flicka vid skulptur med vatten

Skulpturen Vågspel med fisk i Stadsparken i Nynäshamn

Konst i staden

Offentlig konst och skulpturer finns på flera platser i Nynäshamns kommun. Här kan du läsa om några av konstverken.

Skulptur i sten av mamma och pojke

Den goda hamnen, Stig Blomberg

Den goda hamnen är skapad av konstnären Stig Blomberg. Konstverket är tillverkad i materialet granit och placerades ut på Malmtorget år 1956. Konstverket ägs av kommunen.

Trätavla med båt och kyrka

Centrumsmycket, Hans Polmar

Centrumsmycket är skapat av konstnären Hans Polmar. Konstverket är tillverkat i trä och placerat på väggen på fastigheten Fredsgatan 11. Konstverket tillhör fastighetsägaren.

Fontän i form av segel

Sländan, Ulf Suckdorff

Slända är skapad av konstnären Ulf Sucksdorff. Skulpturen placerades på Odins plan år 1969. Konstverket ägs av kommunen.

Stenskulptur i vitt

Vakaren, Ole Drebold

Vakaren är skapad av konstnären Ole Drebold. Konstverket är tillverkad i materialet marmor och placerades ut på Heimdalsplan år 2002. Konstverket ägs av kommunen.

Skulptur

Solbåt mot havet, Åke Thornblad

Solbåt är skapad av konstnären Åke Thornblad. Skulpturen är tillverkad i syrafast stål som svetsats samman på en sockel av röd granitsten. Verket valdes ut av en jury vid en tävling år 1977 och placerades sedan ut på Stadshusplatsen året efter. Skulpturen blev oturligt nog påkörd och togs därför ned för reparation 2014. 2016 placerades den restaurerade skulpturen åter på platsen. Konstverket ägs av kommunen.

fontän med skulptur

Vågspel med fisk, Sam Westerholm

Vågspel med fisk är skapad av konstnären Sam Westerholm. Konstverket är tillverkad i materialet brons och placerades ut i Stadsparken i Nynäshamn år 1998, konstverket flyttades dock en bit från sin ursprungliga plats när parken gjordes om under 2012. Konstverket ägs av kommunen.

skulptur av padda i fontän

Padda (i fontän), Sam Westerholm

Padda i fontän är skapad av konstnären Sam Westerholm. Skulpturen är tillverkad i brons och placerades ut vid korsningen Fredsgatan/Centralgatan år 1999. Konstverket ägs av kommunen.

Brunnslock med texten "I have a dream" i tankebubbla tänkt av mus

Skulpturutställning på Landsort

1993 började föreningen Kulturbryggan ordna skulpturutställning på Landsort varje sommar. Skulpturer ställdes ut i naturen runtom om på ön, med himlen och havet som bakgrund. Många av dom står kvar att beskåda, året runt. Bilden visar skulpturen I have a dream.

stenrelief

Bagare

En stenrelief som föreställer bagare. Reliefen var tidigare placerad på väggen till konsumbageriet vid hörnet Nynäsvägen/Centralgatan. Den flyttades till sin nuvarande plats på Nynäsvägen 29 i mitten på 1970-talet. Konstverket tillhör fastighetsägaren.

skulptur av svart panter

Vilande Panther

Vilande pantern är skapad av Einar Lutherkort. Skulpturen är tillverkad i brons och är placerad nära korsningen Centralgatan/Lövlundsvägen. Konstverket beställdes av Televerket och placerades på platsen år 1952. Konstverket är flyttat och på bilden syns den ursprungliga placeringen. Konstverket är numera privatägt och tillhör fastighetsägaren.

skulptur av fisk

Sulkarp, Sam Westerholm

Sulkarp är skapad av konstnären Sam Westerholm. Skulpturen är tillverkad i brons och placerades ut vid Brf Hamnklippan vid Floravägen år 2013. Konstverket ägs av HSB.

skulptur av stiliriserad båt

Mörk båt, Sam Westerholm

Mörk båt är skapad av konstnären Sam Westerholm. Skulpturen är tillverkad i stenmaterialet diabas och placerades ut vid Brf Briggen vid Floravägen år 2013. Konstverket ägs av HSB.

skulptur på vägg

Smide, William Marklund

Smide är skapad av konstnären William Marklund. Reliefskulpturen är tillverkad i järn. Konstverket var placerad på väggen till dåvarande Telegrafverkets verkstad. Skulpturen är en gåva från Nynäshamns stad vid Telis 50-årsjubileum 1963, överlämnades 1964. Konstverket nermonterades vid en fasadrenovering då fastigheten bytte ägare 2008 och är tyvärr ej tillbakasatt.

Skulptur i form av båtskrov med Rosegårdens älrdreboende i bakgrunden

Minnesfärd, Ole Drebold

Minnesfärd är skapad av konstnären Olè Drebold. Skulpturen är tillverkad i trä och placerades vid Rosengårdens tillhörande park år 1997. Konstverket behandlas med tjära ett par gånger om året för att trät ska hållas i god kondition. Konstverket ägs av kommunen.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: