Sök
08 dec 2020

Folkhälsomyndighetens råd för jul och nyår

Nu har Folkhälsomyndigheten offentliggjort de nationella rekommendationerna för bland annat jul och nyår som gäller från 14 december och tills vidare. De innehåller bland annat information om resor och hur man bör umgås.

Nuvarande lokala allmänna råd som är olika för landets regioner ersätts den 14 december av nationella föreskrifter och allmänna råd. De är en skärpning av nuvarande nationella rekommendationer.

Här är en sammanfattning av det som gäller från 14 december och tills vidare:

 • Umgås bara i en mindre krets
  Umgås bara i en mindre krets så att du minskar antalet nära kontakter så mycket som möjligt. Ju färre som samlas desto bättre. Om du träffar personer utanför din mindre krets bör ni umgås utomhus om det går och hålla så mycket avstånd som möjligt.

 • Res säkert
  Stanna hemma om du är sjuk. Använd i första hand andra färdsätt än kollektivtrafik där du inte kan boka platsbiljett. Om du utvecklar symtom på covid-19 på resmålet – isolera dig eller ta dig hem på ett säkert sätt för att minska risken för smittspridning.
 • Alla har ansvar för att skydda personer i riskgrupper från smitta
  Det är viktigt att personer i riskgrupper och personer i deras omgivning möts på ett säkert sätt. Begränsa antalet kontakter, håll avstånd, följ riktlinjerna för hygien och se till att den som uppvisar minsta symtom avstår från att träffas. Besök på särskilda boenden för äldre får göras om inget förbud har införts. Det ska dock ske under säkra former och i enlighet med boendets besöksrutiner.
 • Anpassa traditionerna så de är smittsäkra
  Om du firar jul och vill ha en tomte, då bör personen som är tomte komma från den mindre kretsen. Avstå helt julbord med personer som du normalt inte brukar träffa. Firar du flera högtider bör firandet ske i samma mindre krets varje gång.
 • Undvik trängsel i jul- och mellandagshandeln
  Både individer och verksamheter har ett ansvar att motverka spridning av covid-19. Begränsa helst antalet inköp i butiker, handla helst på egen hand, undvik att handla vid tidpunkter då många vistas i affärerna, undvik köpcentrum.

Förklaring mindre krets

En mindre krets är ett fåtal personer, men Folkhälsomyndigheten ger ingen exakt siffra. Vilka och hur många som ingår i kretsen kan varier utifrån varje individs livssituation. För någon kan det vara några nära vänner, för andra den närmaste familjen. Statsminister Stefan Löfven sa under tisdagens pressträff: ”Sen 24 november får max åtta personer delta på allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Åtta personer är den nya normen för alla sociala situationer – även under jul och nyår”.

Om du känner dig ensam

Folkhälsomyndigheten lyfter fram var det finns tips och stöd för den som känner sig ensam och kanske orolig.

På Folkhälsomyndighetens webbplats finns utförligare information om skärpningen av de nationella rekommendationerna. På sidan finns även information som gäller barn och unga.

Skillnaden mellan råd, rekommendationer och föreskrifter.

Text: Åsa Ericsson

Saknar du något på denna sida?