Besök trygghetspunkten i Stora Vika under Beredskapsveckan
Måndag 23 september drar årets beredskapsvecka igång. Under veckan bjuder kommunen in till flera aktiviteter – men det är också ett utmärkt tillfälle att själv se över sin egen hemberedskap. Hur länge klarar du dig utan samhällets hjälp?
Vid en kris eller större samhällsstörning som påverkar vår vardag kan kommunen behöva öppna sina trygghetspunkter.
På en trygghetspunkt kan du vid en större kris få information samt enklare sjukvård, krisstöd, möjlighet att vila och något att äta och dricka. Från trygghetspunkterna går det också att larma polis, ambulans och räddningstjänst.
Välkommen på öppet hus
Lördag 28 september har du möjlighet att besöka kommunens trygghetspunkt i Stora Vika (idrottshallen vid förskolan) klockan 10-14, då det är öppet hus.
– Vi visar upp trygghetspunkten för att våra kommuninvånare ska få veta lite mer vad de kan förvänta sig få hjälp med om det blir en större kris, säger Sven Elmquist, tillförordnad chef för kommunens enhet Trygghet och säkerhet.
FRG visar upp sig på fler ställen
Vår frivilliga resursgrupp, FRG, är med på öppet hus i Stora Vika men du kan också träffa dem vid två andra tillfällen i Sjötelegrafen, Nynäshamn.
De finns på plats där tisdag 24 och onsdag 25 september klockan 17-19 och ger dig tips på vad som kan vara bra att ha i din krislåda.
Utställning och boktips i biblioteket
I Nynäshamns bibliotek kommer det även att finnas en utställning om vad du kan göra för att förbättra din hemberedskap.
I anslutning till utställningen bjuder även biblioteket på ett antal boktips med beredskapstema.
Se över din egen hemberedskap
Under Beredskapsveckan är det också ett utmärkt tillfälle att se över din egen hemberedskap. Att ha en bra hemberedskap innebär att om du är frisk och fungerande ska du kunna klara dig utan hjälp från samhället i upp till en vecka.
Vid en allvarlig samhällsstörning behöver kommunen inledningsvis prioritera sina resurser till att hålla igång samhällsviktiga verksamheter som förskola, skola, vård och omsorg samt att se till att de som är allra skörast får den hjälp de behöver. Men med rätt förberedelser kan du klara en besvärlig situation bättre.
Vad innebär det för dig?
Det innebär flera saker men bland annat att du behöver säkerställa att du har en plan för hur du ska ordna mat och vatten från ett par dagar upp till en vecka. Också för hur du ska hålla dig uppdaterad när de vanliga kanalerna inte fungerar och hur du ska värma dig och ditt hem om det är kallt ute under en vecka.
På sidan ”Din krisberedskap” har vi samlat information, tips och länkar som kan vara bra att titta på när du ser över din hemberedskap.
Hur övar kommunen på sin beredskap?
Kommunen ser regelbundet över sin beredskapsplanering.
Vårt krisarbete utgår från ansvars-, likhets- och närhetsprinciperna som kortfattat innebär att de verksamheter vi har ansvar för i normala fall också har det vid en kris eller samhällsstörning.
Målet är att verksamheterna ska kunna bedrivas på samma sätt vid en kris som under normala förhållanden. Du kan läsa mer om vårt krisarbete på sidan ”Kommunens krisberedskap”.