Dialog och trygghetsskapande insatser i årets medborgarlöften

Fokus på dialog, trygghetsskapande insatser och riktade trafikkontroller. Det är några av de medborgarlöften som Nynäshamns kommun kommit överens om tillsammans med Polisen och Södertörns brandförsvarsförbund.

För att du som bor och vistas i Nynäshamn ska kunna känna dig trygg och säker samarbetar Nynäshamns kommun, Polisen och Södertörns brandförsvarsförbund (SBFF) med varandra på flera nivåer och i olika forum. En del i det arbetet är att ta fram medborgarlöften som beskriver vad parterna lovar invånarna i Nynäshamns kommun.

– Förebyggande insatser är av stor vikt för att hindra en brottsutveckling och samarbetet med polis och räddningstjänst har aldrig varit viktigare än nu. Medborgarlöftena blir därför våra gemensamma löften till invånarna i Nynäshamns kommun att vi tar tryggheten på största allvar och gemensamt gör det vi kan för att öka den upplevda tryggheten på utpekade platser i kommunen, säger Marcus Svinhufvud, kommunstyrelsens ordförande.

Löftena sätter fokus på att öka den upplevda tryggheten på utpekade platser som trafikmiljöer, centrumdelar och centrala gångvägar till och från allmänna kommunikationer.

– Löftena baseras på en gemensam lägesbild som vi har arbetat fram tillsammans. Den utgår bland annat från genomförda trygghetsundersökningar och tillgänglig brottsstatistik, säger Ylva Thomasson, kommunpolis.

Löftena gäller fram till och med 31 december 2024 men kan komma att revideras under perioden.

Medborgarlöften 2023-2024

  • För att skapa förutsättningar för en god dialog ska polis, räddningstjänst och kommun tillsammans under året möta kommuninvånare och näringsliv på centrala platser i de olika kommundelarna.
  • För att förbättra trafikmiljön och minska de upplevda ordningsstörningarna till följd av trafik ska riktade polisinsatser och trafikkontroller genomföras på olika strategiska platser.
  • För att inventera belysning och identifiera andra behov av åtgärder vid gångvägar som leder till och från centrala kommunikationer kommer trygghetsvandringar att genomföras av polisen, Södertörns brandförsvarsförbund och kommunen. Andra aktörer bjuds in utifrån val av område och ansvar.
  • Var tredje fredagskväll träffas representanter från Nynäshamns kommun, Polisen och Södertörns brandförsvarsförbund tillsammans med ett flertal aktörer på utsättningsmöten. Syftet med utsättningen är att dela den lokala lägesbilden samt enas om koordinerade insatser. Målet är att vara mer proaktiv i det trygghetsskapande och brottförebyggande arbetet i kommunen, med särskilt fokus på unga i riskzon för kriminalitet.