Personer med vita hjälmar gräver i en grushög.

Många ville vara med när det första spadtaget för den nya skolan skulle tas. Från vänster: Patrik Isestad (oppositionsråd), Fanny Sachs, Maria Frid (Hoitvatilat AB), Marcus Svinhufvud (kommunstyrelsens ordförande), Marcus Wallenberg, Per Egon Johansson (Raoul Wallenbergskolorna), Kristina Tidestav (kommundirektör)

Spadtag taget för ny skola i Källberga

Nynäshamns kommuns nya kommundel Källberga växer så det knakar. Nu har ett första spadtag för den nya skolan som ska byggas i området tagits.

– Det är mycket positivt och banbrytande att vi kan öka valfriheten i Nynäshamns kommun, säger Marcus Svinhufvud, kommunstyrelsens ordförande (M).

Solen strålade och stämningen var på topp när det första spadtaget togs på måndagen till det som ska bli en ny förskola och grundskola i den nya kommundelen Källberga. När projektet är helt färdigt ska det finnas plats för cirka 500 barn och elever från förskoleålder till och med årskurs 6. I projektet ingår också en idrottshall.

– Källberga växer så det knakar. Och i takt med att vi blir fler som bor och lever i vår vackra kommun ökar också behovet av nya för- och grundskolor för våra barn och ungdomar. Därför är jag väldigt glad att vi idag kan ta ett första spadtag i det här projektet, säger Marcus Svinhufvud.

Skolan kommer att drivas av friskolekoncernen Raoul Wallenberg-skolorna och drivas enligt deras koncept ”skolan mitt i byn”, vars idé är att skolan är en gemensam angelägenhet för alla som bor i det omkringliggande samhället.

Fem huskroppar

Totalt kommer det att byggas fem olika skolbyggnader – en för förskolan, en för lågstadiet, en för mellanstadiet, en för kök/matsal/rektorsexpedition/bibliotek/specialsalar och en idrottshall. Skolbyggnaderna kommer att vara i två våningsplan med ganska låg taklutning. Du kan följa byggprojektet genom att besöka kommunens projektsida. Tanken är att skolan startar sin verksamhet skolåret 2024. Byggaktören för projektet är Hoivatilat AB.