Din krisberedskap
Om Nynäshamn skulle drabbas av långvarigt strömavbrott, omfattande översvämningar eller en ödeläggande storm är det viktigt att du är förberedd. Här finns information och tips på hur du kan förbereda dig på bäst sätt.
Samhällets resurser måste först gå till de mest utsatta. Därför kommer de allra flesta behöva klara sig själva när krisen kommer - i varje fall inledningsvis. Se till att du och dina nära klarar vardagen om samhället inte fungerar som vanligt. Det viktigaste är att ha dricksvatten, mat, värme och att kunna ta emot viktig information. Med rätt förberedelser kan du även hjälpa andra!
Om krisen eller kriget kommer

Sista veckan i maj 2018 fick alla (4,9 miljoner) hushåll i Sverige broschyren Om krisen eller kriget kommer hemskickad till sig. Broschyren är samhällsinformation från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.
Skaffa en krislåda
Ett bra sätt att förbereda sig är att skaffa en krislåda. Myndigheten för säkerhet och beredskap, MSB, har tagit fram informationsfilmer kopplat till områden som är särskilt sårbara vid långvariga kriser. Det handlar om mat, vatten, värme och kommunikationsmöjligheter
Signalen Viktigt meddelande till allmänheten - VMA
Signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) används av räddningstjänsten för att varna dig i Nynäshamns kommun vid faror och kriser som till exempel stora bränder, gasutsläpp, risk för explosion eller svåra oväder.
Så känner du igen signalen
Signalen ljuder i intervaller. Det innebär att du hör ett högt tjutande ljud i sju sekunder. Sen följer tystnad i fjorton sekunder. Intervallerna fortsätter tills faran är över. När faran är över hör du en lång signal 30-40 sekunder.
Signalen viktigt meddelande
.jpg)
Signalen faran över
.jpg)
Signalen testas fyra gånger om året
Signalen testas den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december klockan 15:00. Testningen pågår i två minuter.
Om du hör signalen när den inte testas ska du:
1. Gå in.
2. Stänga dörrar, fönster och om möjligt ventilation.
3. Lyssna på lokalradion (FM 102,9 eller 103,3) för att få mer information om händelsen.
4. Stanna inomhus tills du får annan information via radio, tv eller internet eller tills du hör signalen "Faran är över"
Informationspunkter vid kris
Om telefoner och internet skulle slås ut under en längre tid finns det förutbestämda informationsplatser i kommunen där du som medborgare kan få viktig information. Nynäshamns kommun har sina informationsplatser på Kontaktcenter i Nynäshamns kommunhus och Kontaktcenter i Ösmo och brandstationerna i Nynäshamn och Sorunda.
Skyddsrum
Skyddsrum är till för att ge befolkningen fysiskt skydd vid krig. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) som kontrollerar att antalet skyddsrum vårdas och vidmakthålls.
I Sverige finns cirka 65 000 skyddsrum med plats för ungefär sju miljoner människor. Skyddsrummen finns spridda i olika typer av byggnader, såsom bostadshus och industrifastigheter. I fredstid får fastighetsägarna använda skyddsrummen som helt vanliga lokaler.
Berätta gärna vad vi kan göra bättre på den här sidan. Dina synpunkter är värdefulla för oss!
Vi återkopplar till dig om du fyller i dina kontaktuppgifter.
Behandling av personuppgifter i Nynäshamns kommun