Sök
Ösmo
Bostäder

Västra och östra Landfjärden

Detaljplanering av västra och östra Landfjärden

Allt fler permanentboende gör att det finns behov av en detaljplan för Landfjärden. Arbetet med detaljplanen har pausats i väntan på beslut om det blir enskilt eller kommunalt avlopp i Landfjärden.

I planarbetet utreds bland annat

  • vilka fastigheter som är lämpliga att stycka av.
  • hur stora byggrätter som ska tillåtas på respektive fastighet.
  • att angöring till fastigheter kan säkerställas.
  • huvudmannaskap för vägar.
  • lämplig standard för vägar i området.
  • om det finns kulturhistoriskt värdefulla miljöer eller höga naturvärden som behöver tas hänsyn till.
  • om det finns behov av skyddsbestämmelser för kulturhistoriskt intressanta byggnader.
  • Om det finns större träd som behöver skyddas. Så kallade skyddsvärda träd.

Planområdet

Preliminärt planområde västra Landfjärden.

Preliminärt planområde östra Landfjärden.

När ett förslag till ny detaljplan är ute på samråd eller granskning kan privatpersoner, fastighetsägare, myndigheter så som länsstyrelsen, Trafikverket, Naturvårdsverket och andra som har intresse av förslaget lämna synpunkter.

Så här får du reda på när den här detaljplanen är ute på samråd eller granskning:

  • Nära grannar och andra sakägare får information via brev.
  • Information här på detaljplanens webbsida och ibland på kommunens Facebooksida.
  • Annons i Nynäshamnsposten.

Här hittar du mer information om hur du gör för att tycka till om en detaljplan.

När kan vi börja bygga i Landfjärden?

För att få börja bygga måste den nya detaljplanen ha vunnit laga kraft. Detaljplanen förväntas antas hösten 2025. Om någon överklagar detaljplanen tar det dock cirka ett år till innan planen vinner laga kraft förutsatt att överklagandet inte går igenom. Arbetet med detaljplanen har pausats i väntan på beslut om det blir enskilt eller kommunalt avlopp i Landfjärden.

Varför har det tagit så lång tid?

Den preliminära planen för utbyggnad av kommunalt VA i Landfjärden sattes till 2019. Dock behövde området planeras i ett större sammanhang, vilket ledde till ett programarbete 2016–2017. Nya detaljplaner startade 2018 men pausades 2020 efter domar som påverkade väghantering och kostnader. Kommunstyrelsen fattade ett inriktningsbeslut 2021, och planarbetet återupptogs vid årsskiftet 2021–2022. Arbetet med detaljplanen har dock återigen pausats i väntan på beslut om det blir enskilt eller kommunalt avlopp i Landfjärden.

Vilka fastigheter får stycka?

Principen för avstyckning är att fastighetens yta, innan avstyckning, inte får understiga 3000 kvadratmeter. För att beakta områdets karaktär kan minsta tillåtna tomtstorlek variera inom planområdet. För att göra en avstyckning måste fastigheten vara minst dubbelt så stor som angiven minsta tomtstorlek. Utöver fastighetens storlek prövas lämpligheten att avstycka med avseende på fastighetens form, mark- och terrängförhållanden, möjlighet att angöra befintlig och avstyckad fastighet samt kultur- och naturmiljö.

Hur stor blir min byggrätt?

En samlad bedömning görs utifrån bland annat följande faktorer:

  • Nuvarande byggrätt.
  • Byggrätt enligt gällande detaljplan, om en sådan finns.
  • Områdets karaktär och kulturmiljö.
  • Fastighetens mark- och terrängförhållanden.
  • Om fastigheten får styckas.

Byggrätt är den maximala bebyggelse som tillåts på en fastighet enligt detaljplanen.

Ska Landfjärden få kommunalt eller enskilt vatten och avlopp?

Tidigare planerades en större utbyggnad med flera hundra fastigheter i Landfjärden, men den planen är i nuläget inte längre aktuell. Enligt det nya förslaget till VA-plan kommer Landfjärden inte att vara ett område för kommunalt VA, eftersom de befintliga fastigheterna kan använda enskilda VA-lösningar.

Den ökade exploateringen söder om Landfjärden, i Kolbotten trädgårdsstad, är inte beroende av en VA-anslutning till Landfjärden. Dessutom ligger framtida eventuella exploateringar i området långt fram i tiden, efter utvecklingen i Källberga, Ösmo, Segersäng och Kolbotten. Därför anses det inte finnas något behov av att ansluta Landfjärden till kommunalt VA i dagsläget.

Varför behöver våra vägar en ökad standard?

Omvandlingen av fritidshus till permanentbostäder och tillkomsten av nya bostäder leder till ökad biltrafik i området, vilket i sin tur ställer krav på förbättrad vägstandard och trafiksäkerhet. Dessutom innebär fler bostäder att antalet barn i området sannolikt ökar, vilket ytterligare ökar behovet av säkra vägar. I planarbetet undersöks vilken vägstandard som är lämplig för olika delar av vägnätet. Detta inkluderar frågor som körbanans bredd, behovet av trottoarer och diken, samt hur mycket utrymme som krävs för att uppnå den önskade standarden.

Vad är gatukostnadsersättning och gatukostnadsutredning?

Enligt lag har kommunen rätt att besluta om att ägarna till fastigheterna i området ska betala kostnaderna för att förbättra standarden på kommunala gator. Kostnaderna ska fördelas mellan fastigheterna på ett skäligt och rättvist sätt. Det är endast sådana åtgärder som är avsedda att tillgodose områdets behov som ska bekostas av fastighetsägarna inom området. Om anläggningarna får en högre standard än som behövs för det enskilda områdets behov ska fastighetsägarna inom området inte behöva svara för hela kostnaden.

För att fördela kostnaderna enligt 6 kap. 24 § PBL inom ett område ska en så kallad Gatukostnadsutredning göras, vilket normalt görs i samband med detaljplaneläggning.

Med stöd av PBL 6 kap 24 § beslutar kommunen i gatukostnadsutredningen:

  • Fördelningsområde - avgränsningen av det område inom vilket fördelning av gatukostnad ska ske.
  • Kostnadsunderlag – beräknade kostnader för åtgärder för att anlägga eller förbättra allmän plats.
  • Fördelningsgrund – hur fördelningen av kostnadsunderlaget ska ske

Varför finns ingen kommunal service med förskolor och annat i Landfjärden?

Området har utvecklats från ett fritidshusområde till ett område med permanentbostäder. I dagsläget är underlaget för att ha till exempel en förskola tyvärr för litet. Istället ser kommunen att Segersäng kommer utvecklas till ett samhälle med kapacitet för såväl dagligvaruhandel, skola och arbetsplatser tack vare närheten till kollektivtrafik.

Fakta

Var: västra och östra delen av tätorten Landfjärden.
Vad: reglering av bebyggelsen och markanvändningen.
Möjlig byggstart: För att få börja bygga måste detaljplanen ha vunnit laga kraft. Detaljplanen förväntas antas hösten 2025 och vinna laga kraft senast ett år därefter.

Planprocess

Startskede
Samråd
Granskning
Antagen
Laga kraft
Bygge pågår

Kontakt

Rikard Strandberg

enhetschef plan- och bygglovenheten
08-520 682 39

rikard.strandberg@nynashamn.se

Karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: