Mor och dotter sitter på en klippa i solnedgången

Foto: Johan Gustafsson

Plats för fiskelycka

Här finns vatten runt hörnet, vart man än går. Öring, abborre, gädda och strömming är några av de fiskar som nynäshamnaren Camilla Johansson brukar få på kroken. Här delar hon med sig av sina bästa lokala fiskevatten.

Camilla Johansson har ett stressigt yrke, så bland det bästa hon vet är att då och då få varva ner med en lugn fisketur.

- Man får sol, vind och vatten och det är bara själva upplevelsen som är underbar i sig. Det spelar egentligen ingen roll om man får fisk eller inte, det bästa är att man är utomhus, i naturen, i ur och skur.

Ursprungligen var det Camillas man som inspirerade henne, han har länge ägnat sig åt fiske. Det Camilla själv fastnat för med sporten är att den dels passar stora och små och att man kan vara flexibel. Du kan välja att vara ute en hel vecka eller bara någon timme. Numera sticker hon oftast ut med sin dotter Märit.

- Det är helt underbart! Vi är väldigt lika till sättet och har alltid kul tillsammans. På våra fisketurer pratar vi om allt mellan himmel och jord. Märit är väldigt duktig på att fiska, nuförtiden är det jag som lär mig av henne.

Att ha fiske som hobby när man bor i Nynäshamn är en fullträff, enligt Camilla, eftersom det finns vatten vart man än går.

- Det gör staden unik. Man behöver bara blunda och peka så kommer man till en badplats, fiskeplats, klippa eller någon vik där man kan doppa fötterna och fika.

Vilken del av Nynäshamn är finast för fiske?

- Det finns väldigt många bra fiskeställen. Om man vill lära sig att kasta och nästan garanterat få en gädda, så är Svandammen i Svandammsparken perfekt. För den som vill ha en lite mer naturskön upplevelse så är Knappelskär eller Bötet på Lövhagen helt underbart. Och om man är sugen på några schyssta abborrar är Gröndalsviken, Muskan och Fjättern också väldigt fina ställen.

- En klassiker är ju också att fiska strömming från piren på våren. Det finns en fisketävling som heter Nynäsnappet, där massor av människor samlas för att fiska strömming på tid. Många fina vinster i den tävlingen ­– det är superkul!

Vad brukar du göra med fångsten?

- Mitt absoluta favoritrecept är rökt öring. Det kan vara lite knepigt att få en öring, men om man lyckas bör man stoppa in den i en rök och sen käka den på en knäckemacka med salt och smör.

Vad är den vackraste platsen i Nynäshamn?

- Det är nog Lövhagen eller Strandvägen, även kallad Ringvägen, för där skiner solen nästan hela dagen. Man kan gå dit – oavsett hur vindarna blåser – och fiska i en av alla vikar. Fisket är så varierat där också, man kan fiska på djupt eller på grunt. Det finns alltid någonstans att vara, man behöver aldrig trängas.

Den mest glömda platsen i Nynäshamn?

- Alhagens våtmark är en häftig plats på många sätt! Det är en konstgjord våtmark som rensar vårt dagvatten innan det rinner ut i havet. Från en biologisk synpunkt är det ju helt fantastiskt. Där finns också ett rikt fågelliv, så dit borde man gå om man är intresserad av att få se olika typer av fåglar.

Om jag är i Nynäshamn i bara ett dygn, vad måste jag se?

- Då får man inte missa att gå ner i hamnen eller ut på piren och njuta av en glass. Kanske käka lite på Rökeriet eller gå runt Strandvägen och njuta av solen och vattnet som glittrar. Man ska inte heller glömma alla fornlämningar och runstenar som faktiskt finns i Nynäshamn. Det är väldigt häftigt.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: