Gör en insats

Det finns barn och unga i Nynäshamn som inte kan bo hemma eller behöver stöd. De är i behov av en vuxen utöver sina vårdnadshavare – någon som kan finnas där ibland, ofta eller hela tiden. Om du vill göra en insats finns det flera olika sätt att engagera sig. Här kan du läsa mer om de olika uppdragen och anmäla ditt intresse.

Vad innebär det att vara kontaktperson?

En kontaktperson är en person som regelbundet träffar ett barn, en ungdom eller en vuxen med behov av stöd. Insatsen beviljas enligt Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL).

Ditt uppdrag:

  • Träffa personen regelbundet, oftast en eller flera gånger i månaden.
  • Göra roliga och utvecklande aktiviteter tillsammans – det kan vara en promenad, fika, spela spel, träna eller bara prata.
  • Vara ett stöd i vardagen och en trygg vuxen att lita på.

Uppdrag som kontaktperson kan skilja sig något åt beroende på om insatsen är beviljad enligt LSS eller SoL.

För personer med LSS-insats: Många personer med funktionsnedsättningar har svårt att få vänner eller delta i fritidsaktiviteter. Som kontaktperson kan du hjälpa någon att komma ut mer, utvecklas socialt och ha roligt!

För personer med SoL-insats: Personer som har en tuff vardag kan få en kontaktperson för att få extra stöd, bättre rutiner eller en positiv förebild. Du kan vara en viktig del av deras liv och ge dem en bättre framtid.

Vem kan bli kontaktperson?

Vi söker dig som kan ge någon trygghet, stöd och en positiv relation. Det är viktigt att du har en stabil livssituation och är en ansvarsfull vuxen. Du behöver ingen särskild utbildning. Du kan vara ensamstående, en del av en familj, ung eller äldre. Du behöver ha tid, tålamod och engagemang.

Får jag stöd och ersättning?

Du får både stöd och handledning samt en ekonomisk ersättning för uppdraget.

Vad innebär det att vara kontaktfamilj?

En kontaktfamilj tar emot ett barn i sitt hem under korta perioder, oftast en eller två helger i månaden. Barnet blir en del av familjens vardag och får en trygg plats att vara på. Kontaktfamilj kan beviljas både enligt Lagen om stöd och service (LSS) och Socialtjänstlagen (SoL).

Ditt uppdrag:

  • Ta emot ett barn i ditt hem och låt det vara med i din vardag.
  • Erbjuda en trygg och stabil miljö där barnet kan få omtanke och stöd.
  • Skapa en meningsfull fritid genom lek, utflykter eller andra aktiviteter.

Uppdrag som kontaktfamilj kan skilja sig något åt beroende på om insatsen är beviljad enligt LSS eller SoL.

För barn enligt LSS: Barn med funktionsnedsättningar kan behöva komma till en kontaktfamilj för att få miljöombyte, nya sociala kontakter och extra stöd. Samtidigt kan barnets föräldrar få en viktig paus och återhämtning.

För barn enligt SoL: Barn som har en svår hemmiljö kan få en kontaktfamilj för att få en trygg miljö att vistas i under vissa perioder. Det kan handla om att få fasta rutiner, bättre sociala kontakter och en stabil vuxennärvaro.

Vem kan bli kontaktfamilj?

Vi söker dig som kan ge ett barn trygghet, stöd och en positiv relation. Det är viktigt att du har en stabil livssituation och är en ansvarsfull vuxen. Du behöver ingen särskild utbildning. Du kan vara ensamstående, en del av en familj, ung eller äldre. Du behöver ha tid, tålamod och engagemang.

Innan du blir utsedd till kontaktfamilj och får ditt första uppdrag görs en utredning som består i flera olika delar, såsom hembesök, samtal med dina/era eventuella barn och andra som känner dig/er väl, registerutdrag från olika myndigheter, intervjuer och olika frågeställningar till er. Till exempel om anledningen till att ni vill bli kontaktfamilj och vad ni tror kan vara utmanande i uppdraget.

Får jag stöd och ersättning?

Ja, du får både stöd och handledning samt en ekonomisk ersättning för uppdraget.

Om uppdraget som familjehem

Som familjehem får du eller ni möjlighet att göra en viktig skillnad i ett barns liv – antingen under en period av barnets liv eller genom hela uppväxten.

Vem kan placeras i ett familjehem?

Barn kan placeras i familjehem när de saknar en trygg och fungerande hemmiljö, exempelvis på grund av föräldrars sjukdom, missbruk eller andra svårigheter. Barnet kan även ha egna svårigheter, medan ensamkommande barn saknar föräldrar i Sverige. I ett familjehem får barnet den omsorg och stabilitet de behöver.

Det här ingår i uppdraget

Som familjehemsförälder ser du till att barnet får den omsorg och trygghet som barnet behöver i sin vardag. Det innebär bland annat att tillgodose barnets behov av skolgång, hälso- och sjukvård, tandvård samt att stötta barnet i kontakten med vänner och sin biologiska familj. Socialnämnden har dock det yttersta ansvaret för ett placerat barn.

Utredning för att bli familjehem

Det är socialnämnden i kommunen som fattar beslut om att godkänna dig eller er att bli familjehem. Inför ett godkännande genomförs en utredning för att säkerställa att hemmet har de förutsättningar som behövs för att kunna erbjuda ett barn en trygg och stabil miljö. Utredningen innefattar bland annat hembesök, samtal och intervjuer, samtal med eventuella barn och närstående samt registerutdrag.

Handledning och utbildning i uppdraget

Som familjehem får ni stöd och handledning i uppdraget. Beroende på uppdragets karaktär kan stödet och handledningen vara mer eller mindre omfattande. Handledning kan ske både individuellt och i grupp. Alla familjehem erbjuds en grundutbildning samt deltagande i relevanta föreläsningar.

Ersättning

Den ekonomiska ersättningen till familjehemmet består av två delar; arvode och omkostnader. Ersättningsnivån är beroende av barnets ålder och behov samt av den arbetsinsats som krävs av familjehemmet.

Frågor och intressenamälan

Om du är intresserad och vill veta mer om uppdraget som familjehem kan du höra av dig till våra familjehemssekreterare.

socialtjansten@nynashamn.se

08-520 680 00

Som god man för ett ensamkommande barn har du samma ansvar som en förälder, men barnet bor inte hos dig. För att barnet ska få sina behov tillgodosedda behöver du som god man ansvara för vissa uppgifter som föräldrar annars gör. Du bestämmer över barnets rättsliga, ekonomiska och personliga frågor. I ditt uppdrag ingår att ha regelbunden kontakt med barnet och lyssna till barnets synpunkter och önskemål. Exakt vilka uppgifter och hur omfattande uppdraget blir beror på barnets behov, ålder och boendesituation. Barnet kan bo i ett jourhem, familjehem, hem för vård eller boende (HVB) eller stödboende.

I Nynäshamns kommun är det Södertörns överförmyndarnämnd som utser gode män. Läs mer och anmäl ditt intresse på deras webbplats.

Som särskilt förordnad vårdnadshavare för ett barn tar du över föräldrarnas ansvar men barnet bor inte alltid hos dig. En vårdnadshavare ska se till att barnets behov blir tillgodosedda och är juridiskt ansvarig för barnet. Vanligtvis är det barnets föräldrar som är vårdnadshavare, men det kan uppstå situationer då någon annan behöver ta över vårdnadsansvaret.

I Nynäshamns kommun är det Södertörns överförmyndarnämnd som utser särskilt förordnade vårdnadshavare. Läs mer och anmäl ditt intresse på deras webbplats.

Som avlösare är du timanställd och avlastar föräldrar till ett barn eller ungdom med funktionsnedsättning i deras eget hem. Tillsammans med barnet hittar du på saker som får det att känna sig sedd och trygg.

Som ledsagare stöttar du en person med funktionsnedsättning vid olika aktiviteter utanför personens hem. Aktiviteterna kan vara promenader, träning, shopping, fotboll eller annat.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: