Byggarbetare som pekar

Nu startar utbyggnaden av Kalvö industriområde

Nu händer det - i Kalvö industriområde. Den nya detaljplanen tar flera steg framåt och entreprenaden för utbyggnaden av gator och VA är nu upphandlad och bygget startar. Så planerar Nynäshamns kommun för att erbjuda attraktiv industrimark och välkomna nya etableringar.

Nu är entreprenaden upphandlad för den omfattande om- och utbyggnaden av Kalvö industriområdes gatuutrymme och VA. Målet är att det ska blir mer attraktivt och funktionellt både för nya och gamla verksamhetsutövare samt bli bättre för miljön.

JVAB har fått uppdraget

Entreprenören Järfälla VA- & byggentreprenad AB (JVAB) blev vinnare av upphandlingen och är nu kontrakterade för de arbeten som ska utföras av kommunen.

– Det känns jättebra att upphandlingen är i mål och att vi nu kan komma igång på riktigt, säger Adam Rudin projektledare för Kalvö industriområde.

JVAB utför entreprenadprojekt inom områdena mark och väg, vatten och avlopp samt anläggningsarbeten. Deras geografiska marknad är Storstockholm deras kunder är beställare inom offentlig sektor och inom det privata näringslivet.

– Vi är väldigt glada över att få utföra byggnationen i Kalvö åt Nynäshamns kommun. Det är ett fint projekt med kul utmaningar för oss, säger på Christoffer Rehnström, projektchef JVAB.

Byggstart i månadsskiftet

Markarbetena påbörjas i månadsskiftet april/maj med start högst upp på Arkitektvägen. Entreprenaden pågår fram till sommaren 2024.

– Det kommer såklart innebära vissa störningar i området. Vi kommer jobba med riktad kommunikation mot företagen i området och hålla dem informerade om tidplaner och vägavstängningar med mera. Målet är att arbetet ska påverka deras verksamheter så lite som möjligt, påpekar Adam Rudin.

Nya verksamhetstomter

Kommunen lämnade in en ansökan till lantmäteriet efter att detaljplanen blev färdig sommaren 2022. Lantmäteriet väntas fatta beslut i ärendet nu i april. Det innebär att nya fastigheter bildas i området och vissa justeringar görs i befintliga fastigheter så att de anpassas efter den nya detaljplanen. Totalt bildas 11 nya verksamhetstomter.

Försäljning av mark

Kommunen har haft tre planerade verksamhetstomter ute på annons och är nu färdiga med utvärderingen av inkomna köpanmälningar.

- Det har funnits intresse för samtliga tre tomter. Nu tar vi dialogen vidare direkt med berörda intressenter. Förhoppningen är att vi ingår avtal under våren och att etablering kan påbörjas när kommunen är färdig med sin gatu- och VA utbyggnad sommaren 2024, förklarar Adam Rudin.

Nästa steg försäljning verksamhetstomter

I nuläget är tidplanen inte bestämd om försäljningen av de övriga verksamhetstomterna.

– Vi kommer fram till sommaren prioritera de affärer som nu är påbörjade. Mer information om händelser och planering läggs kontinuerligt ut i våra olika kanaler, avslutar Adam.

Mer att läsa

Utveckling av Kalvö industriområde - Nynäshamns kommun (nynashamn.se)

Nyheter näringsliv

Här kan du anmäla dig till nyheter som rör näringslivet i Nynäshamns kommun.