Barnhand plockar skräp i vårnatur.Förstora bilden

Rekord på rekord på rekord för skräpplockning

För tredje året i rad sätter Nynäshamns kommun nytt rekord gällande deltagande i Håll Sverige Rents skräpplockardagar. I år blir det minst 4 600 deltagare härifrån!

– Det är så kul med det stora engagemanget. Sist jag kollade hade vi kring 4 600 deltagare anmälda, fantastiskt i en kommun med 30 000 invånare, säger Robert Lättman-Masch.

Han är föreståndare för Nynäshamns naturskola som samarbetar med Stadsmiljöavdelningen och VA-avdelningen i att arrangera det lokala skräpplockandet.

Vecka 17

Det är nästa vecka (17) som den lokala skräpplockningen sker och i samma veva erbjuds förskolor och skolor speciella utmaningar.

– En av utmaningarna är att måla motiv på tema att skräpet ska hamna i soptunnan, där det vinnande motivet ska sättas upp på kommunala soptunnor, säger Robert Lättman-Masch.

Han tillägger:

– För barn och elever i förskolor och skolor är skräpplockardagarna en pedagogisk aktivitet, en möjlighet för våra unga att reflektera över var skräpet kommer ifrån och vilket ansvar de själva har.

Alla är välkomna

Under vecka 17 (24-28 april) kommer också allmänheten att kunna hjälpa till med skräpplockning. Det skräp som samlas ihop kan då läggas:

  • I sandfickan vid Godsmagasinet i hamnen, Nynäshamn.
  • I sandfickan vid återvinningsstationen i Ösmo centrum.
  • Under taket vid cykelställen mitt på busstorget i Sorunda.

Det går att anmäla sig på Håll Sverige Rents hemsida även som privatperson om man vill vara med i statistiken: https://hsr.se/event/nynashamns-skrapplockardagar-v-17-2023