Sommargåva som även stöttar företagen

Det har varit en utmanande tid, både för kommunens anställda och för näringslivet. För att visa våra medarbetare lite extra uppskattning får alla medarbetare inom kommunen nu en sommargåva i form ett nytt värdebevis som samtidigt gör att vi stöttar företagen.

Värdebeviset på 400 kronor får tas emot av alla företag som vill, som betalning för varor eller tjänster, fram till och med den 30 september 2021. Summan betalas sedan ut till företaget av Nynäshamns kommun.

Värdebevisets framsida som är grön med vit text där det står Värdebevis 400 kr, samt värdebevisets baksida som är vit med blå text.

Framsida och baksida på värdebeviset

Information till företag

Många företag har påverkats kraftigt av coronapandemin och de restriktioner som följt med den. Vi vill med värdebeviset bidra till lite extra slantar i kassan hos er företagare och även visa att vi bryr oss om er. Ni står för otroligt viktiga värden i Nynäshamn. Både utbud av varor och tjänster, tillväxt, attraktivitet och väldigt många viktiga arbetstillfällen.

Vi går ut med information om värdebevisen i nyhetsbrev och utskick, sociala kanaler och annonser för att nå er företagare med informationen. Det kan dock ändå finnas företag vi inte når, och som kommer i kontakt med värdebevisen först när kunden vill använda det. Detta beklagar vi och hoppas att det inte ställer till bekymmer.

Så här gör du som företagare om du vill ta emot värdebeviset som betalning

 • Kontrollera legitimation på den person som vill använda värdebeviset så att det stämmer med namnet på värdebeviset, och sätt din signatur under uppgifterna.
  Kontrollera också att värdebeviset har lite tjockare, glansigt papper med en silverfärgad foliedetalj.
 • Fakturera Nynäshamns kommun 400 kr och 0 kr i moms, senast 2021-10-30.
  Fakturera gärna flera värdebevis på samma faktura.
  OBS! Ange numret och namnet som står på de värdebevis du fakturerar för. Bifoga kopia eller bild på värdebevisens baksida där nummer och namn står.

Fakturaadress
Nynäshamns kommun fakturaservice
Referens: 111111
Box 130
149 22 Nynäshamn

E-faktura: GLN kod 7340031801010

Vårt organisationsnummer: 212000-0233

Villkor:

 • Kunden ska inte kunna byta värdebeviset mot pengar.
 • Ingen växel lämnas vid köp för under 400 kr, mellanskillad tillfaller då företaget.
 • Värdebeviset kan inte användas för köp av spel, tobak eller alkohol.
 • Företaget som fakturerar ska inneha F-skattsedel.
 • Ingen fakturaavgift får tas ut.
 • Fakturan betalas på 30 dagar.

FRÅGOR OCH SVAR

Får vem som helst ta emot värdebeviset som betalning?

Alla företag, som har F-skattsedel får ta emot värdebeviset och fakturera Nynäshamns kommun. Det spelar ingen roll vilken bransch ditt företag tillhör eller om du säljer varor eller tjänster, så länge dessa är lagliga. Värdebeviset får inte tas emot som betalning för spel, tobak eller alkohol.

Varför gör kommunen det här?

Vi vill visa uppskattning för det hårda, fina arbete våra medarbetare gjort hittills under coronapandemin, samtidigt som vi vill visa vår uppskattning och vårt stöd till företag, som vi vet drabbas negativt ekonomiskt av både pandemin och av de restriktioner som den medfört. Vi tror också att värdebevisen gör att fler handlar och att de handlar extra utöver det man planerat att handla för. Det kan också ge er nya framtida kunder då fler medarbetare upptäcker ett nytt företag.

Måste jag ta emot värdebevis som betalning för mina varor och tjänster?

Nej det måste du inte, det är helt frivilligt.

Hur vet kunderna att mitt företag tar emot värdebevisen?

Nedan finns dekaler som visar att du tar emot värdebevisen. Skriv gärna ut och sätt upp dekalen. Du kan också lägga en digital dekal på din webbsida eller sociala medier.

Hur kan jag veta att värdebevisen är äkta?

Värdebevisen har lite tjockare papper med en silverfärgad stämpel på baksidan. Det har också ett unikt nummer samt för- och efternamn på medarbetaren som fått det.

Hur länge får värdebevisen användas?

Till 2021-09-30. Fakturan till Nynäshamns kommun måste skickas senast senast 2021-10-30.

Varför ger ni just 400 kronor?

Det är en summa som kommunen kan hantera inom budgeten och enligt gällande regler. Alla kommuner har olika förutsättningar och möjligheter och därför ser summorna olika ut i olika kommuner. Vi är över 2000 medarbetare på Nynäshamns kommun, så den totala summan som når företagen hoppas vi har betydelse.

Vad händer om kunden handlar för mindre än 400 kronor?

Ingen växel lämnas till kunder som handlar för mindre än 400 kronor. Värdebeviset är förbrukat då kunden använt det och eventuell mellanskillad tillfaller företaget.

Måste jag skicka e-faktura?

Nej, det går bra att skicka pappersfaktura.

Kan jag fakturera för flera värdebevis på samma faktura?

Ja, vi ser gärna att du fakturerar för flera bevis på samma faktura. Men du kan också fakturera för bara ett bevis.

Vad måste jag ange på fakturan? Vad behöver jag bifoga?

Du måste skriva numret och namnet som står på samtliga de värdebevis du fakturerar för samt referensnummer 111111.

Du behöver bifoga kopia eller bild på värdebevisens baksida där nummer och namn står.

På fakturan behöver också detta finnas med: Ert organisationsnummer, företagsnamn kontaktperson, telefonnummer, kontonummer dit pengarna ska betalas och uppgifter om F-skattsedel.

