Kvinna med surfbräda

Foto: Scandinav/Henrik Trygg

Tottnäs, Oxnö, Svärdsö & Torö

Tottnäs, Oxnö, Svärdsö och Torö i södra Nynäshamn är perfekt för en dagsutflykt. På dessa natursköna öar kan du besöka ett rökeri, en lanthandel, köpa keramik, eller paddla kajak i havsbandet. Naturreservatet Ören bjuder på fina bad vid stenstranden, en magisk utsikt över havet och dessutom ett av Sveriges bästa surfingställen.

Välkommen till vårt fantastiska Torö. Bara den vackra vägen hit, över öarna Oxnö och Svärdsö, är värd utflykten. Vid den öppningsbara Tottnäsbron som förbinder fastlandet med Oxnö hittar du mysiga Tottnäs Rökeri. Vägen slingar sig längs det glittrande vattnet, genom trolsk skog och över vackra fält och ängar. På din väg ut över Torö ser du äldre sommarstugor och nybyggda villor, rödmålade båthus och vindpinade bryggor och, inte minst, inbjudande havsvikar. Kanske ser du havsörn, ett rådjur, eller till och med en hjort på håll.

Intill det gamla lanthandelshuset finns Torö hembygdsförening som ordnar hembygdsdagar, julmarknader och utflykter. I Hembygdshuset finns utställningar med olika teman som bygger på öns kulturarv.

Stenstrand - ett av landets bästa surfingställen

På Torös sydspets ligger naturreservatet Ören, en av få platser på Södertörns fastland där du har utsikt över den öppna horisonten. Härifrån kan du också skymta Landsorts fyr – Stockholm skärgårds sydligaste utpost.

Förutom en makalöst vacker natur, finns här också Torö Stenstrand som ofta omnäms som Sveriges bästa surfingstrand. Tack vare de utmärkta vind- och vågförhållandena som råder vid särskilt väder är platsen populär bland vind-, våg- och kitesurfare. Gå försiktigt ned från vägen mellan tomterna och du kommer ut på stranden med sina vita stenar.

På Ören kan du också promenera i strövvänlig skog och bada i det saltstänkta friska vattnet. Den långgrunda sandstranden på Örens norra sida passar särskilt bra för bad.

Hästliv, lokalt hantverk eller upplev kusten i kajak

På Torö finns anrika Herrhamra Gård och Hästliv, som erbjuder stallplatser och sommarbete.

Gillar du genuint hantverk, kika gärna in hos Stenstrand Keramik. Här finns vackra handgjorda alster i lera som inspirerats av den unika omgivande naturen.

Fortsätter du på vägen så långt det går, kommer du fram till Ankarudden. Här finns både sommaröpna restaurangen Sjöboden Torö, och härliga paddelmöjlighet hos ArcAdventure kajakuthyrning.

Favoritplats för flyttfåglar

Ören sägs vara en av de bästa sträckfågellokalerna i Stockholms län, det vill säga en favoritplats för flyttfåglar som passerar. Den enorma ansamlingen av fåglar beror på att de flyttfåglar som kommer norrifrån inte gärna vill flyga över öppet vatten. Då tvingas de följa Södertörnshalvön och Ören blir den sista platsen på fastlandet de passerar innan de fortsätter sin färd söderut.

Turbåt till Landsort

Från Ankarudden på Torö avgår Waxholmsbolagets dagliga turbåt till Landsort. I närheten av bryggan finns en parkering.

Mat, aktiviteter och service:

  Så hittar du hit

  Till Tottnäs, Oxnö, Svärdsö och Torö går SL:s buss nummer 852. Resan tar cirka 40 minuter från Nynäshamns station till Ankarudden. För tidtabell, se

  Med egen båt kan man ta sig till öarna. För öppningstider av Tottnäsbron se Sjöfartsverkets hemsida.

  Med bil tar du väg 528. Det är cirka 15 kilometer till norra Torö från Nynäshamns stad och cirka 23 kilometer till Ankarudden.

  Kontakt

  Nynäshamns Besökscenter

  08-520 737 00
  info@nynashamn.se


  Besöksadress

  Fiskargränd, Nynäshamns Fiskehamn

  Länk till karta

  Sidan senast ändrad:

  Sidan senast ändrad: