Sök

Nya åtgärder från 23 december – påverkar bibliotek och simhall

Från 23 december gäller nya smittskyddsåtgärder, vilket regeringen i samverkan med Folkhälsohälsomyndigheten berättade om under tisdagen. Anledningen är ökad smittspridning av covid-19 i samhället och ökad belastning på sjukvården.

I Nynäshamns kommun påverkas biblioteken i form av att det införs en begränsning till max 20 besökare åt gången samt att sittmöblerna glesas ut.

Ösmo simhall kommer även fortsatt att ha reglerat insläpp, så att det inte blir för trångt mellan besökarna. Maxgränsen kommer nu att vara 50 personer.

Folkhälsomyndigheten betonar att alla generellt bör undvika miljöer med trängsel.

Regeringens beslut

Här är vidare en sammanfattning av det som beslutats av regeringen:

  • Allmänna råd om att alla bör arbeta hemifrån när arbetet så tillåter.
  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare inomhus ska enbart ha sittande publik, oavsett om vaccinationsbevis används eller inte. Utan vaccinationsbevis begränsas sällskapens storlek till max 8 personer och 1 meters avstånd mellan sällskap. Undantag för religiösa sammankomster.
  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 500 deltagare inomhus kräver vaccinationsbevis och en begränsad storlek på sällskap till max 8 personer samt 1 meters avstånd mellan sällskap
  • För serveringsställen gäller krav på sittande servering och 1 meters avstånd mellan sällskap. Detta gäller även nattklubbar.
  • För mässor och handelsplatser inomhus gäller minst 10 kvadratmeter per person.
  • För kultur- och fritidsverksamheter inomhus, till exempel museer, konsthallar och gym, gäller minst 10 kvadratmeter per person. Men med undantag för verksamhet som riktar sig till barn och ungdomar födda 2002 och senare, till exempel träning och tävling.
  • 23 december 2021 till 16 januari 2022 gäller en avrådan till föreningar för kultur, idrott och fritid från att ordna eller delta i läger, cuper eller andra större aktiviteter inomhus med deltagare som vanligtvis inte samlas. Enstaka aktiviteter, matcher och endagstävlingar, av typen seriespel eller motsvarande kan genomföras. Avrådan gäller inte sådan idrott som är yrkesmässig.
  • Smittskyddsåtgärder rekommenderas för utbildningar för vuxna, så att trängsel och stora samlingar undviks. Närundervisning är huvudregeln, men för universitet och högskolor kan undervisning på distans användas som ett verktyg för att glesa ut i undervisningslokalerna.

Från 24 december gäller:

  • Maxtak på 50 personer vid uthyrning av platser för privata sammankomster.

Från 28 december gäller:

Pressmeddelande från regeringen angående nya smittskyddsåtgärder från 23 december 2021

Folkhälsomyndighetens information angående covid-19

Nya föreskrifter om resor från 28 december

Text: Henrik Schmidt

Saknar du något på denna sida?