Sök
Glada hönor

Vad blir det för mat?

Hållbarhet och matens betydelse är något vi blir allt mer medvetna om, och vem vill inte hjälpa sitt barn att välja och äta nyttigt? Studenter från Berghs har i ett projekt skapat en interaktiv matsedel och genomför nu ett projekt för att starta barn och ungdomars tankar kring mat och var den kommer ifrån. Först ut att delta är eleverna på Svandammsskolan.

Matsedeln ska inte bara visa eleverna vad det blir för mat, utan de skall även kunna se vad det blir för mat, utan även kan följa från vilken gård råvarorna kommer. När det serveras pannkakor på lunchen får de också se en video på hur hönsen värper de ägg som man sedan lagar maten med. Ett annat exempel kan vara en video om när man planterar och skördar potatis och andra grönsaker.

Att följa en råvara väcker nyfikenhet och ger medvetenhet kring matens ursprung. Målet är att eleven med ett roligt och kreativt sätt får lära sig var maten kommer ifrån och hur viktigt det är med närodlad mat men också förhoppningsvis skapa en dialog som även kan påverka föräldrar och andra vuxna.

Matcraft - Svandammsskolan är först ut

Nu skapas en interaktiv matsedels prototyp som först ut kommer att testas i Svandammsskolan. Utvalda råvaror kommer att vara med på matsedeln och filmas hos lokala odlare i regionen.

Genom programmet Minecraft kommer eleverna bygga upp en egentolkad gård som kommer gå under namnet Matcraft. I Matcraft får eleverna vara med i processen om hur ett ägg blir till, hur man tar hand om hönorna och hur man transporterar äggen från gården till skolan med mera.

Efter att eleverna byggt upp sin gård kommer vi fira med en gemensam lunch där alla som medverkat får vara med Det blir ett roligt avslut att knyta samman hela projektet med alla företag, skolor och gårdar som varit med.

FAKTA

Genom projektet Hållbar utveckling Nynäshamn har Nynäshamns kommun nu ett spännande samarbete med Odling 4.0, Berghs School of Communications, Svandammsskolan och Björknäs gård om en interaktiv skolmatsedel som inte bara visar ”VAD DET BLIR FÖR MAT” utan ”VARIFRÅN MATEN KOMMER”.

Odling 4.0 är ett projekt som vill hitta nya innovativa sätt att skapa ett samhälle där alla blir mer medvetna om vart maten vi äter kommer ifrån. Varför handlar och stoppar vi i oss massor med mat som har kommit till Sverige med långa transporter, fartyg etc som påverkar miljön. Handlar vi mer lokalt slipper vi stora utsläpp och kan betala mer till gårdarna som producerar maten istället för transporterna.

Svandammsskolan är sedan vårterminen 2021 en certifierad Grön Flagg-skola och har fått godkännande för sitt miljöarbete av stiftelsen Håll Sverige rent.

Text: Lena Hentschel, Projekt Hållbar utveckling Nynäshamns kommun

Saknar du något på denna sida?