Promenad längs gångväg

Hälsans stig

Har du lust att komma ut och röra på dig i friska luften? I Nynäshamn finns två Hälsans stig, promenadslingor som är enkla att ta sig fram på för stora och små – året runt! På vägen passerar du också intressanta och populära platser.

Runt om i Sverige finns hela 130 ”Hälsans stig”, som anlagts med tanken att främja motion i alla åldrar. I Nynäshamn kommun finns två stigar, en i Ösmo som är fyra kilometer lång och en i centrala Nynäshamn som är sex kilometer.

Gemensamt för stigarna är att de är lätta att ta sig till, enkla att gå på och att de går i en slinga – utan någon given start- eller slutpunkt. Vid varje kilometer finns en skylt, vilket gör det enkelt att se hur långt du gått och var du befinner dig under vandringens gång.

Denna slinga är sex kilometer lång och ligger centralt i Nynäshamns tätort. Stigen går längs vatten och genom stadsmiljön och har markeringar vid varje kilometer. På vägen passerar du flera intressanta platser, bland annat:

 • Vid sträckan längs med Nynäsvägen passerar du Nynäshamns Kulturskola och Stadsparken som invigdes 1955. Här finns idag en stor klätterställning, lekplats och en boulebana. Längs Nynäsvägen finns flera restauranger. (I området, en kort bit bort från slingan, ligger även året-runt öppna Mopedum – Svenska Nostalgimuseet samt Konstpoolens konsthall.)
 • Längs med Nickstabadsvägen finns Nynäshamns Järnvägsmuseum. Nickstabadet har stans största sandstrand, lekplats, vattenruschbanor, hopptorn, volleybollnät, minigolf och sommaröppen restaurang.
 • På sträckan längs Lövlundsvägen passerar du det vackra huset där Sjömanskyrkan huserar. Nära korsningen av Lövlundsvägen och Centralgatan ligger Nynäshamns Ångbryggeri som brygger prisbelönt öl och ibland erbjuder guidade visningar.
 • Vid Gröndalsviken finns en kommunal fritidsbåtshamn. Här ser du också vattentornet från 1953.
 • Längs med Änggatan ligger Estö IP - en populär idrottsplats och skatepark. Här kan du också stanna till vid lekplatsen och vårt utomhusgym.
 • Vid sträckan längs Hamnviksvägen finns en stuga vid namn Sandhamnsstugan som senare kallas för Scoutstugan. Man passerar också ett område med egnahemsvillor.
 • Vid Mörbyvägen går du genom Nynäshamns centrum som har flera specialbutiker som inte tillhör kedjor och gamla sjukhuset. Numera huserar det bland annat Campus Nynäshamn som bedriver vuxenutbildning, yrkeshögskola och högskola.

Denna slinga är fyra kilometer lång och slingrar sig genom centrala Ösmo. Stigen går längs villagator och parker och har markeringar vid varje kilometer.

På sträckan längs med Nyblevägen passerar du Ösmo centrum, där finns en fin nyanlagd park med både lekplats och boulebana. Här ligger också mataffär, restauranger, apotek, butik, simhall och bibliotek.

Tips i närheten:

 • I närheten av Hälsans stig i Ösmo finns också flera populära och intressanta besöksmål. Med en liten avstickare från kartan hittar du bland annat Ösmo Plantshop – butik med inredning och snittblommor, växthus, stor trädgårdshandel utomhus samt servering. Strax bakom ligger Ösmo kyrka, med takmålningar av 1400-talets kända Albertus Pictor. Kyrkans äldsta delar är från 1100-talet. Precis intill finns hembygdsgården Nyble.

Här finns kartor över Hälsans stig

 • Vårdcentralen, Birkavägen 1 i Ösmo.
 • Biblioteket, Ösmo centrum 4 i Ösmo.
 • Kontaktcenter, Stadshusplatsen 1 i Nynäshamn.
 • Nynäshamns besökscenter, Fiskargränd 5 i Nynäshamn.
 • Apoteket Hjärtat, Centralgatan 16 i Nynäshamn.
 • Nicksta camping, Nickstabadsvägen 17 i Nynäshamn.

Visste du att...

-Den första Hälsans stig anlades på Irland 1995 av Irish Heart, den Irländska hjärtfonden. Slí na Sláinte betyder ”stigen till hälsa” och syftet är att främja motion i alla åldrar och att förebygga hjärt-kärlsjukdom. I dag finns Hälsans stig i drygt tio länder.

-I Sverige är det Riksförbundet HjärtLung som äger konceptet i samarbete med Naturkartan och ett antal kommuner. I Nynäshamn är det kommunen som skapar och sköter om Hälsans stig. Båda stigarna invigdes 2007.

-Båda stigarna har platt mark, toaletter, utplacerade bänkar, inga trappor eller branta backar. De är anpassade för att kunna ta sig fram med rullstol, barnvagn och rullator. Längs båda stigarna passerar du även utegym, fria för alla att använda.

Kontakt

Sara Jernetz

hållbarhetsstrateg
08-520 688 48
sara.jernetz@nynashamn.se

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: