Grotta vid havet

Foto: Henrik Trygg/Scandinav bildbyrå

Stadsnära grottäventyr

Nynäshamn har flera grottor som du kan nå till fots från Nynäshamns stad, allt från lätta till avancerade. När man planerar ett grottbesök finns det viktiga saker att tänka på såsom att det ofta kan vara blött, lerigt och mörkt. Därför är det en god idé att bära overall och en hjälm utrustad med pannlampa. Men viktigast av allt: gå inte ensam!

Blockgrottor vid Strandvägen

Inne i Nynäshamns stad finns inte mindre än tre grottor. Den ena ligger väster om Strandvägen vid havsbadet i sluttningen ned mot Gårdsfjärden. Där har inom elva stora gnejsblock bildats hålrum som sträcker sig i 10 meter mellan blocken.

Flyttblockstunneln vid Stockbonäs

Grottan är en av flera inom Lövhagens friluftsområde i Nynäshamn. Den ligger 5 kilometer söder om Nynäshamns kyrka, cirka 200 meter söder om triangelpunkten vid Stockbonäs. Två rundade flyttblock ligger över en meter bred spricka. Ett ljusschakt bildat av en öppning mellan blocken lyser upp tunneln.

Hargrottan

Vid gångvägen mellan Lövhagen och Knappelskär, cirka 50 meter norr om vägskälet mot Bötet, ligger en annan av Lövhagens grottor. Det är en sprickgrotta som troligen havet urholkat i gnejsen. Den är 4 meter djup, går nedåt från den triangelformade öppningen.

» Länk till Hargrottan via Google Maps

Knappelskärsgrottan

Denna grotta är belägen i Lövhagens fritidsområde på Knappelskärs södra udde. Det är en tunnelgrotta som tränger 15 meter in i berget. Den tros ha urgröpts av havet under cirka 500 år (cirka 800- cirka 1300). Grottan är den största i sitt slag på Södertörn (och hela Stockholms län).

» Länk till Knappelskärsgrottan via Google Maps

Kärleksgrottan

Den kanske mest kända av Lövhagens grottor är Kärleksgrottan, som ligger på högra sidan av Strandvägen vid Kroksundsudden. Grottan består av en 8 meter hög spricka, som vidgar sig nedåt och är 2 meter bred i golvhöjd. Den är 4 meter lång och har som tak ett stenblock, som kilat sig fast.

» Länk till Kärleksgrottan via Google Maps

Sällskapsgrottan

Den här grottan hittas vid Sandhamnsvägen, mittemot radhuset med numret 56. Flera block har blivit inkilade i en klyfta. En av blocken täcker en hålighet som är 1 meter hög och 3 x 4 meter stor. Grottan är en omtyckt lekplats.

Övre och nedre Skrevan

Grottan ligger i Lövhagens fritidsområde i en skreva mellan två bergshöjder 25 meter väster om gångvägen mellan Lövhagen och Bötet. Ett stort stenblock har glidit ner över en lutande spricka. Där har bildats två grottor. Den Övre grottan rymmer en sal, 3,5 x 3 meter stor. Den Nedre skrevan är inte fullt 5 meter lång och har den egenheten att den först blir trängre för att sedan vidga sig i ungefär ståhöjd.

Kontakt

Nynäshamns Besökscenter

08-520 737 00
info@nynashamn.se


Besöksadress

Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

Länk till karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: