Sök

Ta emot en praktikant

Din framtida medarbetare finns i Nynäshamns kommun. En nära samverkan mellan bransch, företag och utbildningssamordnare är avgörande för en välfungerande arbetsmarknad. Tillsammans kan vi säkra ditt behov av framtida kompetens. Öppna dörren för våra ungdomar och personer i behov av praktik och arbetsträning – du och ditt engagemang är viktigt.

När du möjliggör arbetslivserfarenhet är du med och skapar framtidstro och motivation till studier och yrkesval – och det finns fler vinster:

  • Upptäck nya talanger som kan vara med och utveckla ditt företag.
  • Ett sätt att marknadsföra din bransch.
  • Lär dig om drivkrafterna hos framtidens medarbetare.
  • Bidra till samhällsnytta och social hållbarhet. Det stärker varumärket, ger konkurrensfördelar och ökar engagemanget hos medarbetarna, visar forskning.
  • Var med och säkra din framtida kompetens samtidigt som vi tillsammans skapar ett attraktivt Nynäshamn med bra skolor.

Öppna dörren – du också!

Vi gör det enkelt för dig

Viktigt är att ditt engagemang och din insats blir värdefullt för dig. Vi förstår att du behöver hålla fokus på dina affärer och din verksamhet. För att underlätta tiden före och under du tar emot prao, praktik eller sommarjobbare kommer vi också vara tillgängliga och ge vårt fulla stöd.

Olika praktikantformer

Varje termin gör våra skolungdomar i årskurs 8 (vårtermin) och 9 (hösttermin) prao ute på olika arbetsplatser.

Vill du ta emot en praoelev kommer skolan ha kontinuerlig kontakt med dig både före och under praoperioden. Prao är oftast den allra första kontakten med arbetslivet – så här har du en viktig och inflytelserik roll att spela.

Så fungerar det:

  • Praoperioden är fem dagar.
  • Eleverna får jobba max sju timmar per dag.
  • Du fyller i närvarorapport och ger eleven ett omdöme när perioden är slut.
  • Eleverna är person- och sakförsäkrade genom skolan men du ansvarar för att inte tilldela eleverna riskfyllda arbetsuppgifter.

Kommande praoperioder vårterminen 2024

Skriv tabellbeskrivning här

Skola

Veckor 24/25

Ansvarig studievägledare

Gröndalsskolan


Årskurs 9

43, 45, 46

Årskurs 8

12, 13

Sara Slotte
08-520 681 87
072-467 24 87

sara.slotte@nynashamn.se

Kerstin Buda
08-520 736 05
076-125 86 05
kerstin.buda@nynashamn.se

Viaskolan


Årskurs 9

41


Årskurs 8
6

Christian Johansson

08-520 666 82

076-125 86 82
christian.johansson@nynashamn.se

Vanstaskolan


Årskurs 9
48, 49


Årskurs 8
7, 8

Gredi Paulberg
08-520 735 12
gredi.paulberg@nynashamn.se

APL står för ”arbetsplatsförlagt lärande” för gymnasieelever på yrkesprogram och komvux och innebär att hela eller delar av kurser geomförs på en eller flera arbetsplatser. En praktik som är avgörande för att eleven ska få erfarenhet och bli väl förbered i sin yrkesfärdighet. Eleverna får uppleva arbetslivet ­– och utveckla sina yrkeskunskaper – redan under skoltiden.

Periodens längd kan variera, men det är minst totalt 15 veckor under en utbildning.

Branschens engagemang

För bransch och företag handlar APL mycket om framtida rekrytering och kompetensförsörjning. Genom en närmare koppling till skola och yrkesutbilding och ta emot elever till praktik, får företagen större inflytande över utbildningarna och kan säkra en framtida kompetens som matchar näringslivets behov.

Mer att läsa finns i Svenskt näringslivs rapport att ladda ned här:

XL Bygg

– Man blir stolt över att bidra.
Läs mer

Telgra El

– Vi har anställt våra praktikanter.
Läs mer

 

Väljer du att ta emot en person för praktik eller arbetsträning gör du en viktig samhällsinsats. Det är enklare än vad man tror, kommunens arbetsmarknadsavdelning tar fullt ansvar och stöttar under hela perioden.

Att ta emot en person för arbetsträning är värdefullt på många sätt och kan innebära många fördelar för din verksamhet . Det är förstås också givande att hjälpa en person vidare att möta nya utmaningar och möjlighet att förbereda sig för ett framtida arbetsliv.

Så här går det till

När du tar emot en person börjar vi alltid med ett förutsättningslöst studiebesök. För att en arbetsträningsplats ska fungera bra för alla parter arbetar vi i nära kontakt med dig som arbetsgivare. En individuell överenskommelse görs kring arbetsuppgifter, arbetstider och uppföljning. Vi är tillgängliga och formar stödet efter både dina och personens behov, och finns kvar med vårt fulla stöd så länge det behövs.

Anmäl ditt intresse att emot en person för arbetsträning eller praktik. Kontakta oss direkt eller fyll i din kontaktinfo via knappen nedan.

Anders Lindvall, Arbetsmarknadsavdelningen, 08-520 683 99 anders.lindvall@nynashamn.se

Anna Ersson, Arbetsmarknadsavdelningen, 08-520 681 41, anna.ersson@nynashamn.se

400 kvadrat

– Det är en tillgång!
Läs mer.

Anställning på Friskis & Svettis

– Ger massor av glädje.
Läs mer.

Skärgårdshotellet

– Nyttigt och givande för verksamheten.
Läs mer.

 

På Rofa design ser man många fördelar med praktikantplats

logotype för handledarkursen lVäxa

Handledarkursen Växa - en investering för dig och framtiden

Vill du lära dig mer om att vara handledare? Välkommen att delta på en kostnadsfri kurs som ger grundläggande kunskaper i handledarskap. Vi pratar om regler, rutiner, bemötande, kommunikation, utbyter erfarenheter, och mycket mer. Efter avslutad kurs får du ett diplom och en användbar digital verktygslåda.

Mötesplats Nynäshamn - samverkan skola och näringsliv

Välkommen till Mötesplats Nynäshamn, ett sätt att mötas skola och näringsliv vid olika träffar med grundskolan och gymnasiet. Här får du en fantastisk möjlighet att träffa blivande sommarvikarier eller praktikanter, att berätta om din bransch och yrke och vilken utbildningsväg eleverna behöver ta om de blir intresserade. Här kan du säkra er framtida kompetensförsörjning!

Bonus! Att ungdomar som får bättre kännedom och en relation till Nynäshamns företag också får en ökad stolthet, trygghet och vi-känsla.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: