Avlösare, korttidsvistelse, korttidstillsyn

Ibland kan du som lever med en funktionsnedsättning behöva miljöombyte. Eller så behöver dina anhöriga avlastning. Då kan du ansöka om insatser som avlösare, korttidsvistelse eller korttidsstillsyn.

Avlösarservice är en avlastning för dig som vårdar en person med en funktionsnedsättning i hemmet.

Korttidsvistelse är till för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättning. Korttidsvistelsen innebär att du tillfälligt vistas på ett korttidshem, hos en stödfamilj eller i lägerverksamhet. Det kan finnas olika anledningar till korttidsvistelse. Det kan till exempel vara personen själv som behöver byta miljö och umgås med andra personer i liknande situation. Det kan också vara familjen som behöver avlastning under en tid.

Korttidstillsyn för skolungdom över 12 år utanför det egna hemmet i anslutning till skoldagen samt under lov. Korttidstillsyn är en LSS-insats som kan beviljas barn och unga över 12 år som inte klarar sig själva före och/eller efter skoldagen under studiedagar och skollov. Under korttidstillsynen kommer barnet oftast få vara i skolans ordinarie fritidshem.

Så ansöker du om insatserna

  1. Ansök med vår e-tjänst
    För att få stöd från kommunen behöver du i många fall ett biståndsbeslut. Ansök i kommunens e-tjänst genom att fylla i en blankett eller kontakta en handläggare per telefon. Här beskriver vi hur du använder e-tjänsten.
  2. Dina behov utreds
    Kommunens biståndshandläggare utreder dina behov och fattar beslut. Du får ett skriftligt beslut där det framgår vad du blivit beviljad. Är du inte nöjd med beslutet har du rätt att överklaga.
  3. Du blir beviljad insats
    Om du blir beviljad en insats kommer kommunen att kontakta dig för att planera genomförandet av din insats. Beroende på vilken insats du har beviljats för kan det gå till på lite olika sätt.

Vem kan ansöka om insatserna?

Du kan söka om dessa insatser enligt LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). För att ha rätt till insatserna måste du tillhöra någon av följande tre personkretsar:

  1. Personer med utvecklingsstörning och personer med autism eller autismliknande tillstånd.
  2. Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
  3. Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder, som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.

Kontakt

LSS-handläggare

08-520 680 00

socialtjansten@nynashamn.se

 

Marie Tyglare

gruppchef LSS

08-520 689 45

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: