Beroendemottagningen
Kommunens Beroendemottagning är samlokaliserad med regionens Beroendecentrum och vi samarbetar för att ge bästa möjliga vård. Vi erbjuder stöd och hjälp till dig som har problem med alkohol, narkotika, läkemedel eller spelberoende.
Motiverande samtal (MI)
MI är en metod där du jobbar med att öka din egen motivation till att förändra ditt beteende. Syftet kan också vara att du motiveras till annan behandlande insats.
Genom samtalen blir du medveten om den bild du har av dig själv och din problematik, hur väl den bilden stämmer överens med verkligheten och hur du kan förändra din situation. Vanligen träffas vi en gång i veckan i tre månader med eventuell förlängning.
Kontakt behandlingsteamet
Jessika Andersson
08-520 688 74
jessika.andersson@nynashamn.se
Sven Vestblom
08-520 738 78
svenerik.vestblom@nynashamn.se
Eija Narkiniemi
08-520 737 55
eija.narkiniemi@nynashamn.se
Linda Luthman
08-520 737 66
linda.luthman@nynashamn.se
Tolvstegsbehandling
Behandlingen vänder sig till dig som har bestämt dig för ett nyktert och drogfritt liv. Behandlingen är KBT-baserad och bygger på principerna i tolvstegsprogrammet. Behandlingen sker i grupp och är på heltid i 12 veckor som följs av eftervård en gång i veckan under ett år. Sammanlagd behandlingstid är ett år.
Kontakt behandlingsteamet
Eija Narkiniemi
08-520 737 55
eija.narkiniemi@nynashamn.se
Linda Luthman
08-520 737 66
linda.luthman@nynashamn.se
Återfallsprevention
Återfallsprevetion handlar om att ge beteendeinriktade och kognitiva färdigheter för att motverka återfall. De beteendeinriktade färdigheterna handlar bland annat om att tacka nej till substanser som till exempel alkohol och narkotika eller spel om pengar. De kognitiva färdigheterna handlar om att du får träna upp din förmåga att känna igen, undvika och hantera riskfyllda situationer för återfall.
Vi använder oss av metoder som kartläggning av tankar, känslor, reaktioner och beteenden samt exponering. Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen, där nya förhållningssätt testas och följs upp.
Behandlingen sker oftast i grupp, men kan i undantagsfall ske individuellt. Vanligen träffas vi en gång i veckan i tre månader med eventuell förlängning.
Kontakt behandlingsteamet
Jessika Andersson
08-520 688 74
jessika.andersson@nynashamn.se
Mathias Tjärnhammar
08-520 688 60
mathias.tjarnhammar@nynashamn.se
Behandling mot spelberoende
Nynäshamns kommun erbjuder behandling mot spelberoende som kallas "Till spelfriheten". Under behandlingen tar vi reda på varför du spelar, hur du motstår lusten att spela och hur du slutar.
Spelbehandlingen riktar sig till dig som har svårt att kontrollera ditt spel om pengar och om det påverkar dina relationer, din ekonomi och ditt arbete. Behandlingen består av åtta sessioner samt fyra uppföljande sessioner som handlar om att förebygga återfall.
Under behandlingen tar vi reda på vilka faktorer det är som utlöser suget att spela, hur du ska hantera det och hur du kan motstå lusten att spela. Vi kartlägger vanliga tankefällor (som till exempel illusion av kontroll över slumpen), motstånd mot förändring och strategier för att öka motivationen att hålla sig spelfri. Övning av problemlösning och kognitiv omstrukturering ingår i behandlingen. Varje session avslutas med hemuppgifter.
Kontakt behandlingsteamet
Jessika Andersson
08-520 688 74
jessika.andersson@nynashamn.se
Sven Vestblom
08-520 738 78
svenerik.vestblom@nynashamn.se
CRA (Community Reinforcement Approach)
I CRA kartlägger vi vilka beteenden, tankar och känslor som gör att personen fortsätter med sitt missbruk. Om vi får reda på vad som utlöser missbruksbeteendet kan vi hitta sätt att undvika eller hantera de utlösande händelserna (triggers). Samtidigt får personen hjälp att utveckla alternativa beteenden som har önskvärda och positiva konsekvenser.
Kontakt
Mathias Tjärnhammar
08-520 688 60
mathias.tjarnhammar@nynashamn.se
Lämna in en ansökan
Så går det till
- Lämna in en ansökan.
- Träffa en handläggare. Du och handläggaren bokar tid för ett möte. Du väljer om du vill ha med någon på mötet, exempelvis en anhörig eller vän. Syftet med mötet är att handläggaren ska få en bild av dina behov och din situation, som underlag för ett beslut.
- Du får ett beslut. Handläggaren gör en utredning av ditt behov. Handläggningstiden är cirka tre veckor. Utifrån vad som framkommmer i utredningen fattas ett beslut om vilken hjälp du har rätt till. Beslutet skickas hem till dig tillsammans med utredningen. Om du inte talar svenska kan du begära att få beslutet översatt. Är du synskadad kan du få beslutet inläst på band.
- Om du får avslag på din ansökan har du rätt att överklaga. Din överklagan ska ställas till Förvaltningsrätten men skickas till Nynäshamns kommun. Skicka in din överklagan inom tre veckor efter att du fått beslutet. Handläggaren bedömer om det finns skäl att ändra beslutet. Om beslutet inte ändras på det sätt du vill, vidarebefordras din överklagan till Förvaltningsrätten som prövar ärendet. Vi på Nynäshamns kommun kan hjälpa dig med överklagandet om du vill.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun