Fotot är taget av Heidi Ekberg för Nynäshamns kommuns

Foto: Heidi Ekberg

Hembygdsgårdar och museum

Nynäshamns kommun har flera hembygdsgårdar, hembygdsföreningar och muséer.

Sorunda hembygdsförening

Sorunda hembygdsförening äger fattigstugan i Torp vid prästgårdsparken. Föreningen har en omfattande samling av föremål och textilier.

Nynäshamns hembygdsförening

Nynäshamns hembygdsförening har vid hembygdsgården i Nynäshamn samlat ett flertal byggnader som flyttats dit från trakten. Här finns också ett museum som sommartid är öppet på söndagarna. Vid hembygdsgården ligger torpet Sand eller Luddes stuga som det också kallas. Luddes stuga är Nynäshamns äldsta boningshus.

Torö hembygdsförening

Torö hembygdsförening har sin verksamhet i Hembygdshuset, invid Torö lanthandel. Föreningen har ett arkiv som omfattar fotografier, andra handlingar och föremål.

Ösmo hembygdsgille

Ösmo hembygdsgille har sin hembygdsgård vid Nyble i Ösmo.

Tostes Gård

Tostes Gård är en järnåldersgård vid Körunda i Ösmo som drivs av en ideell förening.

Nynäshamns järnvägsmuseum

Nynäshamns järnvägsmuseum är beläget vid gamla lokstallet vid Nicksta. Föreningen har rustat upp lokstallet och samlar på lok och vagnar, företrädesvis sådana som har anknytning till Nynäshamn och Nynäsbanan. Museet har öppet sista söndagen varje månad. Lokstallet är byggnadsminne.

Mopedum

Mopedum, museet som visar mopedens historia och mycket annat från tidsperioden mellan 1952 och 1979. Här finns också café, verkstad för veteranmopeder och konsthall. Mopedum finns på Vikingavägen 39 i Nynäshamn och kommer att stänga för gott i december 2022.

Nynäshamns hembygdsförenings museer

Hembygdsföreningen har museer i historiska byggnader såväl på Hembygdsgården i Nynäshamn som på Landsort.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: