Få ledsagare/avlösare/kontaktperson/stödfamilj
Det finns olika insatser för personer med funktionsnedsättning. Det kan vara personen med funktionsnedsättningen som är i behov av miljöombyte. Det kan också vara familjen som behöver avlastning.
Ledsagning
Syftet med ledsagning är att ungdomar med funktionsnedsättning ska kunna delta i olika aktiviteter.
Avlösarservice
Avlösarservice är en avlastning för dig som vårdar en person med en funktionsnedsättning i hemmet.
Kontaktperson
En kontaktperson är en stödkompis och medmänniska till ett barn, en ungdom eller en person med fysisk eller psykisk funktionsnedsättning.
Stödfamilj
En stödfamilj ger en annan familj avlastning genom att ta emot ett barn eller en ungdom med funktionsnedsättning en eller två helger i månaden.
Lämna in en ansökan
Så går det till
- Du måste tillhöra någon av följande tre personkretsar:
- Personer med utvecklingsstörning och personer med autism eller autismliknande tillstånd.
- Personer med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder orsakad av yttre våld eller kroppslig sjukdom.
- Personer med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder, som uppenbart inte beror på normalt åldrande, om de är stora och förorsakar betydande svårigheter i den dagliga livsföringen och därmed ett omfattande behov av stöd och service.
- Lämna in en ansökan.
- Träffa en handläggare. Handläggaren tar emot din ansökan och tar sedan kontakt med dig och kommer överens om en tid för ett hembesök. Vid besöket går ni tillsammans igenom vilka behov av stöd och hjälp som du har och hur du bäst ska få detta tillgodosett. Vid mötet kommer handläggaren vilja ha en skriftlig utredning från till exempel läkare, psykolog eller liknande.
- Du får ett beslut. Handläggaren gör en utredning som ligger till grund för beslutet om vilket stöd och hjälp du får. Du kan när som helst göra en ny ansökan om dina behov förändras.
- Om du får avslag på din ansökan kan du överklaga
. Din överklagan ska ställas till Förvaltningsrätten men skickas till Socialförvaltningen på Nynäshamns kommun och lämnas in inom tre veckor från det att du fått beslutet. Om beslutet inte ändras på det sätt du begärt, vidarebefordras din överklagan till Förvaltningsrätten som prövar ärendet. Vi på Nynäshamns kommun kan hjälpa dig med överklagandet om du vill.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun