Öppet på Nynäshamns Järnvägsmuseum

Museets mål är att visa upp ett järnvägsmuseum med tyngdpunkt på Nynäsbanan från banans byggnad fram tills nu samt lokaltrafiken runt Stockholm. Dessutom visas en äldre genuin verkstadsmiljö i lokstallet.

Museet skiljer sig från många andra museer, där man kan se föremålen prydligt uppställda i visningsutrymmen, genom att dessa fordon visas i en typisk verkstadsmiljö. En del fordon är färdigrenoverade och används i föreningens trafik, andra är renoveringsobjekt på kort eller lång sikt.

Förutom fordon och byggnader finns på museiområdet en vändskiva och en del skyltar med anknytning till järnvägen liksom en lyktstolpe från SNJ gamla huvudkontor. I en utställningsvagn finns en fotoutställning, som belyser Nynäsbanans över 100-åriga historia, samt en del föremål från Nynäsbanan.

Inträde 20 kronor, barn under 7 år gratis

Museet håller öppet sista söndagen i månaden i februari-juni samt september till november. Under juli-augusti är det öppet alla söndagar.
Utöver öppettiderna går det bra att boka gruppbesök. Maila till museet@njm.nu

Information

Datum
14 augusti 2022
21 augusti 2022
28 augusti 2022
25 september 2022
30 oktober 2022
27 november 2022

Tid
Klockan 13.00 – 16.00

Biljettinformation/anmälan
Inträde 20 kronor, barn under 7 år gratis

Plats:
Nynäshamns Järnvägsmuseum
Nickstabadsvägen 9
149 41 Nynäshamn

Ta sig hit:
Pendeltåg utgår en gång per halvtimme från Stockholm City, destination Nynäshamn. Stig av vid Nynäsgård. Gå ut till vägen från perrongen och gå åt söder (i samma riktning som pendeltåget). Efter något 100-tal meter kommer du till huvudgrinden till stallområdet. Man ser i princip lokstallet och äldre järnvägsfordon hela tiden, så man kan vara säker på att man går åt rätt håll.

Länk till karta (Google Maps)

Tillgänglighet:
Marken är inte iordningställd för barnvagnar, rullstolar och rulllatorer men där ytan är jämn går det enkelt att komma fram. Det kan dock vara svårt att komma in i loken med rullstol eller dylikt. Toalett finns men är ej tillgänglighetsanpassad. Det finns inte heller skötbord. Både byggnaderna och området är kulturmärkt och kan därför inte byggas om. Förutom att vara museum så är området fortfarande en levande arbetsplats vilket gör att saker kan ligga i vägen.
Järnvägsmuseet har ingen egen parkeringsplats men det går utmärkt att använda parkeringen vid Nynäsgårds pendeltågsstation, cirka 200 meter från museet.

Kontakt:
Föreningen Nynäshamns Järnvägsmuseum
museet@njm.nu
www.njm.nu/

Saknar du något på denna sida?