Unga i riskzon

Barn och unga som befinner sig i riskzonen för att dras in i kriminalitet och missbruk kan få hjälp att ta sig ur det. Genom en nära samverkan mellan skola, socialtjänst, polisen och fritidsverksamheterna samordnas insatser och stöd för att skapa en tryggare framtid.

Skola, socialtjänst, polis och fritid (SSPF)

Arbetet inom SSPF ses som en tidig insats där vi tillsammans – skola, socialtjänst, polis och fritid – kan agera snabbt för att skapa bästa möjliga samordnade stöd när ett barn eller ungdom visar ett normbrytande beteende. Detta för att skapa en positiv utveckling för barnet eller ungdomen.

Ett normbrytande beteende kan till exempel vara

  • rör sig i olämpliga miljöer,
  • har utåtagerande beteende,
  • har hög skolfrånvaro,
  • begår brott.

Så fungerar SSPF

När SSPF blir aktuellt koordineras arbetet av kommunens SSPF-koordinator. Vanligtvis träffas aktörerna som ingår i SSPF för att göra en åtagandeplan med barnet och vårdnadshavarna. Exempel på åtgärder i en sådan plan kan vara:

  • stöd i skolan,
  • fritidsaktiviteter,
  • socialtjänstens insatser för familjen
  • direkta åtgärder i samverkan med polisen.

Social insatsgrupp (SIG)

Sociala Insatsgrupper (SIG) är en samverkansinsats där socialtjänst, polis och andra aktörer samarbetar för att stötta ungdomar och unga vuxna som befinner sig i eller riskerar att hamna i kriminalitet och andra riskbeteenden. Målet med SIG är att ge stöd och vägledning för att bryta negativa beteendemönster och hjälpa de att lämna sin kriminella livsstil.

Så fungerar SIG

När en ung person deltar i SIG får hen stöd från flera viktiga aktörer, som socialtjänst, skola, fritidsverksamhet och polis. Tillsammans arbetar vi för att ge personen det stöd som krävs för att förändra sin situation. Detta kan till exempel innebära:

  • samtalsstöd,
  • vägledning,
  • hjälp med skola och sysselsättning,
  • utbildningsinsatser,
  • arbete eller praktik.

Exakt hur insatserna utformas beror på personens specifika behov. Arbetet med SIG samordnas av kommunens SIG-samordnare. Samordnaren fungerar också som kontaktperson och är den som följer upp insatserna.

Din roll som vårdnadshavare

Som vårdnadshavare är du den viktigaste personen i ditt barns liv. Men ibland kan du behöva ytterligare stöttning i ditt föräldraskap. Du behöver inte vara ensam. Genom att delta i SSPF eller SIG kan vi hjälpas åt att bidra till en trygg och positiv utveckling för ditt barn.

Samtycke krävs

För att vi ska kunna samarbeta krävs skriftligt samtycke från dig som vårdnadshavare. Med samtycket har vi möjlighet att utbyta nödvändig information mellan verksamheterna som deltar i SSPF eller SIG. Det gör att vi kan arbeta tillsammans på ett strukturerat sätt och att alla har samma bild av situationen.

En av socialtjänstens viktigaste uppgifter är att bedöma vilka risker som finns runt ditt barn och se till att ditt barn får det skydd hon eller han behöver. De bidrar med värdefull kunskap om vad som är viktigt för barnets utveckling. Ditt barn blir inte aktuellt hos socialtjänsten för att ni deltar i SSPF.

Polisen är med för att de kanske träffar ditt barn på olika platser i Nynäshamn. Om polisen vet mer om ditt barn kan de hålla extra koll och hjälpa till om det behövs. Om de vet hur er situation ser ut blir det också lättare att ha en bra kontakt med dig som förälder.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: