Vass i kanten av sjön Muskan.

Foto: Henrik Schmidt/Nynäshamns kommun

Ösmo

I Ösmo hittar du många trevliga uteaktiviteter i lummiga omgivningar. Här finns både ridklubb, golfbana och fina vandringsleder. Har du intresse för blommor och trädgård ska du inte heller missa vår fina plantshop.

Ösmo är en grön tätort strax nordväst om Nynäshamn med närhet till härliga naturområden och flera kulturhistoriskt värdefulla miljöer. Här slingrar sig fina löp- och promenadspår mellan historiska guldkorn och trevliga besöksmål.

Beundra 600-åriga målningar i Ösmo kyrka

I Ösmo kyrka kan du se imponerande takmålningar av 1400-talets kända Albertus Pictor. De äldsta delarna är från 1100-talet av denna fina kyrka, som en gång i tiden var hjärtat av Ösmo socken. Kring kyrkan finns flera äldre byggnader bevarade – den gamla handelsboden, sockenstugan, prästgården. Även ortens första skola, en klockarbostad, samt barnmorskans hus finns ännu kvar intill kyrkan.

Drick te i växthuset

Inte långt från kyrkan hittar du mysiga handelsträdgården Ösmo Plantshop. Här på kan du dricka eftermiddagste ute i solen eller inne i växthuset och botanisera bland sköna plantor. I den välsorterade butiken finns både snittblommor, trädgårdsredskap och inredning.

Sitt upp på hästryggen eller crawla i bassängen

I Ösmo ligger också anrika Vansta säteri, där en gång ingenjören och uppfinnaren Christopher Polhem byggde sin första klockverkstad. Sedan 1993 finns Sorunda Ridklubb i Vanstas gamla ekonomibyggnader. Titta in i stallet och boka en provridning. På ridhuset finns också ett kafé. I Ösmo centrum finns också simhallen, med tre olika bassänger som passar alla åldrar.

Vandra, bada och golfa

En bit norr om Ösmo finns i vårt tycke den allra vackraste delen av natur- och kulturvandringsleden Sörmlandsleden. En sträcka av leden går längs Muskan, en sjö som sommartid har både vita och gula näckrosor och en fin badplats vid södra ändan.

På västra sidan av sjön ligger Körunda, ett vackert säteri med rötter i 1400-talet. Huvudbyggnaden är privat, men i den gamla ladugården och stallet finns numera Nynäshamns golfklubb med tre högklassiga långhålsslingor och en 9-håls pay & playbana. Här på Körunda Hotell och Konferens kan du checka in och njuta av jacuzzi eller av den mysiga lilla vedeldade bastuflotten nere vid Muskan. Under vintern kan du sträcka ut i de sköna längdskidspåren som anordnas på golfbanan.

Långhus fornlämningar

Här i närheten finns också Järnåldershuset Körunda, en fascinerande rekontruktion av ett långhus från järnåldern som legat i bygden. Byggnaden är 20 meter lång och byggd av lerklinat flätverk och vass. Denna spännande plats användes för inspelning av julkalendern 2015.

Är du intresserad av att se fler fornlämningar kan du också ta en tur på den trevliga Östra styrans vandringsled som ligger en bit söderut. Promenaden här har också skyltar som förklarar vad du ser längs vägen. Leden avrundas med en mäktig utsikt från vårt fina fågeltorn.

Visste du att …

...bygden runt Ösmo har förhistoriska och historiska anor. Redan 1281 står platsen omskriven i ett dokument och nämd med namnet Øsmo.

Bra att veta

Just nu utvecklar vi Ösmos centrala och södra delar för att få plats för fler och mer. Här planerar vi för bostäder, butiker, restauranger och platser där man kan mötas och umgås. Just nu pågår planeringen av den första etappen Hallängen som omfattar Ösmo centrum.

Mat, boende, aktiviteter och service:

Ösmo Plantshop

Ösmo Krog

Ösmo Sushi & Wok

Pizzeria Pimper Nickel

Körunda Hotell & Konferens

Nynäshamns Golfklubb

Sörmlandsleden

Ösmo kyrka

Ösmo Hembygdsgille

Tostesta Felag

Sorunda Ridklubb

Bada i Muskan

Fiska

Fornlämningar

Östra Styran

Lekparker i Ösmo

Fågelskådning vid Styran

Ösmo simhall

Ösmo bibliotek

Så hittar du hit:

Till Ösmo kan du ta dig med pendeltåg, buss samt egen bil.
Pendeltåg ankommer och avgår varje halvtimme från och till Stockholm.
Tidtabell för pendeltåg och buss hittar du på se www.sl.se

Med bil tar du antingen motorväg 73 och svänger av vid avfarten Ösmo eller så kommer du via väg 225 från Södertälje.
Här hittar du parkerinsginformation.

Kontakt

Nynäshamns Besökscenter

08-520 737 00
info@nynashamn.se


Besöksadress

Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

Länk till karta

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad: