Plats för jaktlycka

I Nynäshamns kommun finns förutsättningar och plats att låta passionen flöda och möjligheterna att göra sitt intressen till något mer än en fritidsaktivitet. Vi träffar Martin Liljeholm som är arbetar som viltmästare på Djursnäs och Fållnäs och hör honom berätta hur hans kärlek till jakt och viltvård också kom att bli hans yrke.

Martin växte upp på en liten gård utanför Strängnäs och naturen och jakten fanns med redan från barnsben, men i unga år kunde han inte drömma om att det också skulle kunna bli hans yrke.

– Det fanns aldrig på kartan att jag skulle kunna jobba med det här. När jag var yngre såg jag jakten och viltvården mer som ett intresse än ett faktiskt yrke. När jag växte upp tänkte jag att jag skulle bli bilmekaniker eller snickare och sen syssla med det här på fritiden. Men när jag förstod att det gick att jobba med det här så lyckades jag nästla mig in på ett gymnasium med Viltmästarinriktning i Småland och fortsatte sedan utbildningen praktiskt i ett par år innan jag avslutade med en teoretisk del på Öster Malma.

Man och glad hund vid rött hus.

Foto: Klapp & Co

Nynäshamn öppnade en ny dörr

Martin kom till Nynäshamn efter att ha avslutat studierna till Viltmästare och det var möjligheterna till anställning som fick honom att finna sin plats i Nynäshamn och på Djursnäs gård.

– När jag hade avslutat min utbildning så kontaktade Henrik Toll som äger granngården Fållnäs gård mig och berättade att de hade de startat ett samarbete med Djursnäs Säteri. Det gav mig chansen att jobba här på heltid med jakt, viltvård och utveckling av verksamheten. - När jag fick frågan var Nynäshamn i stort sett okänt för mig och jag hade ingen koppling till platsen. Så snart jag kom hit så var det som att en ny dörr öppnades. Att efter utbildningen, som hade pågått länge och i högt tempo, komma hit gav en känsla av att jag hittat rätt och äntligen kom till ro. Här kommer jag nog vilja bo och jobba så länge jag kan.

Ingen dag är den andra lik

Martins jobb som Viltmästare innebär ett varierat arbete där de olika verksamheterna och säsongerna på gården inte gör den ena dagen den andra lik.

– Det bästa med det här är att det är mer en livsstil än ett jobb, man funderar inte om man ska gå upp ur sängen eller inte. Det här är ju något jag skulle vilja göra ändå. Sen gillar jag att det är mycket frihet under ansvar. Sen är en stor del av mitt jobb att se till att våra djur har rätt förutsättningar och kan leva det bästa möjliga livet här.

Martin bor på Djursnäs marker strax norr om huvudbyggnaden och under tiden här har antalet verksamheter och projekt som han är involverad stadigt ökat till antalet. Det råder knappast brist på idéer och utvecklingsplaner.

Fållnäs och Djursnäs har ju flera ben att stå på. Ett är viltvård och jakt, vilket jag ansvarar främst för. Men det jag är mest stolt över är hur vi har utvecklat hela verksamheten här så att alla delar på gården har fått utrymme att växa. Viltboden där vi säljer våra produkter är våra kunder idag till största delen ickejägare.

Martin har på senare år också startat upp hunduppfödning och stuguthyrning som två egna verksamheter på gården.

Martin i viltboden

Köttet från jakten säljs i Djursnäs viltbod. Bild: Klapp & co

Tips att inte planera för mycket

Martins tips till den som går i tankarna att starta sin egen verksamhet är att ta hjälp av andra och inte planera allt för mycket.

– Till någon som vill starta en egen verksamhet är mitt bästa tips att ta hjälp av andra och hitta förebilder. Man ska vara ödmjuk inför att man inte alltid vet bäst själv. För mig har det verkligen hjälpt mig att kunna ta rygg på äldre mer erfarna personer och lära av dem. Sen handlar det också mycket om att också att våga göra det och satsa. Det behöver inte alltid vara så avancerat. Självklart ska man ha en plan men det är lätt att man planerar i all evighet och sen glömmer man bort att man faktiskt ska producera något också.

Martins guldkorn

– Till personer som kommer hit brukar jag tipsa om att de ska besöka hamnen och ta sig en bit mat och dryck där. En promenad på Torö stenstrand samt besöka Käringboda naturreservat. Att vi har allt det här cirka en timme med kollektivtrafik från Stockholm är unikt.

– Sen tipsar jag också dem som kommer till mig att besöka andra lokala producenter. Förutom oss på Djursnäs och Fållnäs Gård skulle jag vilja lyfta fram fårproduktionen i Käringboda naturreservat samt Nynäs Gods nötköttsproduktion. Jag tycker det är helt fantastiskt att vi har allt det här inom en mils radie. Ju fler vi är desto bättre är det.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad:

Saknar du något på denna sida?