Uppdrag som kontaktfamilj/stödfamilj

En kontaktfamilj eller stödfamilj stöttar barn som av olika anledningar lever i en utsatt situation. Ett barn kan få en kontaktfamilj när socialtjänsten har bedömt att barnet inte får alla sina behov tillgodosedda hos sina föräldrar och att det därför skulle vara värdefullt för barnet att regelbundet få besöka en annan familj med vuxna som kan ge stöd och stimulans.

Det här ingår i uppdraget

Som kontaktfamilj/stödfamilj tar ni emot ett barn eller en ungdom två till fyra dygn i månaden. När barnet bor hos er deltar det i din familjs vardag precis som vilken annan familjemedlem som helst.

Uppdraget handlar om att ge barnet stöd utifrån dess enskilda behov, till exempel ge barnet ett nytt nätverk eller rutiner alternativt bryta en negativ utveckling hos barnet. I det kan ingå att ge barnet stöd med till exempel läxläsning och fritidssysselsättningar.

Det är viktigt att du lyssnar till barnets synpunkter och önskemål. Du behöver dessutom ha kontakt med socialtjänsten och ibland med barnets föräldrar. Som kontaktfamilj har du tystnadsplikt.

Utredning för att bli kontaktfamilj

Utredningen består i flera olika delar, såsom hembesök, samtal med dina/era eventuella barn och andra som känner dig/er väl, registerutdrag från olika myndigheter, intervjuer och olika frågeställningar till er. Till exempel om anledningen till att ni vill bli kontaktfamilj och vad ni tror kan vara utmanande i uppdraget.

Matchning mellan familj och barn

När socialtjänsten tror att ett barn skulle kunna passa en kontaktfamilj kommer familjen att få en kort beskrivning av barnet och dess behov. Du/ni får sedan ta ställning till om det är ett passande uppdrag för er. Om alla parter vill gå vidare träffas familjen, barnets föräldrar och barnets socialsekreterare. Om det är lämpligt utifrån ålder och mognad så deltar även barnet. Därefter bestäms om uppdraget startar eller inte. Inför att uppdraget ska starta träffas kontaktfamiljen, barnet, föräldrar och socialtjänsten för att planera och gå igenom vad barnet behöver och vilka målen med insatsen är. Detta sammanställs i en planering som både ni, barnets familj och socialtjänsten delar.

Trygghet för barnet

De första gångerna som barnet är hos kontaktfamiljen är det bra om du eller ni kan börja lära känna barnet och därför inte har annat inplanerat. Längre fram kan barnet delta i familjens vanliga aktiviteter om det utifrån barnets behov, förmågor och i övrigt är lämpligt.

Oro för hur barnet har det i sin vardag

Kontaktfamiljer får ofta information och kunskap om hur barnet har det i sin vardag. Om det skulle skapa oro för hur barnet har det är det viktigt att informera socialtjänsten.

Kontakt med socialtjänsten under uppdraget

Minst var sjätte månad träffas kontaktfamiljen, barnets vårdnadshavare och socialtjänsten för en uppföljning och omprövning av insatsen. Utgångspunkten är då vårdplan, genomförandeplan och hur kontaktfamiljen arbetat mot dessa mål, samt vilken utveckling som kan ses hos barnet. När målen är uppnådda ska insatsen avslutas och därför kan uppdraget skifta väldigt mycket i längd. Träffar med socialtjänsten sker som regel på kontorstid på socialkontoret.

Kontakt med barnets vårdnadshavare eller föräldrar

Kontakt och samarbete mellan kontaktfamiljen och barnets vårdnadshavare är viktigt och socialtjänsten hjälper till i samarbetet. Socialtjänsten kan vara behjälplig med kommunikation och planering med vårdnadshavarna.

Förändringar i planeringen

Som kontaktfamilj behöver man tänka på att informera ansvariga socialsekreterare om större förändringar i planeringen. Om exempelvis sjukdom hos er som kontaktfamilj, uppehåll för semesterresa eller om barnet ska vara hos er en extra helg. Omfattningen av uppdraget styr till viss del den ekonomiska ersättningen. Ersättning kan därför krävas tillbaka om förändringar görs som minskar barnets tid i kontaktfamiljen utan att socialtjänsten informerats.

Ekonomisk ersättning

Ersättningen styrs delvis av barnets behov, svårigheter och ålder. Arvodesersättningen är en kompensation för den tid kontaktfamiljen lägger på uppdraget. I omkostnadsersättningen ingår kostnader för mat, husrum, basutrustning, aktiviteter, slitage och vissa skador samt eventuell milersättning för att hämta och lämna barnet i hemmet. Annan ersättning för inköp av nödvändig utrustning kan vara möjlig efter behovsprövning.

Försäkringar

Barnet har en olycksfallsförsäkring genom Nynäshamns kommun som gäller för den tid barnet vistas hemma hos, eller vid aktiviteter med kontaktfamiljen. Det är dock nödvändigt att ni som kontaktfamilj har en egen hemförsäkring. Kommunen rekommenderar att den innehåller ett allrisktillägg. Eftersom att kontaktfamiljen har tillsynsansvar för barnet är utgångspunkten att socialtjänsten endast i enstaka fall ersätter skadekostnader eller självrisk som kontaktfamiljen drabbats av.

Ansökan

Ansök genom att skicka in en kort beskrivning av er själva, era intressen och eventuellt tidigare erfarenheter av liknande uppdrag. Eftersom alla barn och ungdomar är olika behöver vi också olika typer av stödfamiljer, det är därför inget hinder om du till exempel har utflugna barn eller är ensamstående.

Kontakt

Elisabeth Hansson

kontaktsekreterare
08-520 739 69
elisabeth.hansson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: