Mot grooming

Många oroar sig för vad barn gör på internet. Tillsammans med Polisen arbetar vi i kommunen mot grooming. Grooming är ett begrepp för att en vuxen kontaktar barn som är under 15 år. Det sker både i den fysiska världen men även digitalt på internet. Förövarna finns där barnen finns.

Grooming kan gå snabbt – ibland räcker det med ett fåtal meddelanden i ett spel eller i en app för att kontakt ska uppstå. Det börjar ofta med smicker, nyfikenhet eller vänlighet. Sedan kan det övergå i krav, hot eller försök att få barnet att skicka bilder.

Vad kan du som vuxen göra?

  • Intressera dig för barnets digitala liv – fråga inte bara hur skoldagen var, utan också hur det var på nätet.
  • Sätt tydliga gränser och anpassa apparna – många appar har föräldrainställningar som gör det svårare för främlingar att ta kontakt.
  • Prata om vad som kan hända online – på ett sätt som passar barnets ålder, men utan att skrämmas.
  • Förklara att barnet alltid kan prata med dig – utan att du blir arg. Viktigt att inte skuldbelägga om något allvarligt hänt.
  • Spara bevis om något känns fel – skärmdumpa, anteckna, och anmäl. Polisen vill ha information. Har ett barn i din närhet utsatts för sexualbrott, eller försök till sexualbrott, så är det jätteviktigt att brottet polisanmäls.

Alla barn kan utsättas för grooming. Därför behöver alla barn vuxna som lyssnar, som ställer frågor – och som finns där om något inte känns bra.

Kontakta polisen om du misstänker brott

Misstänker du att någon begår sexuella övergrepp mot barn på nätet? Eller får du ett mejl eller spam om barnpornografiska sidor? Då bör du tipsa polisen. Du kan ringa polisen på 114 14 eller lämna ditt tips på polisens webbsida

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: