Gemensamt utbildningscentrum kan bli verklighet

Campus Nynäshamn och Idun föreslås flytta till gymnasiets nuvarande lokaler. Förslaget är ett steg mot att skapa ett gemensamt centrum för lärande i Nynäshamn.

Campus Nynäshamn och Anpassad grund- och gymnasieskola Idun har idag sina lokaler på sjukhuset i Nynäshamns centrum. Nu föreslås att verksamheterna istället flyttar till Nynäshamns gymnasiums nuvarande lokaler i norra Nynäshamn.

Förslaget är ett steg på vägen mot Alliansens vision om att skapa ett gemensamt utbildningscentrum där gymnasium, vuxenutbildning, yrkeshögskole- och högskoleutbildning och på sikt även näringslivet kan samlas under samma tak.

– Vår vision är att skapa ett gemensamt centrum för lärande där utbildning, näringsliv och offentlig verksamhet tillsammans kan driva innovation och kompetensutveckling. Nynäshamn har alla förutsättningar att skapa en plats för utveckling och nytänkande. Här finns mark och lokaler, kompetens och en stark vilja att utvecklas, säger Marcus Svinhufvud (M), kommunstyrelsens ordförande.

Tanken är också att Idun ska få lokaler som är bättre anpassade efter verksamhetens behov och tillgång till en skolgård.

– Den anpassade grund- och gymnasieskolan har lokaler som har varit tänkta som en tillfällig lösning. Med det här förslaget kan de få permanenta lokaler som är ännu bättre anpassade för verksamheten och tillgång till en riktig skolgård. Det ska också bli enklare att samordna med den befintliga anpassade verksamheten på gymnasiet, säger Mikael Persson (L), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Om förslaget blir verklighet behöver lokalerna på Nynäshamns gymnasium byggas om. För Iduns del finns redan nu tomma lokaler som är tänkta att användas för ändamålet.

– Idag finns lokaler på gymnasiet som inte används och som man betalar hög hyra för, samtidigt som Campus Nynäshamn börjar bli trångbodda och Idun behöver bättre anpassade lokaler och en skolgård, så det här är en lösning som kan bli positiv för alla, säger Maria Gard Günster (C), ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

För Campus Nynäshamn och Nynäshamns gymnasiums del ska det först göras behovsanalyser där lokalbehov och möjligheter att samnyttja resurser och pedagogiska miljöer ska vägas in.

– Ett vidareutvecklat samarbete mellan Nynäshamns gymnasium och Campus Nynäshamn kan skapa ett tydligare och mer attraktivt varumärke som ger oss bättre förutsättningar att rekrytera och höja kvaliteten på undervisningen. Dessutom kan vi med samutnyttjade lokaler skapa en naturlig mötesplats för gymnasiets elever och Campus studenter och på sikt också näringslivet, säger Antonella Pirrone (KD), ordförande i näringslivs- och arbetsmarknadsnämnden.

Ärendet om att flytta verksamheterna tas upp i kommunens fastighets- och investeringsutskott den 25 april.