Uppdrag som kontaktperson

Socialtjänsten kan bedöma att ett barn, ungdom eller vuxen behöver stöd i sin vardag. Det kan till exempel handla om att någon behöver aktiveras på sin fritid eller få hjälp med skolarbete. Det kan också handla om att personen behöver komma bort från en olämplig miljö. I sådana situationer kan socialtjänsten utse en kontaktperson. Som kontaktperson träffar du någon regelbundet för att umgås och hitta på aktiviteter tillsammans.

Det här ingår i uppdraget

Som kontaktperson träffar du regelbundet ett barn, ungdom eller vuxen. Hur ofta och hur länge beror på den enskilda personens behov, men det kan röra sig om några dagar i veckan eller i månaden. Uppdraget handlar om att ge personen stöd utifrån dess behov. Till exempel att ge någon ett nytt nätverk eller rutiner alternativt bryta en negativ utveckling. Det är viktigt att du lyssnar till personens synpunkter och önskemål. Du behöver dessutom ha kontakt med socialtjänsten och ibland, när det gäller barn, med barnets föräldrar. För barn eller ungdomar som riskerar att hamna i exempelvis missbruk, kriminalitet eller socialt nedbrytande beteende kan en särskilt kvalificerad kontaktperson utses. Som särskilt kvalificerad kontaktperson ska du ge stöd och vägledning för att minimera dessa risker. Du ska också följa och motivera barnet till exempelvis skolarbete eller lämpliga fritidsaktiviteter, samt ingripa i svåra situationer som kan uppstå. Kontaktpersonen behöver dessutom ha kontakt med exempelvis skolan och hjälpa barnet i andra myndighetskontakter.

Utredning för att bli kontaktperson

Det är socialtjänsten i kommunen som gör en utredning och bedömer om du är lämplig att ta uppdrag som kontaktperson. De kan bland annat titta på din livssituation, dina personliga förutsättningar och egenskaper, uppgifter från socialtjänstens register samt uppgifter från Polisens misstanke- och belastningsregister. Det ställs ofta högre krav på dig som vill bli särskilt kvalificerad kontaktperson eftersom uppdraget är mer komplext. Om du bedöms lämplig för något av uppdragen kontaktar socialtjänsten dig när det finns ett barn som du passar för.

Som kontaktperson är du en medmänniska, förebild och kompis till ett barn eller ungdom. Ni träffas regelbundet och hittar på olika aktiviteter tillsammans. Viktiga uppgifter för dig är att bryta barnets isolering och att skapa en meningsfull fritid.

Så länge pågår uppdraget

Uppdraget pågår så länge som barnet har behov av dig som kontaktperson. Det kan röra sig om några månader upp till flera år. Det är socialtjänsten som beslutar om uppdraget ska avslutas. Du kan också själv ta initiativ till att avsluta uppdraget.

Ekonomisk ersättning

Som kontaktperson får du ett arvode som består av en ersättning för det arbete som du utför och en omkostnadsdel som ska täcka utgifter för mat, aktiviteter med mera.

Ansökan

Ansök genom att skicka in en kort beskrivning av dig själv, dina intressen och eventuellt tidigare erfarenheter av liknande uppdrag. Eftersom alla är olika behöver vi också olika typer av kontaktpersoner, det är därför inget hinder om du till exempel har utflugna barn eller är ensamstående.

Kontakt

Elisabeth Hansson

kontaktsekreterare
08-520 739 69
elisabeth.hansson@nynashamn.se

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: