Louise Franzén porträtterad på Strandvägen (Ringvägen), Nynäshamn.

Klipporna längs Strandvägen. Foto: Johan Gustafsson

Bada

Nynäshamn är lika med saltstänkta bad. Här behöver du inte ha egen båt för att få skärgårdskänsla. Ta en promenad ut på Strandvägen och leta reda på en egen solvarm klippa eller kör en heldag på Nickstabadet med vattenrutschkana, bechvolley och ett hopp från tian för den våghalsige.

I hela Nynäshamns kommun finns det många ställen för härliga och svalkande bad. Havet är alltid nära men passa även på att upptäcka sötvattnet, i form av fina insjöar.

Lek och bus på Nickstabadet

Har du barn eller tonåringarn är det till Nickstabadet du ska bege dig. Här kan du lätt spendera en heldag med att åka vattenrutschkana, hoppa från hopptornet, sola på stranden, gräsmattan eller solbryggran, spela beachvolley eller leka på den alldeles nya lekplatsen. På Nicksta finns också kiosk, matservering och en camping.

Toaletter finns vid gångvägen mot campingens reception. Handikappramp finns under sommarsäsongen. Färskvatten finns i kran.

Nickstabadet i Nynäshamn

Nickstabadet i Nynäshamn

Hitta en egen klippa längs Strandvägen

Strandvägen är nynäshamnarnas egen favorit, det är här morgondopp och kvällspromenader tas. Vägen löper längs stenstränder och klippor, här är det bara leta reda på en egen solvarm plats. Längs Strandvägen hittar du också den vackra Drottningviken, en liten skyddad vik där du kan ta ett dopp från stenstranden.

Två personer går på en stenstrand i kvällssol

Stenstrand vid Strandvägen i Nynäshamn.

Badvikar vid Lövhagen

Om du vill ha ett mer naturnära bad ska du fortsätta längs Strandvägen ut till naturområdet Lövhagen. Vid vikarna Första och Andra Pumpviken finns små sandstränder och på den vackra udden Knappelskär kan du välja sandstrand på ena sidan eller stenstrand på den andra. På Lövhagen finns också vackra naturstigar och Lövhagens kaffeservering.

Familj har picknick på klippa vid havet.

Knappelskär på Lövhagen.

Hamnviksbadet

Hamnviksbadet ligger på Estö i Nynäshamn på väg ut mot Lövhagen. Hit går både unga och gamla i området för ett snabbt dopp eller för att plaska i timmar i vattnet som oftast är varmast i stan. Här finns en liten sandstrand, en gräsyta och en brygga med badstege. En bit bort längs grusvägen finns en större trampolin. Det finns också toaletter. Ett närlivs och ett par restauranger finns på gångavstånd.

Hitta badplatserna

Alla badplatser finns markerade i Google maps.

Grindsjön Sorunda

Grindsjöns badplats är en vackert belägen badplats på Grindsjöns östra sida. Här finns sandstrand, gräsyta och badbrygga.

Hit tar man sig via Sorundavägen, antingen via buss och eller bil. Parkeringsplats finns.

Rangstabadet, Sorunda

Rangstabadet i Grimstaviken vid Himmerfjärden är Sorundas populäraste badplats. Rangstabadet ligger vid båtklubben i Rangsta i slutet av Rangstavägen. Här finns en rymlig sandstrand, gräsyta, badbryggor och badflotte med hopptorn. Det finns också toalett och handikapptoalett. Handikappramp finns under sommarsäsongen.

Hit tar man sig med buss, bil eller cykel. Parkeringsplats finns vid båtklubben.

Marsta badplats, Stora Vika

Vid Marsta badplats finns sandstrand och badbrygga. Här finns också toalett och parkeringsplats. Hit tar man sig enklast med bil eller cykel.

Skvallerhamn (ön Järflottas östra sida)

Klipporna är dramatiskt storslagna och havet är sällan riktigt stilla här ute. Men de dagar under högsommaren då högtrycket ligger stabilt och stackmolnen hopas in över land finns ingen bättre badplats än klipporna på utsidan av Skvallerhamn. Egen båt krävs.

Rassa vikar (Käringboda)

Vattnet är alltid varmast i Rassa. De grunda flikiga vikarna är idealiska för den som gillar varma bad. Här inne är vattnet skyddat från vind och vågor vilket betyder att temperaturen sommartid ofta är åtminstone tre grader högre än utomskärs. Bonus är de höga klipporna varifrån det går alldeles utmärkt att hoppa. Egen båt eller egen bil krävs för att ta sig hit.

"Picklahej" (Sandskär på sjökortet)

Ytterskärgård eller innerskärgård, klippor eller sandstrand? Det är bara att välja när du landar på Picklahej, eller Sandskär som denna lilla ö heter på sjökortet. Även valmöjlighet till gigantiska grannön Järflotta gör Pickla till en svårslagen pärla. Egen båt krävs för att ta sig hit.

Muskan (Ösmo)

Insjöar har sin alldeles egna charm. Sjön Muskan i Ösmo är ett populärt tillhåll för badsugna som gillar sötvatten. Skön skogsterräng och något av en liten oas. Inte alls långt från golfbanan på Körunda hittar du Muskans bästa badplats. Gå, cykla, åk bil eller ta buss.

Bubblare

Sågviken, Pyttelilla sandstranden vid NSS, första och andra Pumpviken (Lövhagen), Valsviken (Järflotta), Badberget vid Fågelgatan, Fjättern, Torö Stenstrand, Ören, Knappelskär, Bredmarsviken på Landsort.

Här kan du bada med din hund:

Mätningar har skett 30 maj, 13 juni, 27 juni, 25 juli, 15 augusti 2023 vid kommunens officiella badplatser.

  • Nickstabadet, Nynäshamns stad. Vattnet är tjänligt.
  • Hamnviksbadet, Nynäshamns stad. Vattnet är tjänligt.
  • Grindsjön, Sorunda. Vattnet är tjänligt.
  • Rangstabadet, Sorunda. Vattnet är tjänligt.
  • Marsta badplats, Stora Vika. Vattnet är tjänligt med anmärkning.

Vid provtagningen kontrollerar vi intestinala enterococker, luft- och vattentemperatur, algförekomst, förekomst av fåglar, fenollukt, mineralolja, ytaktiva ämnen (skum), främmande material samt övriga anmärkningar.

Tjänligt med anmärkning betyder att halten bakterier i provet är något förhöjt, att bada i vattnet bedöms fortfarande inte utgöra någon hälsorisk.

Havs- och vattenmyndighetens sida där prover på badvatten redovisas.

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: