Flicka på klippor vid havet

Foto: Johan Gustafsson

Badplatser

Nynäshamn är lika med saltstänkta bad. Havet är alltid nära och du tar dig med enkelhet ett svalkande dopp. Passa även på att upptäcka sötvattnet, i form av fina insjöar. I Nynäshamns kommun finns fem anlagda friluftsbad som sköts av kommunen.

Mätningar har skett 9 augusti 2022 vid kommunens officiella badplatser.

  • Nickstabadet, Nynäshamn stad. Godkänt resultat.
  • Hamnviksbadet, Nynäshamns stad. Godkänt resultat.
  • Grindsjön, Sorunda. Godkänt resultat.
  • Rangstabadet, Sorunda. Godkänt resultat, men viss algblomning.
  • Marsta badplats, Stora Vika. Godkänt resultat, men viss algblomning. Uppföljande mätningen gjordes 12 augusti.

Vid provtagningen kontrollerar vi intestinala enterococker, luft- och vattentemperatur, algförekomst, förekomst av fåglar, fenollukt, mineralolja, ytaktiva ämnen (skum), främmande material samt övriga anmärkningar.

Länk till Havs- och vattenmyndighetens sida, där prover på badvatten redovisas.

Vid Nickstaviken i Nynäshamn ligger det mycket populära Nickstabadet med ett hopptorn på 10 meter. Här finns sandstrand och gräsytor. Det finns också bryggor, vattenrutschkana, beachvolleyplaner, kiosk- och matservering och en camping. Det finns toaletter vid gångvägen mot campingens reception. Handikappramp finns under sommarsäsongen. Färskvatten finns i kran.

Nickstabadet ligger på gångavstånd från pendeltågsstationerna Gröndalsviken och Nynäsgård. Det går också att cykla, gå eller köra bil. Parkeringen är avgiftsbelagd under sommarsäsongen.

Hamnviksbadet ligger på Estö i Nynäshamn på väg ut mot Lövhagen. I Hamnvik finns en liten sandstrand, en gräsplan och en brygga med badstege och en liten trampolin. En bit bort längs grusvägen finns en större trampolin. Det finns också toaletter. Ett närlivs och ett par restauranger finns på gångavstånd.

Parkeringsmöjlighet finns på omkringliggande gator, men det finns ingen parkering i direkt anslutning till badet.

Grindsjöns badplats är en vackert belägen badplats på Grindsjöns östra sida. Här finns sandstrand, gräsyta och badbrygga.

Hit tar man sig via Sorundavägen, antingen via buss och eller bil. Parkeringsplats finns.

Rangstabadet i Grimstaviken vid Himmerfjärden är Sorundas populäraste badplats. Rangstabadet ligger vid båtklubben i Rangsta i slutet av Rangstavägen. Här finns en rymlig sandstrand, gräsyta, badbryggor och badflotte med hopptorn. Det finns också toalett och handikapptoalett. Handikappramp finns under sommarsäsongen.

Hit tar man sig med buss, bil eller cykel. Parkeringsplats finns vid båtklubben.

Vid Marsta badplats finns sandstrand och badbrygga. Här finns också toalett och parkeringsplats. Hit tar man sig enklast med bil eller cykel.

Skvallerhamn (ön Järflottas östra sida)

Klipporna är dramatiskt storslagna och havet är sällan riktigt stilla här ute. Men de dagar under högsommaren då högtrycket ligger stabilt och stackmolnen hopas in över land finns ingen bättre badplats än klipporna på utsidan av Skvallerhamn. Egen båt krävs.

Drottningviken (Strandvägen, "Ringvägen" i folkmun)

Drottningviken är det vackraste med skärgårdsanknytning som kan visas upp på fastlandet. Här är klipporna skönt rundade och här hittar man lätt sin egen skreva att sola i. Vattnet är inte kommunens varmaste men den obrutna horisonten brukar skyla över detta faktum. Strandvägen/Ringvägen är ett populärt vandringsstråk för Nynäshamnarna. Och det är till fots, på inlines eller på cykel du bäst upplever naturen här.

Rassa vikar (Käringboda)

Vattnet är alltid varmast i Rassa. De grunda flikiga vikarna är idealiska för den som gillar varma bad. Här inne är vattnet skyddat från vind och vågor vilket betyder att temperaturen sommartid ofta är åtminstone tre grader högre än utomskärs. Bonus är de höga klipporna varifrån det går alldeles utmärkt att hoppa. Egen båt eller egen bil krävs för att ta sig hit.

"Picklahej" (Sandskär på sjökortet)

Ytterskärgård eller innerskärgård, klippor eller sandstrand? Det är bara att välja när du landar på Picklahej, eller Sandskär som denna lilla ö heter på sjökortet. Även valmöjlighet till gigantiska grannön Järflotta gör Pickla till en svårslagen pärla. Egen båt krävs för att ta sig hit.

Muskan (Ösmo)

Insjöar har sin alldeles egna charm. Sjön Muskan i Ösmo är ett populärt tillhåll för badsugna som gillar sötvatten. Skön skogsterräng och något av en liten oas. Inte alls långt från golfbanan på Körunda hittar du Muskans bästa badplats. Gå, cykla, åk bil eller ta buss.

Bubblare

Sågviken, Pyttelilla sandstranden vid NSS, första och andra Pumpviken (Lövhagen), Valsviken (Järflotta), Badberget vid Fågelgatan, Fjättern, Torö Stenstrand, Ören, Knappelskär, Bredmarsviken på Landsort.

Här kan du bada med din hund:

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: