Skärmtid, sociala medier och psykisk ohälsa
I dag tillbringar barn och unga en stor del av sin tid online. De chattar, spelar, tittar på klipp och scrollar i sociala medier. Men hur påverkar det deras mående?
I Nynäshamns kommun ser vi att skärmanvändning och sociala medier hänger samman med hur barn och unga mår – både psykiskt och fysiskt. Därför vill vi ge dig som vuxen verktyg att stötta ditt barn till balans.
Skärmar konkurrerar med det som är viktigt: sömn, rörelse och mänsklig kontakt. För mycket skärmtid kan också försämra barnets förmåga att reglera känslor, planera sin tid och motstå impulser. Det gäller särskilt tonåringar, vars hjärna fortfarande är under utveckling.
Du behövs. Barn och unga behöver vuxna som är närvarande, ställer frågor och sätter gränser. Det handlar inte om att förbjuda, utan om att visa att du bryr dig.
Vad kan du göra?
- Hjälp ditt barn hitta en balans mellan skärm och andra aktiviteter.
- Prata om känslor – och när skärmen blir en flykt från dem.
- Var ett föredöme: visa att det går att lägga undan mobilen.
- Fokusera inte bara på "för mycket skärm", utan också på vad barnet får för lite av – som lek, rörelse, vila eller vänner.
Mer information om hur skärmen påverkar våra barn
- I presentationen Hur skärm och sociala medier påverkar våra barn
Pdf, 685.8 kB. hittar du kunskap, rekommendationer och konkreta exempel på hur du som vuxen kan stötta ditt barn – för din skull.
Kontakt
Kontaktcenter
Sidan senast ändrad:
Sidan senast ändrad: