07 mar 2022
Fem pristagare och stipendiater med diplom och tavlor.

De prisade, från vänster: Emelie Wikström, Anna Hjulström, Mimmi Rosendahl, Stig Brink och Jan Jonsson.

Priser och stipendium delades ut

Under måndagskvällen var det i bibliotekets Picassofoajé utdelning av 2021 års kultur- och fritidspriser och stipendium, under ledning av kultur- och fritidsnämndens ordförande Per Malmsten.

De tre pristagarna som förutom diplom fick varsin målning av konstnären Eugenia Osipova var:

  • Årets kulturperson: Jan Jonsson.
  • Årets ledarpris: Anna Hjulström och Emelie Wikström.
  • Årets förening: Nynäshamn Kyokushin Karate IF, representerad av Stig Brink.

Årets stipendiat som får 20 000 kronor och diplom:

  • Mimmi Rosendahl, operasångerska och studerande till sångpedagog. Får stipendiet för att kunna vidareutveckla sin idé om en kammaropera.

Vi säger stort grattis till allihopa och presenterar vinnarna med hela motiveringarna som kultur och fritid tagit fram.

Årets kulturperson

”Jan Jonsson har under många år spridit konst- och kulturintresse bland kommunens medborgare. I skolgårdsprojektet förgyller Jan skolungdomars miljö med innovativa och fantasifulla redskap som ofta utgår från ungdomars egna idéer och förslag. Hans stimulerande miljöer uppmuntrar till social och fysisk aktivitet och motverkar stillasittande.

Han arbetar för det mesta med träskulpturer och motiv från vikingatiden och har med dessa olika konstverk deltagit i olika internationella mässor, främst i USA och Tyskland. Just nu arbetar han även med en film som han dessutom skriver musik till. Jans egen gärning inom konst, musik och teater går tillbaka i tid och kan delvis betraktas i ett historiskt perspektiv men är samtidigt levande och vital - en ledstjärna för framtiden. Jan Jonsson ÄR konst och kultur!”

Årets ledarpris

”Priset går till Anna Hjulström och Emelie Wikström för deras mångåriga engagemang inom Ösmo GIF Handboll Härs & Tvärs.

Anna och Emelie leder laget med respekt och förståelse för varje unik individ. De har visat år efter år att de besitter en speciell förmåga att leda med glädje och tålamod.

Ett uppdrag som de utför även sena kvällar och helger med kärlek och mycket skratt!”

Årets förening

”Nynäshamn Kyokushin Karate IF bedriver välkomnande och inkluderande verksamhet för alla och är under ständig utveckling.

Att träna i föreningen leder till många positiva resultat så som deltagarnas stärka självkänsla, sammanhållning, fokus, koncentration och disciplin.

Medlemmarna upplever en fantastisk gemenskap med god variation i svårighetsgrader som är anpassade för alla från barn till vuxna, erfarna, nybörjare och personer i behov av extra stöd. Här har man fokus på att tillsammans lösa problem och klara motgångar.

Sensei Brink är en duktig pedagog och en fantastisk tränare som tror på deltagarnas förmågor som ingen annan. Träningen är varierande och rolig – Kyokushin Karate sprider glädje med rörelse och motion!”

Årets kulturstipendium

”Mimmi Rosendahl lever och verkar i Nynäshamn. Hon har studerat opera och studerar nu till sångpedagog för att kunna utöka sin verksamhet till att omfatta sånglektioner.

Hon menar att det finns ett behov av att sprida klassisk musik i kommunen och planerar att tillsammans med en vän uppföra en kammaropera om Brita Olofsdotter Tott, som under 1400-talet ägde Hammerstagodset.

Mimmi har även andra idéer, men kultur- och fritidsnämndens jury har tagit fasta på just denna intressanta idé om att skapa musik som baserar sig på en historisk person med anknytning till kommunen.

Kultur- och fritidsnämndens jury beslutar att stipendiet på 20 000 kronor ska gå till Mimmi Rosendahl så att hon får större möjlighet att kunna avsätta tid till att skapa sin kammaropera. Juryn och resten av nämnden och kultur- och fritidsavdelningen ser mycket fram emot att få ta del av resultatet.”

Text: Henrik Schmidt