
Foto: Henrik Schmidt/ Nynäshamns kommun
Sorundabygden
Sorunda kulturlandskap är väl värt ett besök. Förutom att se de många fina fornlämningarna kan du besöka författaren Moa Martinsons skrivarstuga eller ta med barnen på en spännande monsterpromenad i skogen.
Är du intresserad av forntiden är Sorundabygden en riktig guldgruva. Med sina 21 runstenar, flertalet hällristningar, bronsåldersrösen, fornborgar och hundratals gravfält är det en av de mest fornlämningsrika socknarna i Stockholmstrakten. De tusentals större och mindre gravhögarna präglar det vackra böljande landskapet här.
På Sorundas mäktiga malmar finns även en forntida fångstgrop och en stor skeppssättning. Från historisk tid finns spännande lämningar av kvarnar, torp, odlingsmarker och tilläggsplatser för båtar.
Stockholms läns enda bevarade vårdkase
Ta dig upp på Vårdberget och upplev en hissnande utsikt över Himmerfjärden. Här står vår fina vårdkase, rest ovanpå ett större gravröse från äldre bronsåldern. Vårdkasar användes förr för att signalera eldsvåda eller annan fara å färde till bygden. Vårdkasen här är cirka 4-5 meter hög, har en diameter på ungefär 6 meter och lär vara den enda bevarade inom Stockholms län.
När du blickar ut över fjärden ser du också Hörningsholms slott på Mörkö och Furuholmsskansen på Skansholmen.
Besök Moa Martinsons skrivarstuga
En annan sevärdhet i Sorunda är Johannesdal, Moa Martinsons hem och skrivstuga. Torpet står kvar med komplett inredning i det skick författaren lämnade det vid sin död 1964. I sovrummet och det gamla köket står vackra vita stolar, tillverkade av en av bygdens bysnickare och inköpta av Moa Martinsson på en auktion i Sorunda. Här i stugan vid sjön Västra Styran utvecklade även hennes make Harry Martinson sitt författarskap.
Torpet renoverades 2017 och numera organiserar Sällskapet Moas Vänner utflykter med guidad visning av Johannesdal under sommarhalvåret.
Riksintresset Fituna herrgård
I Sorunda socken fanns en gång hela nio sätesgårdar. En av dem är Fituna herrgård, vid Kvarnåns utlopp i Mörkarfjärden. Området med sin väl bevarade bebyggelse anses vara av riksintresse. Namnet kommer av "fit", ett äldre ord för just fuktig äng och tuna i betydelsen gård. Ett gravfält från yngre järnåldern tyder på att platsen var bebodd redan på forntiden.
Vid Kvarnån kan du se lämningar från flera tidigare vattenkvarnar. Sista kvarnen var i drift ännu 1955 och låg vid Fituna bro, direkt framför huvudbyggnaden. När både kvarn och såg togs bort strax därefter upphörde trafiken till ångbåtsbryggan vid Mörkarfjärden. Av kvarnen återstår nu bland annat en kallmurad husgrund och rester av betongfundament, klassade som fornminne.
Gå på monsterpromenad
Har du barn med på utflykten, missa inte den populära Monsterstigen vid Väggarövägen! Längs den två kilometer långa skogspromenaden finns hela 31 stycken ”monster”, ”skogstroll” och andra skogsväsen skapade av konstnären Maggi Nurm. Ta varandra i hand, ge er ut i skogen och se hur många ni hittar.
Visste du att …
...Sorunda har ett eget namnskyddat bakverk, Sorundatårtan, omnämnd redan på 1850-talet. Receptet som gått i arv inom Sorundas familjer innehåller äppelmos och katrinplommon och har dekorativa symboler för fruktbarhet och evighetstecken.
...Sorunda har också en egen folkdräkt. Sorundadräkten är vid sidan av Vingåkersdräkten den enda sörmländska folkdräkten baserad på en bevarad dräktkultur. De flesta av plaggen har sitt ursprung i 1700- och 1800-talen.
Bra att veta
Sorunda hembygdsförening anordnar bland annat utställningar på hembygdsgården, i den gamla fattigstugan i Prästgårdsparken. Där kan du sommartid kan få en kopp kaffe och lyssna på spännande historier om bygdens historia och särdrag.
Mat, aktiviteter och service:
Här kommer telefonnummer och länkar att finnas.
Så hittar du hit:
Här kommer information om olika färvägar och -sätt att finnas.
Kontakt
Sidan senast ändrad:
Sidan senast ändrad: