Långfärdsskridskor på Fjättern

Foto: Johan Gustafsson

Fjättern

Välkommen att uppleva den stilla skogsmiljön intill sjön Fjättern. I detta fina naturområde med sin magiska källsjö har du möjlighet att se rovfågel och utter, prova fiskelyckan, bada i klart vatten eller motionera året om.

Här vid området kring Fjättern kan du andas ren skogsluft på vindlande stigar, njuta av ett friskt skogsbad från egen berghäll, eller vandra längs en av Sörmlandsledens naturköna etapper. Här finns också ett antal välanlagda motionsspår för dig som gillar att springa eller cykla.

Fjättern är en stillsam och rogivande skogssjö. Det klara och friska vattnet rinner fram till sjön från flera undervattenskällor. Sjön har steniga och jordiga stränder och bergsknallar, typiska för en skogssjö. Här kan du ibland se rovfågeln fiskgjuse jaga eller höra lommens klagande sång i kvällningen. I det ostörda vattnet har också den fridlysta uttern sin lya.

På vintern bjuder Fjättern på fin is för skridskoåkning och välpreparerade spår fär längdskidåkning. Missa inte möjligheten att njuta av medhavd picknick och en värmande brasa vid eldplatsen i vår unika skogsmiljö.

Fjättern är en populär fiskesjö året om. Enligt en del fiskare har den nästan en lite norrländsk karaktär. Skaffa ett fiskekort och prova din lycka med pimpel, mete eller spinnfiske från strandkanten. Här kan du få god fångst av gädda och abborre.

Visste du att...

-Med sitt stilla och klara fiskevatten i naturskön miljö är sjön utpekad som nationellt värdefull. Vattnet är friskt, näringsfattigt och har en hög ekologisk kvalitet. Båtar eller andra flytetyg är inte tillåtna här.

-Fiskekort säljs av Fiskeklubben Alcedo. Tänk på att det finns regler kring fisket, bland annat för fångstmängder.

-Motionsslingorna är mellan 2,5 kilometer och drygt 10 kilometer och till större delen lättsprungna med några undantag. Du hittar dem mittemot Kvarnängen.

Du kan läsa om kommunens naturreservat på länsstyrelsens webbplats

Karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: