Diplom

Svandammsskolan bäst i Sverige på hållbarhet

Vi säger ett jättestort grattis till Svandammsskolan, som i dag har utsetts till årets hållbara grundskola i Sverige.

– Vi är fantastiskt glada och stolta över att ha fått detta ärofyllda pris. Lika stolta är vi över våra elever som med ett härligt engagemang arbetar för en mer hållbar framtid, tar ansvar och förstår att de kan göra skillnad, säger läraren Eva Ahl som leder skolans Grön Flagg-arbete.

Det är som vanligt organisationen Håll Sverige Rent som utser vinnare och det kan tilläggas att det är andra gången på tre år som priset går till Nynäshamns kommun. 2019 var det Gröndalsskolan som vann.

Uppmärksammas på flera sätt

Nu är det alltså Svandammsskolans tur efter att ha jobbat mycket ambitiöst på tema hållbarhet, ha fått Grön Flagg förra året och i år också ha fått Skolverkets utmärkelse Skola för hållbar utveckling.

– Jag är stolt och glad. Eva leder det här arbetet så bra och vi har alla tillsammans fått till ett stort miljömedvetande här på skolan, säger rektor Ann-Christine Thunqvist.

Studiebesök från Georgien

Så bra jobbas det att Svandammsskolan under torsdagen hade studiebesök av representanter från både Georgien och Håll Sverige Rent, för att få en inblick i det miljömedvetna tänk som genomsyrar ”Svanis” undervisning. Det är satsningen Keep Georgia Tidy som har ett samarbete med Håll Sverige Rent, med syfte att få till en Grön Flagg-etablering i Georgien.

Nu fick sällskapet chansen att få se och höra om hållbarhetsarbetet på skolan, vilket verkligen var uppskattat.

I tv också

Till detta kan läggas att Svandammsskolan just nu är tv-aktuell, då vårens reportage från skolan och dess miljöarbete för närvarande sänds i bland annat urplay.se och svtplay.se – ingående i programserien Uppdrag framtid.

Motiveringen

Slutligen vill vi ge alla chansen att läsa hela motiveringen till att Svandammsskolan utsetts till årets hållbara grundskola i Sverige:

"För en Grön Flagg-resa med starkt engagemang från hela skolan där eleverna visar på stor handlingskraft. Ett Grön Flagg-arbete som har stärkt samarbetet och arbetsglädjen inom skolan och där arbetet med de globala målen har fördjupats. Skolan har arbetat bland annat med återbruk, flyktingmottagning, rastverksamhet och att minska sitt matsvinn till en låg nivå. Eleverna har spridit sitt hållbarhetsarbete på flera olika sätt genom budskapsskyltar i närområdet, via lokalmedia och kommunens sociala medier samt ett filmprojekt med SVT. För en resa där elevernas delaktighet och inflytande finns med som en röd tråd."

Håll Sverige Rents webbplats

Tre kvinnor utomhus

Johanna Rangertz, vd för Håll Sverige Rent, lärare Eva Ahl och Elene Loladze, vd för Keep Georgia Tidy, under torsdagens studiebesök.