Nu tänds julbelysningen i kommunen

Just i detta nu sätter kommunens stadsmiljöavdelning ut julbelysning runt om i kommunen. På grund av den rådande energikrisen är julbelysningen i år medvetet något begränsad.

Julen nalkas och under veckan tänder kommunen upp julbelysningen i våra olika kommundelar. Planen är att julbelysningen ska vara uppsatt i hela kommunen senast första advent.

– Vi hoppas att så många som möjligt i kommunen kan se och njuta av belysningen och få lite julstämning, säger Jesper Skoglund, stadsmiljöchef.

Kommunen har beslutat att dra ned något på julbelysningen i år som en konsekvens av det rådande energiläget. Bland annat minskar vi på de så kallade ljuskjolarna som brukar sättas upp i flaggstänger.

– All vår julbelysning består av LED-lampor vilket gör att den inte förbrukar så mycket el. Därför har vi bestämt att vår julbelysning ska lysa upp i kommunen också i år även om det är i något mindre omfattning än normalt, säger Jesper Skoglund.

En annan energibesparande åtgärd som utretts är om det varit möjligt att dra ned på gatubelysningen.

– Men vi kom fram till att det inte är möjligt utifrån ett trygghets- och säkerhetsperspektiv. Vår ordinarie gatubelysning kommer alltså fortsatt att lysa som vanligt, säger Jesper Skoglund.

Ser du någon lampa som är trasig är du välkommen att göra en felanmälan på kommunens hemsida.

Pågående arbete

Kommunen arbetar hela tiden med energieffektiviserande åtgärder i sina fastigheter och verksamheter, berättar fastighetschef Claes Kilström.

– Men det arbetet har såklart blivit än mer aktuellt nu under den pågående energikrisen, säger han.

Några av de åtgärder som kommunen genomför och prioriterar till följd av energiläget är att tilläggsisolera tak och väggar, byta fönster och modernisera ett antal ventilationssystem i kommunens fastigheter. Men det handlar också om något så simpelt som att byta ut ljuskällor och belysningsarmaturer.

Exempel på energieffektiviseringar som genomförs eller har genomförts under året:

  • Ny LED-belysning i hela Sandskogens förskola
  • Renovering och tilläggsisolering av taket på Måsens förskola
  • Renovering och tilläggsisolering av taket på Gröndalshallen
  • Ett nytt och mer energieffektivt ventilationsaggregat installeras på Fjäderns förskola
  • Gröndalsskolan, Nynäshamns gymnasium och Skogsnibble förskola får nya kylmaskiner som är mer energieffektiva.
  • Viaskolan får två stycken nya ventilationsaggregat samt nya belysningsarmaturer (LED) i idrottshallen.