Och Ordet vart kött och tog sin boning bland oss – utställning

En utställning av Victoria Cleverby i Nynäshamns Konsthall. Vernissage hålls lördag den 19:e november klockan 11-14 och utställningen pågår fram till den 10:e december.

Johannesevangeliet inleds med några av Bibelns mest poetiska rader: I begynnelsen var ordet, Och ordet var hos Gud, Och ordet var Gud. För att ett par rader senare förklara att Ordet vart kött och tog sin boning ibland oss. Denna mening anses av uttolkare handla om hur Gud inkarneras på jorden genom Jesus Kristus. Men tänk om den går att förstå även på andra sätt?

Utställningen Och ordet vart kött och tog sin boning ibland oss föreslår en läsning av Johannes välkända mening som ingången till det historiska skeendet när det talade ordet blev skrivet och började definieras av bokstäver. Vilket tar oss tillbaka till den hebreiska Bibeln och det judiska tankegodset där det hebreiska alfabetet tillskrivs gudomliga egenskaper. Det är en utställning utan nedskriven text, men full av bokstäver, ord och textilier som söker avslöja något om språkets inverkan på vår världsuppfattning.

Victoria Cleverby (f.1990) är född och uppvuxen i Ösmo. Hon tog sin kandidatexamen från Konstfacks textillinje 2014 och har sedan dess ställt ut både i Sverige och utomlands. I sin konstnärliga praktik arbetar hon främst med textila material och tekniker, och de senaste åren har hennes verk berört den judiska mystiken - kabbalah. Ett intresse hon förkovrat sig i genom att studera judaistik vid Lunds universitet, teologisk estetik vid Göteborgs universitet samt hebreiska både i Sverige och Israel. För stunden studerar hon kabbalah för rabbi Eiran Davies vid Paideia folkhögskola i Stockholm.

Läs mer om Victoria Cleverby här: www.victoriacleverby.se/

Torsdag 1 december klockan 18:
Samtal mellan konstnären Victoria Cleverby och filosofie doktor i Hebreiska Bibelns exegetik Natalie Lantz. Samtalet kommer att kretsa kring språkets inverkan på vårt sätt att betrakta världen, med speciell fokus på det historiska skeendet när det talade ordet blev skrivet och började definieras av bokstäver, och den mystik kring det hebreiska alfabetet som detta medförde.

Samtalen hålls i Victoria Cleverbys utställning "Och ordet vart kött och tog sin boning ibland oss".

Titta på ett inslag från Sveriges Television där Natalie Lantz berättar om de största judiska högtiderna under året – Rosh hashana, som utgör det judiska nyåret och Jom kippur, försoningsdagen:
www.svtplay.se/video/36917327/judisk-hogtid-rosh-hashana-och-jom-kippu

Välkomna till utställningen! För bibliotekets öppettider, vänligen besök https://bibliotek.nynashamn.se/

Information

Datum
01 december 2022
02 december 2022
03 december 2022
05 december 2022
06 december 2022
07 december 2022
08 december 2022
09 december 2022
10 december 2022

Tid
Klockan 10.00 – 17.00

Plats:
Nynäshamns Konsthall, Nynäshamns bibliotek, Folkets Hus Nynäshamn
Stadshusplatsen 3
149 81 Nynäshamn

Ta sig hit:
Med lokaltrafik: Pendeltåg utgår en gång per halvtimme från Stockholm City, destination Nynäshamn. Stig av vid Nynäshamns station. Gå upp mot centrum. Vid Stadshusplatsen, i folkmun även kallat för "Banantorget", ligger Folkets Hus.

Med bil: Väg 73 eller 225 mot Nynäshamn. Invid Folkets Hus finns det ett stort parkeringsgarage.
Länk till mer information om parkeringar i Nynäshamn

Länk till karta (Google Maps)

Tillgänglighet:
Det finns två parkeringsplatser avsedda för funktionsvarierade till höger om entrén (10 meter). Vid entrén är marken belagd med kullersten. Bibliotekets entré (86 centimeter) ligger i Folkets Hus. Automatiska dörröppnare finns. Biblioteket har god tillgänglighet i ett plan. Hiss (86 gånger 140 centimeter) finns till Konsthallen och Bildarkivet i källaren.
Toalett för funktionsvarierade finns på nedre plan och nås via hiss. Toaletten är 150 gånger 200 centimeter. Ytterligare en anpassad toalett finns i Folkets Hus. Fråga efter nyckel i Folkets Hus bokningsexpedition.
Telefon finns i rullstolshöjd.

Kontakt:
Nynäshamns bibliotek, bildarkivet
08-520 683 12
emma.palmer@nynashamn.se
https://bibliotek.nynashamn.se/konsthallen
Nynäshamns bibliotek på Facebook
Nynäshamns bibliotek på Instagram
Nynäshamns bibliotek på Youtube