Här finns samlad information om covid-19. Du hittar bland annat frågor och svar kopplat till Nynäshamns kommun, information om gällande riktlinjer, fakta om provtagning och information till kommunens företagare. Du hittar även information om hur kommunen arbetar med vaccin mot covid-19.
Nynäshamns kommun följer Folkhälsomyndighetens nationella föreskrifter och allmänna råd samt Region Stockholms rekommendationer för Stockholms län.
Just nu gäller
För information om hur detta påverkar de kommunala verksamheterna, se nedanstående rubrik: Frågor och svar om kommunens verksamheter/Frågor om kommunens agerande.
Det kan du göra själv
Några av Folkhälsomyndighetens allmänna råd för hur du minskar risken för att smittas och smitta:
Fokhälsomyndighetens webbsida Skydda dig och andra från smittspridning.
Nationella föreskrifter och råd från 14 december
Från och med 14 december gäller nationella föreskrifter och allmänna råd. Här kan du läsa om dem:
Ett allmänt råd är inte bindande utan en slags rekommendation för hur du kan göra för att uppfylla det som står i en lag, förordning eller föreskrift. Du måste inte göra exakt som det allmänna rådet säger, men väljer du att göra på ett annat sätt måste du visa att du uppfyller det som står i den bindande regeln.
En rekommendation är varken bindande eller kopplad till en bindande regel – till skillnad från ett allmänt råd. Däremot bygger en rekommendation på all den kunskap som finns inom ett visst ämne. Det är därför en god idé att följa en rekommendation som kommer från en myndighet.
En föreskrift är bindande och måste följas. En föreskrift kan innehålla ännu mer detaljerade regler än vad som anges i lagar och förordningar. När Folkhälsomyndigheten tar fram föreskrifter gör de det tillsammans med experter och jurister och andra berörda exempelvis smittskyddsläkare.
Du som är sjuk med symtom på covid-19 uppmanas att boka provtagning för så kallad PCR-test. Provtagningen är viktig för din egen skull och för att smittspårningen ska fungera så bra som möjligt. Du som har varit frisk i mer än 14 dagar kan även boka tid för antikroppstest.
Folkhälsomyndighetens rekommendation är att i första hand gå, cykla eller använda andra färdsätt än kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel. Det bidrar till minskad trängsel och underlättar för dem som måste ta sig till arbetet - exempelvis vårdpersonal. Den som behöver resa med kollektivtrafiken bör hålla avstånd och i övrigt följa anvisningarna. Munskydd rekommenderas i kollektivtrafiken dygnet runt till och med 21 mars.
Alla som kan jobba hemma ska också göra det. Arbetsgivare bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa de allmänna råden vid lokala utbrott av covid-19. Det kan vara åtgärder som att uppmana personalen att arbeta hemifrån, erbjuda utökade förutsättningar för att arbeta hemifrån och att tjänsteresor, konferenser och andra fysiska möten skjuts upp.
Det är Region Stockholm som ansvarar för provtagning och smittspårning i hela Stockholms län. På Vårdguiden 1177 finns samlad information om corona i Stockholms län när det gäller bland annat:
Nynäshamns kommun är involverade i vaccineringen av nedanstående fyra spår som löper parallellt. Region Stockholm som ansvarar för vaccineringen av allmänheten och riskgrupper.
Spår 1: Brukare på vård- och omsorgsboenden. På kommunens vård- och omsorgsboenden har samtliga personer som ville få vaccinet fått sin första och andra dos.
Spår 2: Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, LSS och övrig omsorgspersonal som arbetar nära brukarna. Region Stockholm har upphandlat VaccinDirekt för att utföra vaccinationen som just nu pågår.
Spår 3: Brukare som har hemtjänst och personer som har nära hushållsnära kontakter till personer med hemtjänst samt brukare med personlig assistans. Vaccinering pågår. Vårdcentralen vaccinerar i samverkan med kommunen.
Spår 4: Brukare som bor på LSS-boende. Vaccinering pågår. Vårdcentralen vaccinerar i samverkan med kommunen.
De fyra spåren ingår i Folkhälsomyndighetens fas 1 och 2. Här kan du läsa mer om faserna »
Det övergripande ansvaret för vaccineringen i Stockholms län har Region Stockholm.
Det går inte att boka tid eller ställa sig i kö för vaccinering - varken för allmänheten eller för personer i riskgrupper. När Region Stockholm kommer med information om start för tidsbokning kommer information om det på den här sidan.
Den 8 januari beslutade riksdagen att anta en tillfällig pandemilag som ska hindra smittspridningen av covid-19 mer effektivt. Länsstyrelserna har fått omfattande tillsynsuppgifter av verksamheter i den tillfälliga covid-19-lagen och förordningen.
Med stöd av den nya lagen har regeringen också fattat beslut om en ny förordning – kallad ”begränsningsförordningen” – som innebär att rättsligt bindande regler införs för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster från och med söndag den 10 januari.
Regeringens förslag om förlängd och förstärkt korttidspermittering till följd av nya lagen.
Nynäshamns kommun följer utvecklingen av coronaviruset och har tät kontakt med Samverkan Stockholmsregionen (SSR) där bland annat Region Stockholm och länets kommuner är aktörer. Vi har samlat information till invånare och medarbetare på våra interna och externa webbplatser och går fortlöpande ut med riktad information till olika målgrupper.
Nationella rekommendationer, direktiv och föreskrifter tas fram av Folkhälsomyndigheten, Socialstyrelsen och regerigen, men ansvaret för provtagning och smittspridningen ligger på landets regioner och kan därför variera över landet.
Kommunerna har ett geografiskt områdesansvar och i det ansvaret ingår att agera samordnare exempelvis vid en omfattande smittspridning. Kommunerna har även ett arbetsgivaransvar som innebär att man ska säkerställa att personalen kan arbeta under så säkra förhållanden som möjligt och att vidta nödvändiga skyddsåtgärder. Sedan slutet av februari arbetar Nynäshamns kommun därför intensivt med anledning av coronaviruset.
Inom ramen för Samverkan Stockholmsregionen arbetar vi kontinuerligt tillsammans med länets kommuner, myndigheter och räddningstjänst.
Nyckelpersoner inom kommunen så som kommundirekör, säkerhetschef, personalchef, kommunikationschef och medicinskt ansvarig sjuksköterska deltar på veckovisa regionala avstämningar med sina motsvarigheter inom andra kommunen och myndigheter i regionen.
Kommunens krisstab och krisledning är fortfarande aktiverad. Kommunens förvaltningar koordinerar sina beslut genom staben. Nyckelpersoner så som säkerhetschef, personalchef, medicinskt ansvarig sjuksköterska, folkhälsostrateg och kommunikationschef ingår i gruppen som leds av kanslichefen. Arbetsgruppen rapporterar till krisledningsgruppen som träffas varannan vecka.
Kommundirektören står i tät och kontinuerlig kontakt med kommunstyrelsens ordförande och informerar också hela kommunstyrelsen om utvecklingen.
Informationsmejl med uppdatering av regional och kommunal lägesbild förmedlas till alla medarbetare, chefer samt ledamöter i kommunfullmäktige varannan vecka.
Medarbetaren ska omgående gå hem och kontakta sin chef. Om elever eller barn visar symtom ska vårdnadshavare omgående kontaktas för att hämtas hem.
Detta gäller även för elever som har skolskjuts. Om en chaufför märker att ett barn är misstänkt sjuk har chauffören rätt att neka barnet att åka med skolskjutsen, som ett sätt att minska risken för smittspridning både till andra barn och till chauffören. Vårdnadshavare har ansvar för att barnet då kan tas omhand. Gäller även vid insjuknande under skoltid.
Det ska inte finnas sjuka medarbetare på arbetsplatserna. Om de är sjuka - även med lindriga symtom - ska de inte gå till jobbet.
Om någon har insjuknat i covid-19 uppger vi inte heller det eftersom uppgiften omfattas av sekretess.
Den 31 augusti gick Folkhälsomyndigheten ut med en vägledning till regionerna kring testning av barn och unga samt uppdaterade sina rekommendationer kring hur länge man ska stanna hemma vid symptom. Därefter har Region Stockholm via Vårdguiden 1177 kommit med förtydliganden om vad som gäller vid testning av barn i just vår region samt hur länge barn och elever med symptom ska stanna hemma.
De vanligaste symptomen vid covid-19 hos barn och unga är nytillkommen hosta eller feber. Andra vanliga besvär är nytillkomna symptom som halsont, andningsbesvär, generell muskelsmärta, rinnsnuva, nästäppa och huvudvärk. Dessutom är nytillkomna mag-tarmbesvär, framför allt diarré och kräkningar, vanligare hos barn än hos vuxna.
Om besvären visar sig vara bestående över dagen och oberoende av om barnet har vistats utomhus eller inomhus, bör det tolkas som tecken på en nytillkommen infektion och barnet bör gå hem eller stanna hemma.
Ett barn som är hemma för tydliga och bestående symptom på sjukdom bör stanna hemma två dygn efter symtomfrihet.
Lindriga och tillfälliga symptom hos ett i övrigt piggt och opåverkat barn, som till exempel lätt snuva efter utevistelse, gråt, eller enstaka hostningar, ska inte bedömas som symtom på nytillkommen infektion och möjlig covid-19.
Det är verksamheten som avgör om barnet är tillräckligt frisk för att vara i förskolan, och det är i kombination med allmäntillståndet. Ett barn ska orka vara med i verksamheten, vilket för förskolan oftast inkluderar flera timmars utevistelse.
Den 31 augusti gick Folkhälsomyndigheten ut med en vägledning till regionerna kring testning av barn och unga samt uppdaterade sina rekommendationer kring hur länge man ska stanna hemma vid symptom. Därefter har Region Stockholm via Vårdguiden 1177 kommit med förtydliganden om vad som gäller vid testning av barn i just vår region samt hur länge barn och elever med symptom ska stanna hemma.
Det är olika hur länge barn som är sjuka behöver stanna hemma, beroende på om de har lämnat prov eller inte. Vårdguiden säger så här:
Barn som har covid-19 ska stanna hemma tills de verkar friska, har varit feberfria i två dagar och det har gått minst sju dagar från de första symptomen. Barnet kan fortsätta att ha torrhosta, lätt snuva eller nedsatt smak eller lukt efter att hen har blivit frisk från covid-19. De kan träffa andra igen om det har gått minst sju dagar sedan barnet blev sjuk och minst 48 timmar sedan den hade några andra symptom.
Barn som har fått ett negativt provsvar ska stanna hemma så länge de är sjuka. Det kan vara en dag eller flera. Barnet ska vara feberfri och känna sig frisk innan hen återvänder till skolan. Om symptom senare återkommer måste ett nytt prov tas.
Barn som inte lämnar prov kan gå till förskolan eller skolan igen efter minst 48 timmar utan symptom, eller efter sju dagar om de fortfarande har till exempel torrhosta eller lätt snuva.
Om ni känner er osäkra, rådfråga Vårdguiden 1177.
Livsmedelsverket har kommit med rekommendationer som vi följer.
De här punkterna följer personalen i skolmatsalarna:
Här finns en del exempel på åtgärder som sker för att minska risken för smittspridning i olika skolformer. Vid frågor: Kontakta berörd rektor för att få veta mer om hur det jobbas i aktuell verksamhet.
Förskola
Vid sidan av olika hygieninsatser kan detta nämnas som konkreta åtgärder inom förskoleverksamheten:
Grundskola och grundsärskola, inklusive fritidshem
Här är exempel på åtgärder som har vidtagits i Nynäshamns grund- och grundsärskolor, inklusive deras fritidshem:
Nynäshamns gymnasium
Kommer vecka 10, direkt efter sportlovet, att ha fjärrundervisning. Har annars delvis undervisning på plats i lokalerna. Detta utifrån ett rullande schema för årskurserna, där eleven har närundervisning på plats i lokalerna en vecka och fjärrundervisning hemma två veckor. Gäller fram till och med 1 april.
Introduktionsprogram och språkintroduktion omfattas bara till viss del av fjärrundervisning, medan gymnasiesärskolan fullt ut har undervisning på plats i lokalerna.
Information om vad som gäller mer i detalj meddelas via lärplattformen Schoolsoft.
När undervisning bedrivs på plats gäller detta:
Vuxenutbildning
Campus Nynäsham har begränsat antal elever i undervisningsgrupperna och alla möten sker digitalt.
Andra åtgärder:
Kulturskolan
Kulturskolan återstartade verksamheten i slutet av januari och början av februari.
Elever födda 2002 eller senare undervisas nu åter på sina grundskolor och på kulturskolan. Enligt särskild överenskommelse med läraren kan det ändå i vissa fall vara aktuellt med distansundervisning.
Undantag görs också för äldre elever med funktionsvariationer.
De större gruppverksamheter där det av olika skäl inte går att hålla säkra avstånd hålls fortsatt vilande.
Inom Kulturskolan har tidigare följande åtgärder vidtagits för att elever och lärare, så långt möjligt, ska kunna känna sig trygga under pandemin:
Det här gäller för dig som vill hälsa på en närstående i Nynäshamns kommun:
På den här sidan finns kontaktuppgifter för att boka besök på kommunens boenden.
Vid frågor och funderingar är du som anhörig alltid välkommen att kontakta ansvarig sjuksköterska på aktuellt boende alternativt enhetschef för boendet. Vid övergripande frågor kan du också kontakta medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) i kommunen.
Nej.
Personer med bekräftad covid-19. Personer flyttas till avdelningen om sjuksköterska och läkare bedömer att det är lämpligt utifrån personens hälsotillstånd. Det är också upp till individen, att flytta till covid-19 avdelningen är ett erbjudande.
Covid-19 avdelningen finns i Rosengårdens lokaler och är isolerad för att undvika smitta mellan avdelningarna. Vårdavdelningen har en egen ingång och medarbetarna har eget omklädningsrum, eget kök och hanterar sin egen tvätt och sopor.
När avstånd inte kan hållas använder medarbetarna skyddsutrustning när de arbetar med smittade eller misstänkt smittade personer. Vid risk för kontakt med kroppsvätska används långärmat förkläde samt heltäckande visir, munskydd samt handskar. Vid arbete utan risk för kontakt med kroppsvätska används endast visir och munskydd. Medarbetarna har en noggrann följsamhet till de basala hygienrutinerna och utbildning i att hantera skyddsutrustningen korrekt.
Nej. Medarbetarna på covid-19 avdelningen arbetar inte någon annanstans. Sjuksköterskor kan gå mellan vanliga avdelingar och covid-19 avdelningen, men vi strävar efter att det ska vara så liten rörelse som möjligt.
Brukare på avdelningen där smitta har bekräftas informeras om det. Anhöriga till de som bor på en avdelning med bekräftad smitta informeras om personalen bedömer att den enskilde behöver stöd av anhöriga för att förstå informationen eller om den enskilde inte kan förstå informationen.
På grund av sekretess kan vi inte lämna ut en uppgift som skulle kunna avslöja vem som har smittats, därför är det inte alltid möjligt att lämna ut uppgifter om vilka boenden som har bekräftad smitta.
Nynäshamns kommun är involverade i vaccineringen av nedanstående fyra spår som löper parallellt. Region Stockholm som ansvarar för vaccineringen av allmänheten och riskgrupper.
Spår 1: Brukare på vård- och omsorgsboenden.
På kommunens vård- och omsorgsboenden har samtliga personer som ville få vaccinet fått sin första och andra dos.
Spår 2: Personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård, LSS och övrig omsorgspersonal som arbetar nära brukarna.
Region Stockholm har upphandlat VaccinDirekt för att utföra vaccinationen som just nu pågår.
Spår 3: Brukare som har hemtjänst och personer som har nära hushållsnära kontakter till personer med hemtjänst samt brukare med personlig assistans. Vaccinering pågår. Vårdcentralen vaccinerar i samverkan med kommunen.
Spår 4: Brukare som bor på LSS-boende. Vaccinering pågår. Vårdcentralen vaccinerar i samverkan med kommunen.
Vaccinering pågår. Vårdcentralen vaccinerar i samverkan med kommunen.
Vaccinering pågår. Vårdcentralen vaccinerar i samverkan med kommunen.
Vaccinering mot covid-19 är kostnadsfri.
Exakt hur vaccineringen kommer att gå till för allmänheten är ännu inte klart. Det är inte heller klart när vaccineringen av dessa grupper kan komma igång. Region Stockholm och vårdcentralerna kommer att gå ut med den informationen så fort de vet.
Exakt hur vaccineringen kommer att gå till för personer över 65 år är ännu inte klart. Det är inte heller klart när vaccineringen av dessa grupper kan komma igång. Region Stockholm och vårdcentralerna kommer att gå ut med den informationen så fort de vet.
Exakt hur vaccineringen kommer att gå till för riskgrupper är ännu inte klart. Det är inte heller klart när vaccineringen av dessa grupper kan komma igång. Region Stockholm och vårdcentralerna kommer att gå ut med den informationen så fort de vet.
Du som har allmänna frågor om vaccinet vänder dig till 1177 Vårdguiden.
Kommunens företagslotsfunktion utökas till och med 31 mars 2021 till att även omfatta rådgivning för företag kring de olika stöd som nu ges till följd av Covid-19-pandemin, både från kommunen, regionen och olika statliga myndigheter samt organisationer.
På Verksamt.se finns samlad och bekräftad information från myndigheter och organisationer för dig som är företagare. Bakom sidan ligger Skatteverket, Tillväxtverket, Bolagsverket och Arbetsförmedlingen.
Almi tillhandahåller finansiering och affärsutveckling till små och medelstora företag och finns tillgängliga för företag som har drabbats av krisen. De har i samarbete med Region Stockholm startat en företagsjour där de står redo med kompetens och expertis för att stötta.
Avgifter för kommunal markupplåtelse slopas för uteserveringar, evenemang och torghandel under den tid pandemin försvårar för näringen. Gäller till och med 31 mars 2021.
Företag som begär anstånd med fakturor, kan ges sex månader anstånd utan ränta (gäller alla kommunala fakturor för renhållning, vatten och avlopp, lokalhyra, arenden, bygglov, anmälan och tillsyn). Gäller till och med 31 mars 2021.
Kontakta kommunens ekonomiavdelning 08-520 680 00 (växel) eller ekonomiavdelningen@nynashamn.se
Kommunen ger möjlighet till snabbare betalning till leverantörer som önskar korta betalningstiden. Gäller till och med 31 mars 2021.
Kontakta Upphandling Södertörn 08-606 73 00 eller upphandling@nynashamn.se
Från 1 juli 2020 är du som driver serveringsställe såsom restaurang, bar eller café enligt lag ansvarig för att anpassa din verksamhet så att smittspridningen av covid-19 förhindras.
Den nya lagen innebär också att kommunen nu får ansvar att både göra tillsyn och fatta beslut om förelägganden och förbud. Det är alltså kommunen som nu har möjlighet att stänga ett serveringsställe som inte följer lagen.
För motverka spridningen av covid-19 har Folkhälsomyndigheten beslutat om ändrade föreskrifter och allmänna råd till serveringsställen som restauranger, caféer och nattklubbar. Beslutet innebär att storleken på ett sällskap begränsas till åtta personer och att publik vid till exempel konserter måste sitta ner.
I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer och en gemensam regional inriktning för kommunerna inom Stockholms län gäller följande: