Översätt

Translate

Translate Stäng

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Sök

Meny

Porträttbild med Lotta och Åke Svedtilja  med Landsortfyr i bakgrunden

Foto: Klapp & Co

Plats för nystart

Möt paret Lotta och Åke Svedtilja på Landsort, som med övernattning, guidade turer och sin gemytliga krog har högsäsong under stora delar av året. Här har paret hittat nya möjligheter och ser en ljus framtid för den lokala turistverksamheten.

Det är en stilla och solig septemberdag på Landsort – Stockholms skärgårds sydligaste utpost. Sommargästerna har lämnat ön, men inne hos Åke och Lotta på Svedtiljas är ruljangsen i full gång och säsongen är långt ifrån över.

Vi har säsong i nio månader om året och fortsätter hålla öppet! Bästa tiden här ute är faktiskt nu. Ön får ett helt nytt ljus och så vackra färger. Vattnet är uppvärmt och värmen dröjer sig kvar längre än inne i stan – man får någon månad extra, säger Åke.

Öja, som ön egentligen heter, ligger en kort båttur från Ankarudden på Torö, utanför Nynäshamn. Här finns ett levande skärgårdssamhälle som vuxit upp kring en av Sveriges viktigaste försvarsposter och landets äldsta fyr – Landsort.

Det mesta av öns bästa

Som gäst hos Svedtiljas får man en vistelse med ett smakprov på det mesta av vad Öja har att erbjuda. Vid sidan av restaurangen driver paret hotell i det gamla lotsutsiktstornet, gör historiska guidningar, har cykeluthyrning och även del i gästhamnen. Men det är maten och personalstyrkan – som sommartid uppgår till 17 personer – som är parets absoluta stolthet. Lotta säger:

-Vi har så himla mycket som vi jobbar med här – vi skapar en helhetsupplevelse för våra gäster. Vi har det bästa köket, bästa vinerna och den personal vi har … vi är jättestolta!

Landsorts karga miljö vid det glittrande öppna havsbandet bjuder på överraskande många sevärdheter. Vid sidan av fyren och samhället Storhamn med sin varma och genuina atmosfär finns till exempel det spännande gamla batteriet i fyra våningar under jord, en inspirerande skulpturvandring ute i det fria och en välbesökt fågelstation.

Generationsmiddagar och kompisgäng

Under höst och vår står Svedtilja ofta värd för bröllop, olika kompisgäng eller konferenser. Åke berättar att det tycks bli allt mer populärt bland 70-plussare som syr ihop träffar.

-Det är gamla kamratgäng som gick i gymnasiet tillsammans för kanske 55 år sedan och som nu träffas en till två gånger om året. Då kommer tio-tolv personer hit, fyller hela hotellet, äter en middag och har så trevligt tillsammans! Vissa gäng letar upp särskilda teman för sina träffar på olika platser i hela Sverige – det kan vara andra världskriget, kalla kriget eller fyrar… Vi har också en hel del tregenerationsmiddagar, då farmor slipper städa, diska och laga mat. Hela familjen kommer ut hit, blir serverade och kan bara umgås.

Åke håller i ekonomin och Lotta håller i maten. Men Åke har jobbat i kök sedan 1992, så om det kör ihop sig står även han i luckan och kockar.

Tidvis är Lotta i Sälen och jobbar och Åke är kvar härute på ön och tar hand om allt – lagar mat, serverar, städar hotellrum för upp till sex gäster, helt själv.

Att driva restaurang och hotell på ö har sina utmaningar. Inte minst är det tufft att hitta boende för personalen. Men paret Svedtilja har jobbat med hotell och turism i både små och stora anläggningar under hela sina yrkesliv och själva fått uppleva vad det betyder att behöva kämpa i motvind.

Har börjat om flera gånger

Flera gånger i karriären har de behövt börja om från noll. Bland annat jobbade de en period i Sälenfjällen, men fick sälja verksamheten när det blev brist på kockar. Just när de bestämt sig för att aldrig mer jobba i en säsongsbunden verksamhet dök krogen på Ankarudden ute på Torö upp – och de slog till. Det hektiska schemat drog åter igång, med bröllop, catering och sommarevent under fem-sex veckor per år.

Så en tidig morgon sent i december 2013 kom ett telefonsamtal. Lotta berättar:

-Exakt sjutton dagar efter att vi även tagit tagit över verksamheten här ute på Landsort ringde telefonen. Vi hade precis haft julbord. Då fick vi veta att restaurangen på Ankarudden stod i lågor. Allt brann upp.

Lottas och Åkes restaurang brann ner till grunden och katastrofen var ett faktum. Sju månader efter den förödande eldsvådan kunde de öppna upp restaurangen igen, men trots ett fint och snabbt stöd från kommunen insåg de snart att de inte skulle klara av att driva båda sina ställen samtidigt – och sålde efter en tid Ankarudden.

Lotta och Åke på bryggan i solnedgång

Foto:Klapp & Co

Bra dialog med kommunen

Det goda samarbetet med Nynäshamns kommun har dock fortsatt i verksamheten på Landsort. Paret upplever att de alltid haft bra diskussioner med personer på olika avdelningar på kommunen. Åke säger:

-Kommunen har verkligen hjälpt oss här ute. Framför allt turist- och besöksavdelningen – de har stöttat, har ett fungerande kontaktnät i Stockholm och ger tips om vem man ska tala med i olika frågor. Det har varit exemplariskt.

Lotta tillägger:

-Jag måste också verkligen ge Turistbyrån komplimanger. Så fort vi gör vi en uppdatering i sociala medier så delas det. Det är verkligen helt fantastiskt!

Hur kombinerar ni ert jobb med er vardag?

-Det är svårt att dra gränsen för vad som är privatliv och arbetsliv. Det kan vara att man sitter på en vinprovning när någon bekant ringer. ”Kallar du det jobb?” säger de – och jag får svara: ”Ja, för mig är det ett jobb”, skrattar Åke och tillägger:

-Det är inte många dagar på året som jag säger ”Fasen, jag måste gå till jobbet.”

Lotta tillägger:

-Att ha öppet hela tiden – det är en livsstil. När man kommer ut hit på lågsäsong och ser att det lyser här, så ska man kunna knacka på dörren. Då säger jag: ”Välkommen, jag kan bre en macka åt dig!” Även om inget är öppet måste man ju kunna få i sig något. Båten gör en ju hungrig!

När är det som bäst här ute?

-På onsdagar på sommaren! Då har vi livemusik. Det är det bästa, då står Annelie och Isabell här utanför och spelar. Alla äter och sjunger med! Då är det så fint här ute – det är super, säger Lotta.

Hur ser ni på framtiden?

-All typ av verksamhet i Sverige som den här har en framtid! På lång sikt kanske Corona kan bli en ekonomisk fördel för oss. Hela Sveriges turistnäring kommer att öka, säger Åke och fortsätter:

-Mina föräldrars generation tillbringade varje semester i Sverige – på badorter, i fjällen och så vidare, medan min egen generation drar till Mallorca och nästan aldrig är i Sverige. Men nu finns en möjlighet att folk hittar tillbaka – och det är häftigt!

Solnedgång vid Landsort fyr

Foto: Klapp & Co

Sidan senast ändrad:

Sidan senast ändrad:

Saknar du något på denna sida?

På nynashamn.se använder vi cookies för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder cookies. Vad är cookies?