Sök
Tre kvinnor ute i solen vid byggnad.

Rektor Åsa Hejdenberg, utvecklingsstrateg Karin Tuorda och barnskötaren Michaela Lagborn utanför Loris Malaguzzi-centrumet i Reggio Emilia, Italien.

Inspirerande besök i Reggio Emilia

Som vi tidigare berättat deltar den kommunala förskoleverksamheten i EU-projektet Erasmus+. I sju år får verksamheten därigenom chans att vidareutvecklas, bland annat via tre inspirerande studieresor till Reggio Emilia i norra Italien.

– Vi jobbar ju utifrån Reggio Emilias pedagogiska filosofi och tack vare Erasmus+ får vi nu ekonomisk möjlighet att tre år i rad åka med 45 anställda per år hit till norra Italien. I år är vi till och med 47. Det här är en fantastisk chans för oss att kunna ta ännu ett steg i utvecklingen av pedagogiken i vår kommuns förskolor, säger Tina Persson som är skolchef för förskolan i Nynäshamns kommun.

Fler från Sverige där

I helgen anlände barnskötare, förskollärare, rektorer, pedagogistor, psykolog, specialpedagog, och chefer till norra Italien. Detta för att den här veckan tillsammans med ytterligare drygt 150 personer från Sverige (bland annat finns representanter från Haninge kommun på plats) få ännu mer inblick i Reggio Emilia-arbetet.Länk till annan webbplats.

– Det här ger oss alla en fördjupning i det pedagogiska tänket. Här får vi vara med på föreläsningar, göra studiebesök och nätverka. Vi har ända sedan i höstas förberett oss inför resan genom att läsa litteratur och diskutera. Så vi är riktigt laddade, säger Tina Persson.

Röd tråd

Reggio Emilia-filosofin går som en röd tråd i utvecklingen av kommunens förskoleverksamhet och ses bland annat i satsningen på att anställda språkutvecklare och uppbyggnaden av det pedagogiska centrumet Insikten.

Nästa vår är det så dags för 45 till att få besöka Reggio Emilia och året därpå ytterligare 45.

– Det känns jättebra att vi får chansen att göra den här satsningen som förstås syftar till att ytterligare höja kvaliteten på vår verksamhet i kommunens förskolor, säger en glad Tina Persson.

Text: Henrik Schmidt

Föreläsning, bild tagen på publiken bakifrån

Föreläsning pågår.

Kvinnor på lunchrast i solen.

Många intryck att bearbeta under lunchrasten.

Loris Malaguzzi-centrumet.

Loris Malaguzzi-centrumet.

Saknar du något på denna sida?