehåller bland annat skyldigheter och rättigheter för dig som anställd. Kollektivavtalet är trygghet för dig som är anställd inom kommunen och gäller alla anställda.

Vad är skattejämkning?

Skattejämkning är när din arbetsgivare gör avdrag på den skatt du ska betala. Det kan de göra om du arbetar mindre än vad man vanligtvis gör som anställd under ett år.

Hur vet jag att jag kan göra avdrag på skatten?

För att göra avdrag på skatten får du inte tjäna mer än 18 951 kronor på ett år. När du sommarjobbar tre veckor genom kommunen tjänar du under 18 951 kronor och har därför rätt att göra avdrag på skatten. Tänk på att du kan tjäna mer under året om du har/får ett annat jobb under våren eller hösten.

Vad gör jag om jag tappat bort min tidrapport?

Om du tappat bort din tidrapport hör du bara av dig till kommunen sommarjobbssamordnare så får du en ny. Tänk på att du måste få den ifylld och påskriven av din handledare.

Hur många timmar får jag jobba?

Alla har rätt att jobba max 75 timmar under en treveckorsperiod. Det blir ca 5 timmar per dag. Under första perioden infaller midsommar och de flesta blir lediga på midsommarafton. Du har rätt att arbeta igen de förlorade 5 timmarna under övriga dagar i din jobbperiod.

Sjukfrånvaro

Hur gör jag om jag är sjuk?

Varje arbetsplats har sina rutiner för hur du anmäler dig sjuk. På introduktionen du får din första arbetsdag får du veta hur du gör på just din arbetsplats.

Får jag lön när jag är sjuk?

Från och med den 15 dagen av din anställning på sommarjobbet kan du få ersättning om du blir sjuk. Ersättningen heter sjuklön och betalas ut istället för lön. Sjuklönen är 80 % av din lön. Den första dagen du är sjuk dras karens och den dagen får du ingen sjuklön.

Kontakt

Kicki Lundgren

sommarjobbsamordnare
08-520 684 37
kicki.lundgren@nynashamn.se

Sidan senast ändrad: 2020-09-28

Sidan senast ändrad: 2020-09-28

Saknar du något på denna sida?

På nynashamn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?