Adress:
Nynäshamns kommun fakturaservice
Referens: 111111
Box 130
149 22 Nynäshamn

E-faktura: GLN kod 7340031801010

Varför ska jag fakturera 0 kronor i moms?

Enligt skatteverket: ”När värdebeviset löses in av den anställda kommer företaget att redovisa en utgående moms på den försäljning som görs till den anställda.

När företaget fakturerar kommunen för detta så finns det ingen omsättning, och därför ska fakturan från företaget till kommunen inte innehålla någon moms.

Företaget kan behöva ha presentkortet som ett underlag till sin försäljning.”

När måste jag senast fakturera?

Senast 2021-10-30.

Varför betalar ni min faktura på 30 dagar?

Kommunen tar emot ett stort antal fakturor. De ska scannas in, kontrolleras, konteras, och attesteras innan utbetalning kan ske. För att klara administrationen behöver vi, som många andra, 30 dagar på oss.

De tidigare blå värdebevisen, gäller inte de längre? Och när måste jag fakturera för de jag tagit emot som betalning?

Nej, de blå värdebevisen på 500 som gavs som julgåva, gick att använda till den 30 april 2021. OBS! Faktura för dessa måste sickas till Nynäshamns kommun senast 31 maj 2021.

Information till medarbetare på Nynäshamns kommun

Många av våra lokala företag påverkas kraftigt av coronapandemin och de restriktioner som följt med den. Genom att använda din sommargåva visar du att du bryr dig om och stöttar företagen, samtidigt som vi hoppas att du unnar dig något som du annars kanske inte hade köpt. Kanske hos ett företag som du vet har haft det extra kämpigt under pandemin.

Värdebeviset på 400 kronor får tas emot av alla företag som vill, som betalning för varor eller tjänster. Summan betalas sedan ut till företaget av Nynäshamns kommun. Observera att det är helt frivilligt för företagen att ta emot beviset, ingen kan tvingas att göra det.

FRÅGOR OCH SVAR

Får vem som helst ta emot värdebeviset som betalning?

Alla företag, som har F-skattsedel får ta emot värdebeviset och fakturera Nynäshamns kommun, det är dock helt frivilligt. Det spelar ingen roll vilken bransch företaget tillhör eller om de säljer varor eller tjänster, så länge dessa är lagliga. Värdebeviset får inte användas som betalning för spel, tobak eller alkohol.

Varför gör kommunen det här?

Vi vill visa uppskattning för det hårda, fina arbete våra medarbetare gjort hittills under coronapandemin samtidigt som vi vill visa vår uppskattning och vårt stöd till företag, som vi vet drabbas negativt ekonomiskt av både pandemin och av de restriktioner som den medför. Vi tror också att värdebevisen gör att fler handlar och att de handlar extra utöver det man planerat att handla för. Det kan också bidra till att medarbetare upptäcker ett nytt företag.

Måste företagen ta emot värdebevis som betalning för varor eller tjänster?

Nej det är helt frivilligt för företagen att ta emot beviset, ingen kan tvingas att göra det.

Hur vet jag vilka företag som tar emot värdebevis som betalning för varor och tjänster?

Kommunen uppmanar företagen att sätta upp dekalen som visar att de tar emot värdebevisen. De kan också lägga en digital dekal på deras webbsida eller sociala medier. Det kan dock ändå finnas företag vi inte nått, och som kommer i kontakt med värdebevisen först när du vill använda det. Därför är det viktigt att du börjar med att fråga om de tar emot värdebevisen och även visar dem på instruktionen på baksidan och att det finns information här på webben.

Hur länge är värdebevisen giltiga?

Till den 30 september 2021.

Gäller de tidigare blå värdebevisen, som jag fick som julgåva, fortfarande?

Nej, de blå värdebevisen gick att använda fram till och med den 31 april 2021.

Varför ger vi just 400 kronor?

Det är en summa som kommunen kan hantera inom budgeten och enligt gällande regler. Alla kommuner har olika förutsättningar och möjligheter och därför ser summorna olika ut i olika kommuner. Vi är över 2000 medarbetare på Nynäshamns kommun, så den totala summan som når företagen hoppas vi har betydelse.

Får jag handla vad jag vill för mitt värdebevis?

Du får köpa vilken vara eller tjänst du vill så länge den är laglig, dock inte alkohol, tobak eller spel och lotter. Vi hoppas att du köper dig något extra, som du kanske inte annars köpt. Kanske upptäcker du ett nytt företag du inte handlat från förut?

Vad händer om jag handlar för mindre än 400 kronor?

Du får ingen växel tillbaka om du handlar för mindre än 400 kronor. Ditt värdebevis är förbrukat då du använt det och eventuell mellanskillad tillfaller företaget.

Vad gör jag om jag inte får mitt värdebevis?

Sommarpresenten ges till:

 • Månadsanställda med en anställning per den 30/4 och som har varit i aktivt arbete under perioden jan-april.
  - arbete motsvarande minst en vecka under perioden
  - helt tjänstlediga inkluderas inte
  - sjuk- och föräldralediga inkluderas dock oavsett om de tjänstgjort eller ej
 • Timavlönade som fortfarande är aktiva 30/4 och som arbetat 25 timmar eller mer januari-mars

Brev med gåvan skickas från kommunen under vecka 22, 2021. Ingår du i ovan grupp men inte fått ditt brev senast fredag vecka 23, kontaktar du din chef. Chefer tar kontakt med HR-avdelningen.

Kontakt

Frågor om värdebevisen

(som inte besvaras ovan)

naringsliv@nynashamn.se

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad:

Saknar du något på denna sida?

På nynashamn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?